joi, aprilie 18, 2024
AcasăPrima PaginăIsterie după delirul nuclear al lui Putin (video)

Isterie după delirul nuclear al lui Putin (video)

Războiul din Ucraina creează panică nu doar peste hotare, ci şi la noi. Astfel, imediat după ce autorităţile au anunţat că ruşii au pus stăpânire pe ruinele fostei centrale nucleare de la Cernobîl, sau după ce liderul rus a cerut punerea în alertă maximă a “sistemului defensiv de descurajare” (care poate cuprinde şi focoase nucleare, n.r.) botoşănenii au luat cu asalt farmaciile în căutare de pastile cu iod. Asta deoarece pilulele sunt considerate ca eficiente împotriva radiațiilor.

„În ultimele două-trei zile au crescut considerabil cererile pentru iodura de potasiu. Din păcate nu se mai găseşte nicăieri. Nu le mai avem nici noi pe stoc, nu mai este nici în depozite”, a spus un farmacist botoşănean.

„Lumea este înfricoşată”

Farmaciştii din Botoşani spun că stocurile pe care le-au avut sunt epuizate şi că au făcut comenzi noi, însă chiar şi acestea ar urma să se epuizeze într-un timp foarte scurt. Aceştia spun că acum isteria este chiar mai mare decât la începutul pandemiei, când oamenii căutau să cumpere disperaţi paracetamol şi antibiotice.

„Am semnale şi de la farmacia în care lucrez eu, şi de la farmacişti din Botoșani. Lumea este înfricoşată de un eventual atac cu bombă nucleară şi a aflat că se poate proteja cu iodură de potasiu. Fiecare persoană care te cunoaşte, te întreabă dacă ai iodură de potasiu, cunoştinţe, prieteni, zeci de telefoane. Aş putea spune că din oră în oră avem persoane interesate.

Oamenii ar trebui să știe că pentru orice substanţă administrată trebuie să ceară acordul medicului, care stabileşte când şi cum poate fi administrată, dar numai pe baza unei prescripţii medicale. La începutul pandemiei a fost o situaţie foarte grea şi stresantă pentru farmaciști, pentru că telefoanele sunau din două în două minute pentru Plaquenil, care ulterior s-a dovedit că nici nu avea eficacitatea scontată în tratarea Covid. De aceea, orice substanţă pe care o ingerăm trebuie să fie cu acordul medicului”, a spus farmacista Maricica Cazacu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Botoșani.

Semnal de alarmă tras de specialişti

Specialiştii atrag însă atenţia că aceste medicamente sunt extrem de periculoase în cazul în care sunt luate fără indicaţiile unui specialist, deoarece pot provoca afecţiuni grave, precum hepatita toxică.

„Am primit şi eu informaţii că în ultimele zile produsele pe bază de iod au dispărut din farmaciile din Botoșani. Ca de obicei, când apare o pandemie, o posibilă epidemie, sau un pericol, cum este considerat acum, automedicaţia începe să ia amploare şi foarte mulţi se aprovizionează cu aceste pastile cu iod.

Având în vedere că aceste medicamente pot afecta mai mult organismul şi crea reacţii adverse mai multe decât beneficii, este nevoie de sfatul unui medic specialist. La începutul pandemiei de Covid, foarte mulţi şi-au făcut stocuri de azitromicină, de paracetamol, antivirale procurate pe diferite căi, ceea ce a dus la multe hepatite toxice medicamentoase la pacienții care s-au automedicat la domiciliu”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Botoșani.

„Celor peste 40 de ani nu prea le este indicat acest tratament”

La polul opus sunt, însă, şi botoşăneni care s-au informat înainte de a cumpăra astfel de medicamente.

