spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăRefugiate scoase din mâinile traficanţilor

Refugiate scoase din mâinile traficanţilor

♦ Mai multe tinere venite din Ucraina au trebuit să sune la 112 după ce s-au trezit că, în loc de hotel, sunt duse într-un loc unde erau doar bărbaţi
♦ Cei care au reclamat cazul spun că vor face demersuri pentru a preveni ca femeile care fug de război să ajungă din nou victime

Acuzaţii incredibile în contextul evenimentelor tragice din ţara vecină de la nord. Un fenomen îngrijorător a fost semnalat chiar în judeţul Botoşani, unde câteva tinere ucrainence ar fi fost la un pas de a fi traficate. Totul a început după ce acestea au fost luate de un voluntar, din Vama Siret, care s-a angajat să le transporte şi să le asigure masa şi cazarea.

Tinerele au spus că aveau bani şi nu doreau vreo gratuitate, doar să fie duse la o unitate de cazare, unde să poată înnopta. Iniţial, femeile ar fi fost duse la un hotel din Dorohoi, unde au mâncat, iar de la recepţie li s-a spus că locaţia este plină. Acelaşi voluntar s-a oferit să le ducă la o pensiune lângă Dorohoi, unde erau însă foarte mulți bărbaţi. Atunci, femeile le-au spus acestora că trimiseseră locaţia mai multor prieteni şi că doresc să plece, ceea ce s-a şi întâmplat.

„Traficanții sunt infiltrați între voluntari”

Situaţia a fost semnalată de un reprezentant al USR de la o filială din ţară, care a spus că aştepta cinci ucrainence şi trei copii, care, însă, nu au mai ajuns la destinaţie, pentru că ar fi ajuns în mâinile traficanților de carne vie, la Botoşani.

„Ăştia le-au luat şi le-au dus într-un bordel în Botoșani. Le-au minţit că hotelul la care trebuiau să se cazeze nu are camere libere. Le-au dus într-o casă unde erau 15 bărbați, una dintre ele înainte să intre în casă a trimis localizarea mai multor prieteni. Au scăpat pentru că le-au arătat că au trimis localizarea mai multor persoane şi după ce au făcut mare scandal. Au ajuns la hotelul unde iniţial li s-a spus că nu sunt camere. Karina, care se afla în contact cu ele, a anunţat poliţia. Din păcate, traficanții sunt infiltrați între voluntari şi sărmanele femei sunt pradă sigură. Multe dintre ele nu vorbesc engleza, sunt păcălite sau amenințate si devin carne de tun pentru nenorociții ăştia”, se arată în postare.

„Femeile erau destul de reticente în a da declaraţii”

Afirmaţiile din mediul online sunt confirmate şi de consiliera locală din partea USR, Raluca Curelariu, cea care a şi mers la faţa locului, unde era şi Poliţia, pentru a se asigura că femeile sunt în siguranţă.

„Ele spun că iniţial cei de acolo nu le-au lăsat să plece. Nu am înţeles dacă era o locaţie, au fost femei inteligente şi au trimis locaţia către prieteni şi rude, le-au arătat celor de acolo, drept pentru care au putut pleca de acolo şi ulterior şi-au făcut o rezervare pe booking, surpriză, tocmai la hotelul la care li se spusese că nu mai sunt locuri. Noi acolo le-am găsit şi acolo era şi poliţia, care însă se pregătea să plece, spunând că nu le-au găsit. Femeile erau destul de reticente în a da declaraţii, fiind cu copii minori şi în tranzit, nu doreau să stea şi mai mult pe aici. A fost un eveniment complet neplăcut”, a spus Raluca Curelariu.

Poliţia spune că e o neînţelegere

Cazul a ajuns în atenţia oamenilor legii în seara zilei de marţi, când polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați printr-un apel 112 că o femeie de origine ucraineană ar fi fost urcată într-o mașină pentru a fi dusă la un bordel. La locul indicat de apelant s-au deplasat mai mulţi poliţişti, care, însă, ar fi infirmat cele spuse.

„În urma verificărilor efectuate de către polițiști a fost identificată persoana la care făcea referire apelanta, aceasta fiind cazată la o unitate hotelieră din municipiul Dorohoi. De asemenea, i-a fost stabilită identitatea, în persoana unei femei de 35 de ani, însoțită de un minor, intrați legal în România la data de 28 februarie. Aspectele sesizate au fost clarificate cu rapiditate, stabilindu-se că persoana de naționalitate ucraineană era nemulțumită de condițiile de cazare de la pensiunea în care ajunsese și pe care o catalogase ca arătând ca un bordel, confuzia provenind din comunicarea defectuoasă în limba engleză, a celor două femei”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoșani.

Cei din vămi au început să noteze cine pleacă şi cu cine

Cert este că situaţia este destul de gri în punctele de trecere ale frontierei. Din cauza afluxului mare de refugiaţi, de multe ori cei care se ocupă de preluarea lor din vămi sunt reprezentanţi ai unor ONG-uri sau voluntarii din aceste puncte.

La Botoșani, spre exemplu, abia de ieri, după ce s-a auzit şi de incidentul de la Dorohoi, responsabilii din punctele vamale au început să noteze cine pleacă şi cu cine pleacă de acolo şi care este destinaţia.

Miercuri dimineață, femeile au părăsit judeţul Botoșani, cu destinaţia Braşov, unde erau aşteptate de mai mulţi prieteni şi unde au ajuns în siguranţă.

 „Voi face o interpelare către ministrul de Interne”

Deputatul USR Andrei Drancă a abordat subiectul siguranței femeilor refugiate pe teritoriul județului Botoșani și în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu prefectul județului. Alături de un reprezentant al cabinetului europarlamentarului Ramona Strugariu, deputatul de Botoșani a propus și o soluție pentru evitarea situațiilor în care refugiații ajung pe mâinile unor escroci: înregistrarea într-o bază de date a voluntarilor și a autovehiculelor cu care aceștia doresc să ajute ucrainenii.

„Situația lor este inimaginabil de dificilă pentru noi, cei care nu suntem în mod direct afectați de agresiunea militară declanșată în Ucraina. A profita de situația unui om disperat este inacceptabil. A-l face a doua oară victimă este înfiorător. Voi face o interpelare către ministrul de Interne, pentru anchetarea situațiilor ce au apărut inclusiv la noi în județ”, a declarat deputatul USR Andrei-Iulian Drancă.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...