spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăPrima PaginăVânător abandonat în lupta cu braconierii

Vânător abandonat în lupta cu braconierii

♦ Cazul vânătorului botoşănean lovit în neştire de braconieri acum două săptămâni bate pasul pe loc.

De aproape două săptămâni, de când a primit o bătaie soră cu moartea, un vânător botoșănean așteaptă să i se facă dreptate. În tot acest timp, agresorii şi-au văzut liniştiţi de viaţă. Asta deşi atacul, care a fost de o violenţă fără margini, şi care s-a produs pe un fond de vânătoare între comunele Roma și Dimăcheni, a fost sesizat la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) chiar de reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS). Deși au trecut mai multe zile, ancheta pare să bată pasul pe loc.

Bărbatul încă mai poartă semnele agresiunii, a fost examinat medico-legal, dar anchetatorii nu au luat vreo măsură față de suspecți. „Am fost externat marți (n.r. – 16 noiembrie a.c.), când m-au invitat la poliție și m-au audiat. În declarația dată am menționat totul – cum s-a întâmplat, unde anume și cine sunt cei care m-au lovit. De atunci, însă, nu s-a mai întâmplat nimic, deși agresorii sunt cunoscuți în toată zona ca fiind braconieri cu ogari”, a spus Vasile M., vânătorul snopit în bătaie.

„Cercetările continuă”

De partea cealaltă, reprezentanții IPJ au susținut că investigațiile continuă în vederea elucidării evenimentului. „Cercetările continuă pentru administrarea întregului probatoriu și pentru identificarea autorilor”, a spus Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani. Cum se fac cercetările, este greu de spus, pentru că, între timp, unul dintre suspecți ar fi plecat deja din țară.

Agresiune în preajma jandarmilor

Incidentul violent a avut loc pe 12 noiembrie, în timpul unei acțiuni de control a AJVPS pe un fond de vânătoare aflat între comunele Roma și Dimăcheni. Atunci, mașina în care se afla Vasile M. a fost blocată pe un drum de un autoturism de teren din care au coborât cinci bărbați, care au intrat în mașină peste vânător și au început să-l lovească. Bărbatul avea asupra lui şi arma de vânătoare, pe care atacatorii au rupt-o, după care i-au vandalizat maşina. O a doua mașină care aparținea AJVPS, și în care se afla paznicul de vănătoare, a fost atacată și ea, indivizii reușind să spargă geamurile până la venirea jandarmilor, care erau şi ei în zonă, dar mai departe de vânători. Braconierii au fugit, iar vânătorul agresat a fost transportat la Urgenţe la spital cu un traumatism cranio-facial acut închis, traumatisme la ambii ochi și pe corp, fiind nevoie şi de mai multe copci pentru a-i fi suturate plăgile deschise. În urma incidentului, polițiștii au deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere.

Braconajul ia amploare

Potrivit reprezentanţilor AJVPS, în ultimii ani fenomenul braconajului a luat amploare. În plus, cei care vânează ilegal sunt tot mai bine echipați și folosesc ogari, iar în cazul în care sunt surprinși reacționează agresiv. Potrivit legii privind vânătoarea și protecția fondului cinegetic, accesul în fondurile de vânătoare cu ogari sau metiși de ogari este interzis și se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei.

Pagube de zeci de mii de euro

În martie, doi bărbați din Vorniceni au fost cercetați pentru braconaj în formă continuată, fiind suspectați că au ucis animale ilegal, cauzând un prejudiciu de aproape 40.000 de euro, după cum a informat Parchetul de pe lângă Judecătoria din Săveni. În baza probatoriului s-a stabilit că aceștia s-au deplasat de 11 ori pe suprafețele agricole și imașurile comunale din extravilanul comunelor Vorniceni, Știubieni și Ungureni, fiind însoțiţi de câini de vânătoare din rasa ogar. Faptele ar fi fost comise în perioada 28 octombrie-13 decembrie 2020.

În aceeaşi lună, trei bărbați care au ieșit la o partidă de vânătoare ilegală, în apropierea localității Drislea, au fost prinși de jandarmi. Braconierii au fost identificați în urma unei acțiuni care a vizat tocmai combaterea braconajului cinegetic. „Ei au fost sancționați contravențional de jandarmi cu amenzi în valoare totală de 12.000 de lei”, a declarat Dan Izotov, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

La începutul anului, trei indivizi bănuiți de braconaj cu ogari au fost surprinși pe fondul de vânătoare Bălușeni 12. Suspecții erau îmbrăcați cu combinezoane albe, pentru a fi mai greu de observat de la distanță, și erau însoțiți de cinci câini ogari. Un paznic de vânătoare din cadrul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Botoșani i-a zărit însă în câmp și a solicitat intervenția jandarmilor. Jandarmii i-au depistat în scurt timp și i-au sancționat contravențional cu amenzi în valoare totală de 18.000 de lei.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.9 ° C
8.9 °
6.6 °
89 %
1.6kmh
53 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...