vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăNova Apaserv vrea salarii mai mari din scumpirea apei (video)

Nova Apaserv vrea salarii mai mari din scumpirea apei (video)

♦ Noua conducere a operatorului de apă vrea creşterea veniturilor doar cerând mai mulţi bani de la clienţi. 
♦ Viorel Iliuță, consilier judeţean PNL: „Eu nu am auzit niciodată să îți propui să crești salariile, bonusurile, scăzând productivitatea muncii”

Managementul societății Nova Apaserv continuă să genereze nemulțumiri în rândul consilierilor județeni. Cele mai recente luări de poziție au continuat ieri, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean, când aleșii au trebuit să voteze acordarea unui mandat special reprezentantului județului în Adunarea Generală a Acționarilor pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2022 din cadrul Nova Apaserv. Doar că proiectul de afaceri prezentat de cei de la operatorul de apă nu a fost pe placul liberalilor, care l-au criticat considerându-l „sărăcăcios” și „prost fondat”.

Lefuri mai mari cu 3,3 milioane de lei

Astfel, noua conducere de la Nova Apaserv a estimat că anul acesta va obține venituri totale de aproximativ 60,642 milioane de lei, cu 5,77 milioane de lei mai mult decât anul trecut, în timp ce cheltuielile au fost estimate la 59,742 milioane lei, rezultând un profit brut de 900.000 lei. Doar că în proiectul de buget se prevedea faptul că, per total, cheltuielile cu salariile vor crește față de 2021 3,32 milioane de lei, în condițiile în care chiar la începutul acestui an s-a adoptat o nouă organigramă. Ba mai mult, la productivitatea muncii în unități fizice pe total personal mediu (cantitate/produse finite/persoană) valoarea ar urma să scadă 28.254 milioane lei anul trecut, la 27,267 milioane lei pe salariat.

„Vindem mai bine poate să însemne și reducerea pierderilor”

Aceste aspecte au fost taxate, însă, de consilierul județean PNL Agnes Mihaela Holca, manager la societatea Rolana Tex, aceasta opinând că proiectul de hotărâre ar trebui retras de pe ordinea de zi, iar reprezentanții societății Nova Apaserv să refacă bugetul.

„Acționarul majoritar, Consiliul Județean, va avea din nou de suferit la finele anului 2022. Veniturile cresc cu 10%, cheltuielile cu 16% – rezultatul pesimist. Constat pe de altă parte că la vânzări se bazează, în cea mai mare parte, 90%, pe creșteri de preț. Ce înseamnă creșteri de preț? Taxe suplimentare pentru locuitorii județului Botoșani. De ce doar creșteri de preț ? Probabil o să avem parte de un răspuns… Sper”, a spus Agnes Mihaela Holca, care a propus și două noi criterii de evaluare – vindem mai mult, cu aplicarea unor forme diverse de monitorizare a consumului real la abonați, și vindem mai bine – „dar care nu înseamnă vindem mai scump”.

„Vindem mai bine poate să însemne și reducerea pierderilor de apă, de exemplu, care acum ar fi estimate la 70%”, a adăugat Agnes Mihaela Holca. În plus, aceasta a opinat că modul în care a fost creionat bugetul la operatorul de apă nu demonstrează că actuala conducere și-ar dori să scadă cheltuielile. „Din cifrele care există în aceste situații, rezultă că Nova Apaserv nu își propune să facă nimic concret și cheltuielile să fie reduse. Am înțeles, știm cu toții – cresc utilitățile, cresc salariile – da știm lucrurile astea, dar măsuri manageriale care să reducă alte consumuri nu sunt”, a mai arătat Agnes Mihaela Holca, care a solicitat ca bugetul să fie refăcut de echipa managerială cu mult mai multă responsabilitate.

Cerere pentru refacerea bugetului

Și liderul grupului consilierilor liberali, Viorel Iliuță, a apreciat că există un dezechilibru între venituri și cheltuieli, mai ales în condițiile în care productivitatea muncii scade. Acesta a recunoscut că majoritatea salariaților au avut venituri mici, iar salariile ar trebui crescute, doar că aceste creșteri ar trebui să se bazeze pe un fundament economic, respectiv creșterea productivității muncii.

Viorel Iliuță, consilier judeţean PNL

„În indicatorii pe care i-am primit productivitatea muncii crește, la nivel valoric, bazat doar pe creștere de preț și atât, dar nu crește la nivel fizic. La unități fizice, productivitatea muncii scade, ceea ce este absolut anormal și este antieconomic. Eu nu am auzit niciodată să îți propui să crești salariile, bonusurile, scăzând productivitatea muncii”, a spus Iliuță, care a adăugat că el nu poate să voteze așa ceva. În plus, a susținut consilierul liberal, în prezent la nivelul societății nu există o preocupare pentru a realiza și alte tipuri de venituri. Nici măcar să preia o serie de rețele de apă realizate deja într-o serie de localități.

„Noi avem niște servicii pe care Nova Apaserv le-ar putea face, din păcate sunt timizi în a promova asemenea servicii. Mă gândesc de exemplu la analizele chimice – sunt o groază de oameni care vor să facă analiza apelor din fântâni și de aici s-ar putea face un venit suplimentar, la vidanjări și la alte tipuri de servicii”, a arătat Viorel Iliuță, care a adăugat că tocmai la aceste servicii tarifele practicate de Nova Apaserv sunt mici. Din acest motiv, liderul consilierilor liberali a propus și el refacerea bugetului și votarea lui într-o ședință extraordinară.

Mașina de vot a învins argumentele economice

Criticile liberalilor nu au avut însă efect, întrucât, în ciuda argumentelor economice invocate de aceștia, ceilalți consilieri județeni au decis să voteze proiectul de buget propus de cei de la Nova Apaserv. Astfel, deși liberalii au votat împotrivă, proiectul a fost adoptat în final prin voturile primite de la consilierii PSD, ALDE și Pro România. De altfel, în viitorul apropiat este de așteptat să aibă loc o nouă majorare a tarifelor practicate de Nova Apaserv și asta din cauza majorării prețului la energia electrică, care a crescut de aproape trei ori față de începutul anului trecut. Operatorul de apă a obținut deja avizul pentru modificările de prețuri din partea Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, noile tarife urmând să fie discute în maxim o lună.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...