spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăElev traumatizat cu abuzuri sexuale (video)

Elev traumatizat cu abuzuri sexuale (video)

♦ Copilul care a reclamat că profesorul agricultură îl hărţuia este marginalizat de profesori şi colegi şi nu mai vrea să meargă la şcoală

Mama copilului care acuză un profesor că l-a abuzat sexual a rupt tăcerea, după o săptămână în care a refuzat orice contact cu lumea exterioară, în afară de poliţie şi asistenţii sociali. Imediat după apariţia cazului în spaţiul public, pe internet a apărut un val de reacţii, surprinzător în favoarea presupusului agresor şi nu pentru protejarea copilului care ar fi fost victimă.

Zeci de persoane din Ştefăneşti, localitatea unde s-ar fi petrecut faptele, au început să facă tot felul de acuzaţii la adresa băiatului de 15 ani. Copilul a ajuns marginalizat şi de şcoală, de profesori şi chiar de colegi. Copiii l-au scos din grupurile lor şi se solidarizau cu profesorul, ceea ce l-a făcut pe minor să refuze să mai meargă la şcoală de la producerea incidentului.

Descinderi cu mascaţii

Lucrurile s-au schimbat, însă, în momentul în care oamenii legii, care anterior deschiseseră un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală, au organizat o serie de descinderi atât acasă la profesorul acuzat, cât şi la unitatea de învăţământ. Potrivit unor surse judiciare, în cadrul acţiunilor, poliţiştii ar fi ridicat laptopuri și medii de stocare în vederea expertizării.

Mama băiatului care şi-a înregistrat profesorul se declară şocată de reacţia celor din jur şi spune că nu înţelege de ce membrii comunităţii i-au acuzat copilul, fără ca nimeni să ia în calcul că ceea ce spune minorul ar putea fi real. Mai mult, femeia a fost nevoită să asculte întreaga mărturie a propriului copil, fiind şi ea şocată de ceea ce a auzit. Băiatul a fost chemat de poliţişti la audieri pentru a povesti ce s-a întâmplat, iar mama a trebui să asiste la momentele în care copilul a mărturisit.

„Băiatul a fost audiat de poliţie şi a spus că ar prefera ca eu să nu fiu de faţă. Iniţial nu am înţeles de ce, dar când am auzit tot ce a spus, mi-a fost mie ruşine şi eram numai cu faţa în jos. Şi apoi să îi văd pe toţi acei oameni cum aruncă cu noroi în el. Ei nu se gândesc că este un copil?”, a spus mama băiatului.

Anchetă după plângerea depusă de mamă

Femeia a decis să depună plângere imediat ce fiul său a ajuns acasă şi i-a arătat înregistrarea pe care băiatul o făcuse în cabinetul profesorului de agricultură. La un moment dat profesorul îl întreabă pe copil dacă s-a mai gândit la ce ar putea descoperi „între noi doi”, iar acesta îi spune că da, dar nu este de acord. Dascălul continuă apoi spunând că şi-ar dori o relaţie de prietenie cu elevul. Acesta îi spune copilului că pot păstra relaţia de profesor-elev în public, dar în particular pot fi mai apropiaţi. „Tu să îmi spui dacă te deranjează că te mai îmbrăţişez sau chestii, că te alint, că îmi place de părul tău, că poate te mai pup pe frunte sau chestii de genul acesta”, spune acesta.

Ulterior dascălul îi spune elevului că „aşa ca lipici la tine am şi sper să rămânem prieteni”. Ulterior acesta îi spune „hai sus”, iar în înregistrare se aude cum se apropie de elev. Bărbatul face, însă, un gest care îl alarmează pe copil, iar acesta din urmă reacţionează. Dascălul realizează că ceva este în neregulă şi începe să îl întrebe ce s-a întâmplat şi dacă s-a supărat. Copilul iese din încăpere, iar dascălul merge după el. Pe hol, copilul îi spune dascălului că a fost înregistrat şi că nu ar trebui să predea în această şcoală, iar profesorul încearcă să îşi justifice gesturile spunându-i copilului că nu doreşte nimic mai mult decât o „îmbrăţişare de familie”. Elevul îi spune că va merge la conducerea şcolii şi la poliţie, iar dascălul vizibil afectat încearcă să îl oprească.

