sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăNoile Urgenţe bat recordul la demolări

Noile Urgenţe bat recordul la demolări

♦ Noul sediul al UPU ar trebui să ofere condiţii decente bolnavilor şi cadrelor medicale, însă deocamdată proiectul reabilitării este cel care are nevoie de resuscitare

Reabilitarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean pare a fi unul dintre cele mai elocvente exemple în privinţa modului în care se fac proiecte la Botoşani. Astfel, deşi este o investiţie extrem de importantă pentru întreg judeţul, proiectul după care au fost demarate lucrările se dovedeşte a fi făcut pe genunchi şi plin de greşeli.

Astfel, termenul de finalizare a fost amânat de mai multe ori, iar în iarnă a fost nevoie de o stopare a lucrărilor pentru refacerea unor documente. Ulterior s-a apăsat pedala acceleraţiei, însă acum, când comisii din partea unităţii sanitare merg pe şantier, se descoperă tot mai multe probleme, unele absolut hilare.

Uşi prea înguste

Spre exemplu, mai multe uşi de la saloanele din noul UPU sunt prea înguste. Deşi acestea sunt prevăzute pentru a fi mult mai late decât uşile normale, pentru a putea încăpea şi tărgi, pe actualele dimensiuni nu încap nici măcar scaune cu rotile. Deşi termenul de finalizare este foarte aproape, nici pardoseala şi nici tavanul nu au fost finalizate. Mai mult, iniţial s-a optat pentru un anumit tip de tavan, dar acum s-a decis schimbarea acestuia.

Salonul de stomatologie a fost finalizat, însă apoi cu toţii au realizat că mai multe conducte, destinate aparatului stomatologic, trebuiau să treacă prin podea, doar că, surpriză, s-a omis acest lucru, astfel că a fost din nou spartă podeaua pentru montarea lor.

De asemenea, banii pentru scaunul stomatologic şi aparatul propriu-zis vor trebui să vină din bugetul spitalului, pentru că cei care au făcut proiectul au omis că este nevoie de această aparatură.

Stâlp în salonul de reanimare

Unul dintre cele mai importante saloane din cadrul oricărei unităţi de primire a urgenţelor este cel de reanimare şi terapie intensivă, deoarece acolo ajung cazurile cele mai grave. Deşi iniţial planul era ca salonul să aibă şase paturi, cu spaţiu suficient pentru personalul medical şi pentru aparatura specială, acum acesta s-a redus la patru, din cauza existenţei unui stâlp de rezistenţă, care, în viziunea proiectanţilor, ar fi trebuit iniţial dărâmat.

„S-a decis să fie doar patru paturi, pentru ca personalul să aibă loc de manevră. Chiar şi cinci paturi ar fi fost înghesuite. Când vorbim de resuscitarea unui om este vorba despre o echipă medicală întreagă, trebuie să aibă spaţiu de manevră, să fie adusă aparatura. Nu înţeleg cum au prevăzut ei şase paturi”, a spus unul dintre medicii care activează în cadrul UPU.

Izolator în mijlocul Urgenţelor

Problemele nu se opresc, însă, aici. Astfel, izolatorul, un salon în care se presupune că ajung cazurile cu suspiciune de contaminare, pentru a se evita contactul cu alţi bolnavi, ar trebui să fie într-o extremitate a secţiei. La Botoşani, însă, este aproape în mijlocul unităţii, între saloane, şi nu are nici măcar un traseu special de transport al bolnavului, aşa cum teoretic ar trebui.

Între timp, pentru a mai „spăla” din greşeli, a fost făcută o intrare din exterior direct în acest salon, însă dacă un pacient ar trebui transportat pe o secție a spitalului, acest lucru s-ar face tot pe acelaşi traseu cu ceilalţi bolnavi.

Vină pasată pe vechea conducere

Unele surse din cadrul Consiliului Judeţean sugerează că, din dorinţa de a fi finalizat acest proiect, chiar şi cu multitudinea de hibe găsite pe parcurs, s-au făcut toate presiunile pentru ca lucrarea să fie dusă la bun sfârşit. Chiar şi cu riscul apariţiei tot mai multor probleme, majoritatea ca urmare a grabei cu care s-a lucrat şi mai ales a lipsei consultării cadrelor medicale.

De asemenea, reprezentanţi ai CJ spun că vina aparţine, în primul rând, reprezentanţilor vechii conduceri a Spitalului Județean şi a UPU, care a luat parte la întocmirea proiectului de reabilitare şi extindere a UPU.

