spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăDoi ani de la primul pacient internat cu Covid

Doi ani de la primul pacient internat cu Covid

♦ La exact doi ani de la ajungerea Covid-19 şi la Botoşani, judeţul se pregăteşte să revină la viaţa de dinainte, chiar dacă mai nou apar şi altfel de ameninţări.

În urmă cu doi ani, pe data de 21 martie, la Spitalul Județean Botoşani a fost diagnosticat primul caz de Covid-19, iar de atunci viaţa tuturor avea să ia o cu totul altă turnură. Până atunci SARS-CoV-2, virusul nemilos ce afecta tot mai multe state, părea doar o poveste de film. Pe 17 martie 2020 filmul a devenit realitate şi la noi în judeţ, când un bărbat de 46 de ani, care abia se întorsese din Italia şi care se afla în carantină la o unitate hotelieră din municipiu, a fost testat pentru Covid, iar rezultatul a fost pozitiv. Acesta a avut o formă uşoară, însă a fost transportat cu faimoasa izoletă la Iaşi.

Au urmat trei zile de linişte, până pe 21 martie, când la spital a ajuns prima pacientă infectată cu SARS-CoV-2. Tânăra de 27 de ani, din Cândeşti, a fost confirmată cu coronavirus după aproape trei zile de la internare. Femeia a ajuns la spital cu o ambulanţă şi, deşi, a fost consultată de doi medici infecţionişti, s-a refuzat luarea în calcul a infecţiei cu coronavirus, pentru că tânăra nu avea contact cu un caz confirmat. Asta deşi aceasta fusese la înmormântarea mamei sale, cu exact o săptămână înainte, unde au fost şi rude venite din Anglia.

Tribut greu plătit de cadrele medicale

După acest caz, care s-a încheiat tragic, cu decesul pacientei în spital la Iaşi, 49 de cadre medicale şi nemedicale au fost testate şi trimise acasă în izolare. De atunci şi până ieri s-au îmbolnăvit 135 de medici, 694 de asistenţi, 269 de infirmieri, 42 de îngrijitori, 18 brancardieri şi 252 de salariaţi din alte categorii din sistemul sanitar. Din păcate doi medici, trei asistenţi şi alţi au decedat.

După primul caz ajuns la spital a urmat un haos, iar sistemul medical s-a confruntat cu o perioadă cruntă. Astfel, echipamentele de protecţie lipseau cu desăvârşire, personalul era panicat, cazurile erau tot mai multe de la o zi la alta, secţiile spitalului erau rând pe rând lovite de virus, testele erau puţine şi se făceau la Iaşi. La televizor canalele de ştiri anunţau doar veşti sumbre, iar străzile erau pustii, oamenii rămânând în case, îngroziţi din cauza inamicului nevăzut care avea să le schimbe vieţile pentru totdeauna. Şcolile s-au închis, majoritatea instituţiile şi-au mutat activitatea în online, iar uşor, uşor am intrat în lockdown, având voie să ieşim din casă doar cu motive întemeiate şi cu declaraţie pe propria răspundere.

Mobilizare fără precedent a societăţii civile

În tot acest tablou sumbru, însă, a apărut o rază de speranţă. Astfel, în faţa unei provocări atât de mari, societatea civilă s-a unit pentru a-şi proteja eroii. S-au strâns fonduri, s-au cumpărat materiale de protecţie, dezinfectanţi şi astfel au fost ajutaţi cei din linia întâi. S-au cumpărat chiar şi aparate PCR pentru testare la Botoşani. Afacerişti, ONG-uri, farmacii, cabinete, firme private şi oameni simpli şi-au unit forţele şi au contribuit cu tot ce au putut pentru a fi alături de cadrele medicale.

Între timp, în urmă cu două săptămâni, România a ieşit din starea de alertă. Astfel, cea mai mare parte a restricţiilor au fost ridicate, iar viaţa botoşănenilor se întoarce la normal, dacă se poate spune aşa în contextul războiului izbucnit la graniţă.

De atunci până ieri, 33.886 de botoşăneni s-au îmbolnăvit de Covid, cel puţin oficial, acesta fiind numărul înregistrat în statistica Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani. 54,85% dintre bolnavi, adică 18.585 au fost femei. Până ieri 95,92% dintre bolnavi, adică 32.504, s-au vindecat.

În cei doi ani Botoşaniul a şi pierdut extrem de multe vieţi, aproape cât Congo, Surinam sau Madagascar, şi mai multe decât Singapore sau Luxemburg. Astfel, numărul deceselor s-a ridicat la 1.294, 3,82% dintre cei care au contractat SARS-CoV-2 pierzând lupta cu boala.

Cele mai multe decese au fost în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani, respectiv 428. Cel mai tânăr pacient răpus de Covid a fost un bebeluş cu vârsta sub un an.

Peste 100 de mii de botoşăneni s-au vaccinat

O altă rază de speranţă pentru finalul pandemiei a venit în luna ianuarie a anului trecut, când în judeţ a început campania de vaccinare anti-Covid. Primul botoşănean vaccinat a fost medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Deşi campania a început în forţă, botoşănenii au renunţat rapid la dorinţa de a se imuniza, judeţul clasându-se pe ultimele locuri din ţară. Tocmai de aceea, în prezent, doar două centre de vaccinare mai funcţionează în judeţ. Astfel, de atunci până în prezent, 113.956 de botoşăneni s-au vaccinat. 70.951 de persoane au făcut două doze de ser, iar 25.181 au făcut-o şi pe a treia.

Vaccinul preferat al botoşănenilor a fost cel produs de Pfizer. Astfel peste 60.000 au făcut prima doză cu acest ser, alte 60.000 pe a doua şi aproape 25.000 pe a treia. Următorul în topul preferinţelor a fost vaccinul monodoză Janssen. Pentru această variantă au optat aproape 50.000 de persoane.

Cu Moderna, aproape 10.000 au făcut primele două doze, şi aproape 2.000 pe a treia. Cu AstraZeneca au făcut prima doză 3.277 de botoşăneni şi a doua 3.052

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.5 ° C
19.6 °
18.9 °
54 %
3.7kmh
54 %
mie
17 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...