Profesorul a mers imediat acasă la copil

După acest incident, băiatul a mers să o caute pe directoarea liceului, însă pentru că nu a găsit-o, l-a oprit pe unul dintre profesorii liceului pe scări şi i-a reclamat faptul. Acesta, însă, nu a făcut nimic altceva decât să îi spună băiatului că directoarea este la ore. „Dar el, dacă vine un minor, un elev, să îi spună că ar fi fost agresat sexual, el nu sună la 112, nu face nimic? Ce fel de cadru didactic eşti, ce fel de om?”, se întreabă femeia.

Având în vedere că la şcoală nu a găsit sprijin, copilul a mers acasă. În scurt timp, la uşa familiei ar fi ajuns şi profesorul în cauză şi ar fi încercat să-i convingă pe mamă şi pe fiu să nu meargă la poliţie.

Când băiatul l-a ameninţat că sună la 112, acesta a plecat de la faţa locului, însă i-a dat apoi mesaj. „Vă rog mult, căci suntem oameni şi doar aşa putem să ne înţelegem şi să ne respectăm chiar dacă greşim. Cu toţii greşim şi de aceea împreună ca oameni putem repara micile greşeli. Vă mulţumesc frumos de înţelegere!”, este mesajul dat de profesor la două zile după incident.
Acesta nu ar fi singurul incident de acest fel în care a fost implicat profesorul. Astfel, un alt elev, despre care profesorul şi băiatul de 15 ani chiar vorbesc în înregistrare, ar fi trecut printr-o situaţie similară. Unchiul acestuia ar fi aflat, însă, şi l-ar fi ameninţat pe profesor pentru a-i lăsa ruda în pace. Unchiul i-ar fi povestit despre incident şi mamei băiatului de 15 ani.

Concediu fără plată pentru un an

După depunerea plângerii la poliţie, profesorul a depus o cerere de concediu fără plată pentru un an, care a fost aprobată. Potrivit conducerii unităţii de învăţământ, cadrul didactic poate reveni la catedră în acest timp, dacă ancheta se finalizează favorabil. Profesorul a decis să recurgă la această metodă motivând că doreşte ca până la finalizarea anchetei să nu mai existe şi alte probleme.

Interesant este faptul că şefii instituţiei de învăţământ nu au deschis niciun fel de anchetă în acest caz. „Lăsăm poliţia să îşi facă treaba”, a spus atunci profesoara Veronica Chiaburu, directoarea Liceului Ştefăneşti.

Consiliere oferită de DGASPC

Copilul a fost audiat, după care a fost introdus într-un program de consiliere al DGASPC. Gesturile la care a fost supus au marcat-o şi pe mamă, care a povestit că pe lângă hărţuirea verbală copilul a fost atins într-un mod cu totul nepotrivit.
Femeia a rămas şi ea surprinsă de faptul că băiatul l-a înregistrat pe profesor. Mi ales că, în primă fază, acesta nu credea nimic din avertismentele pe care le primea de la mama lui. „El a mai vorbit cu prieteni online şi probabil de la ei i-a venit ideea să înregistreze. A spus că îi era teamă că nu o să îl cred nici eu”, mărturiseşte femeia.

Situaţii revoltătoare în şcoală

Situaţia de la Liceul Ştefăneşti este de-a dreptul revoltătoare, iar autorităţile par să nu facă nimic. Mai multe cadre didactice sunt acuzate că au avut comportamente inadecvate faţă de elevi. O educatoare ar fi traumatizat un copil de grădiniţă, care acum are nevoie de consiliere, iar o profesoară de sport ar fi umilit o elevă pentru simplul fapt că era la menstruaţie, copila ajungând ţinta ironiilor colegilor. În toate cazurile, cei care au reclamat neregulile au ajuns să fie stigmatizaţi, iar copila de grădiniţă a trebuit chiar să se mute la altă clasă.

Aici puteţi asculta înregistrarea făcută de elev, care a fost obţinută în exclusivitate de către reporterii Monitorul. Vocea copilului a fost distorsionată în mod intenţionat pentru protejarea acestuia.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...