„Multe dintre aspectele care acum sunt problematice au fost stabilite la întocmirea proiectului. Deci acum 3-4 ani. Au fost mai multe întâlniri între proiectant şi reprezentanţii de atunci ai spitalului şi atunci s-au trasat toate aspectele. Acum se plâng cei de acum. Dar CJ totuşi se chinuieşte să finalizeze proiectul. Mulţi nu dădeau nici şanse să se mai finalizeze lucrarea”, a spus o sursă din cadrul CJ.

„Lucrurile parcă nu se mişcă”

Termenul avansat iniţial pentru finalizarea lucrărilor era finalul lunii martie, însă acesta a fost amânat pentru 15 aprilie, la care se mai pot adăuga 15 zile pentru a fi făcută recepţia, care presupune că UPU ar fi dat gata de utilizare, mobilat, dotat cu aparatura medicală necesară şi consumabile, gata să primească pacienţii. Termenul este, însă, sub semnul întrebării, în contextul multitudinii de probleme care se tot ivesc.

Chiar şi aşa, reprezentanţii CJ şi cei ai constructorului spun că lucrările vor fi gata la timp. „Lucrările au intrat în linie dreaptă. Furnizorii au început livrările de echipamente medicale și mobilier, pentru ca, în cel mai scurt timp, în această primăvară, Unitatea de Primiri Urgențe să devină operațională”, a precizat Doina Federovici, preşedintele CJ Botoșani.

Potrivit unor surse din cadrul unităţii sanitare, seria de probleme apărute ar fi şi motivul pentru care preşedintele CJ a evitat, în ultima perioadă, să mai facă postări pe reţelele de socializare din cadrul UPU. Doina Federovici merge aproape săptămânal pe şantierul de la Urgențe, însă pentru că încăperile sunt mai aproape de statutul de şantier decât de saloane în curs de finalizare, aceasta evită să posteze fotografii precum cele pe care le face cu ocazia fiecărei vizite.

„Vin tot timpul de la CJ. Delegaţii în adevăratul sens al cuvântului. Discută cu cei din şantier, vin şi din partea conducerii spitalului, a UPU, dar lucrurile parcă nu se mişcă pe cât ar trebui”, a spus un angajat al UPU.

La începutul lunii decembrie, echipele de muncitori, au fost retrase din şantier, reprezentanţii Conest spunând că nu pot continua până când proiectul, care era greşit, nu este refăcut. Lucrările au fost reluate abia la începutul lui februarie, la licitaţie fiind puse la bătaie încă 1.225.989,71 lei.

Firma care a făcut proiectul a fost dată în judecată

Aceste greșeli din proiect au fost semnalate încă din perioada de realizare a documentelor. Astfel, contractul pentru proiectare a fost încheiat de CJ în noiembrie 2019 cu societatea Spiri Com SRL București. Ordinul de începere a fost emis în data de 19 noiembrie 2019, stabilindu-se un termen intermediar de predare a proiectului pentru obținerea autorizației de construire (PAC) de maximum 30 de zile de la data înscrisă în ordinul de începere al prestării serviciilor, respectiv până la data de 19 decembrie 2019, dar și un termen intermediar de predare a proiectului tehnic de execuție( PT+DE) de maximum 55 de zile de la data înscrisă în ordinul de începere al prestării serviciilor, respectiv până la data de 13 ianuarie 2020. Documentația PAC a fost depusă la data de 18 decembrie 2019, iar documentația PT+DE a fost depusă la data de 20 ianuarie 2020, cu 7 zile de întârziere față de data limită de 13 ianuarie 2020.

În paralel, a continuat și corespondența pentru finalizarea documentației. Astfel, la data de 3 februarie 2020, CJ comunică firmei deficiențele constatate ca urmare a analizării documentației printre care Memoriul general, memoriul de structură, memoriu dotări și instalații interioare și sistematizare verticală, Plan acoperiș incomplet, Plan fundații incomplet, Plan dotări și instalații tehnologice, documentație organizare șantier, șamd. A urmat apoi o întreagă corespondență între cele două părți, iar pe 25 martie 2020 proiectantul a apreciat că documentația a fost finalizată, iar aceasta respectă tema de proiectare și caietul de sarcini. Cu toate acestea, abia în 2 iunie 2020 documentațiile ar fi fost refăcute conform solicitărilor.

Prin urmare, în ianuarie 2021 CJ a dat în judecată firma Spiri COM SRL solicitând daune pentru aceste întârzieri. Așa se face că, în urma procesului, Tribunalul Botoșani a obligat societatea să plătească penalități către CJ în sumă de 20.761,34lei.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...