„Nu am căutat iodură de potasiu în farmacii, în primul rând pentru că m-am informat despre acest medicament. Formele care există pe piaţa noastră sunt slabe, comparativ cu ceea ce este nevoie, iar persoanele tinere, până în 40 de ani, nu sunt foarte sensibile la acest tip de radiaţii. Mai mult de atât, specialiştii spun că celor peste 40 nici nu prea le este indicat acest tratament”, a spus o botoşăneancă.

O altă femeie este de aceeaşi părere şi spune, la rândul său, că astfel de medicamente nu ar trebui să fie luate fără sfatul medicului. „Avem în nuci, avem în sare iod, avem în produse, natural, nu ne trebuie în pastile. Nu cred că lumea ar trebui să se înghesuie în farmacii. Şi aşa luăm multe pastile în general, de acum mai luăm şi iod? Ce faci cu stomăcelul, chiar îl distrugi total?”, a spus femeia.

Se începe procesul de producţie pentru rezervele de stat

Contactaţi de reporterii „Monitorul de Botoşani”, reprezentanţii Companiei Antibiotice Iaşi au precizat că în prezent producătorul de medicamente se află în procesul de achiziţie al materiei prime pentru producerea acestui medicament, însă pentru început va fi produs doar pentru rezervele de stat.

Conform prospectului medicamentului, înregistrat la Agenţia Naţională a Medicamentului, comprimatele cu iod sunt destinate utilizării de către populaţia din apropierea unui reactor nuclear, în cazul eliberării de iod radioactiv în aer, în urma unui accident nuclear. Iodura de potasiu se utilizează în tratamentul profilactic al efectelor iodului radioactiv asupra glandei tiroide.

“În cazul unui accident nuclear, va fi transmis la radio un mesaj de informare privind utilizarea iodurii de potasiu. Iodura de potasiu nu protejează împotriva oricărui alt tip de radiaţie datorate altor substanţe radioactive. Absorbţia de iod radioactiv la nivelul glandei tiroide poate fi blocată prin administrarea imediată a unei doze mari de iodură de potasiu. Astfel, glanda tiroidă absoarbe o cantitate suficientă de iod şi iodul radioactiv nu mai este absorbit. Riscul de cancer al glandei tiroide în cazul expunerii la radiaţii cu iod radioactiv este mai mare în cazul persoanelor tinere decât în cazul persoanelor mai în vârstă. Fătul, începând cu săptămâna a 12-a, nou-născuţii şi copiii reprezintă categoriile cele mai sensibile, deoarece glanda tiroidă la indivizii tineri este încă în faza de creştere”, se arată în prospectul medicamentului.

Comprimatele cu iod trebuie administrate numai sub controlul autorităţilor competente.

Probleme similare şi în alte ţări

Probleme similare sunt şi în alte ţări precum Bulgaria, Cehia şi Polonia. În Polonia, de exemplu, numărul farmaciilor care vând iod a crescut de mai mult de două ori, conform unui site polonez care ajută pacienți să găsească cea mai apropiată farmacie care are în stoc medicamentul de care au nevoie.

„În ultimele șase zile, farmaciile bulgare au vândut la fel de mult iod cât vând deobicei într-un an întreg. Unele farmacii au rămas deja fără stocuri. Am comandat cantități noi, dar mi-e teamă că nu ne vor ajunge prea mult timp”, a spus Nikolai Kostov, șeful Uniunii Farmaciilor din Bulgaria, conform Reuters.

Agenţia federală belgiană a făcut recent un apel prin care i-a avertizat pe cetăţeni să nu ia pastile de iod fără sfatul autorităților.

Informațiile de săptămâna trecută, când rușii au preluat controlul asupra centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl, au produs nervozitate printre locuitorii Europei Centrale și de Est, în condițiile în care nivelul radiației a crescut la Cernobîl, în urma invaziei rusești.

Conform experților ONU, deși nivelul radiațiilor a crescut la Cernobîl, el nu reprezintă un pericol pentru locuitorii Europei.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
93 %
2.2kmh
100 %
joi
8 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...