vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăSperanţă înviată cu Lumină de la Ierusalim

Speranţă înviată cu Lumină de la Ierusalim

Botoşănenii se pregătesc pentru cea mai mare sărbătoare a creştinităţii, Învierea Domnului. Aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, credincioşii vor primi Sfânta Lumină adusă de la Sfântul Mormânt din Ierusalim. Începând cu 2009, Lumina Sfântă este adusă în fiecare an de la Ierusalim, de către o delegaţie a Patriarhiei Române. Creştinii o primesc cu evlavie, emoţie şi speranţă, de care au atâta nevoie, mai ales după doi ani de pandemie şi într-o perioadă marcată de războiul din Ucraina.

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 23 aprilie 2022, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, și va fi oferită delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii.

În aceeași seară, în intervalul orar 19:30–20:30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la Catedrala Patriarhală”, a transmis Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Părintele protopop Petru Fercal a declarat că Sfânta Lumină va fi adusă sâmbătă, cu avionul, la Iaşi şi Suceava. Unii preoţi din localităţile mai apropiate de Iaşi vor merge acolo pentru a primi Sfânta Lumină pe care mai apoi să o dea credincioşilor, în cadrul slujbei de Înviere. O delegaţie a Protopopiatului Botoşani se va deplasa la Aeroportul Salcea. Potrivit părintelui protopop, începând cu ora 21:00, preoţii sunt aşteptaţi la Mănăstirea Popăuţi, Biserica „Sfântul Ilie” sau „Sfântul Ioan Botezătorul” pentru a primi Sfânta Lumină.

Lumina Sfântă – minunea care se întâmplă în fiecare an

Lumina Sfântă este considerată o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt, în Sâmbăta Mare. În Sâmbăta Mare, ultima zi a Postului Paştelui, la prânz, patriarhul grec, împreună cu clerul lui înveșmântat în straiele sacerdotale și urmat de patriarhul armean cu clerul lui și cu episcopul copților, participă la o procesiune solemnă, în jurul Sfântului Mormânt.

După procesiune, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, își dă jos robele și intră singur în mormânt. Atunci, adunarea cântă „Doamne miluiește” până când Lumina Sfântă coboară și aprinde candela de unde patriarhul aprinde peste 33 de lumânări legate împreună. Patriarhul iese apoi din încăperea mormântului și rostind rugăciuni, aprinzând fie 33, fie 12 lumânări, le împarte celor prezenţi.

Pelerinii susțin că Focul Sfânt nu le arde părul, fața în primele minute după ce a fost aprins.

Sfântul Gheorghe va fi sărbătorit în a doua zi de Paşte

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va oficia Sfânta şi dumnezeiasca liturghie prilejuită de hramul Bisericii „Sfântul Gheorghe”, a doua zi de Paște, la Mănăstirea Popăuţi. Cum 23 aprilie cade în acest an în Săptămâna Mare, Sfântul Sinod a decis ca slujba în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să fie oficiată a doua zi de Paște.

În vremea minunată a Praznicului Învierii, vom sărbători hramul oraşului nostru, a doua zi de Paşte. Întrucât lucrările de la Biserica <Sfântul Gheorghe> încă nu au fost definitivate, slujba se va săvârşi la Mănăstire, la Popăuţi şi vom avea ca oaspete pe ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşului şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Cu drag, o să ne reîntâlnim cu ierarhul nostru, dând slavă lui Dumnezeu şi mulţumind pentru toate realizările şi cerând ajutor şi pe viitor, să avem belşug, binecuvântare şi încredere”, a transmis părintele protopop.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...