sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăSlujbă de Înviere cu mii de credincioşi (video)

Slujbă de Înviere cu mii de credincioşi (video)

După doi ani marcați de interdicții, cu biserici pustiite de restricțiile Covid, sâmbătă seara, lăcașurile de cult din Botoșani au fost din nou arhipline de credincioșii care au vrut să fie martori la cea mai mare minune a credinței ortodoxe. Mii de botoșăneni au umplut, aproape de miezul nopţii, zonele din fața majorității bisericilor și aleile din preajma lor. Jandarmii au fost mai prezenţi ca niciodată în preajma tuturor lăcaşelor de cult, patrulând în mod constant pentru a se asigura că se respectă normele de protecţie impuse din cauza pandemiei.

La miezul nopţii, aceştia au luat lumină la chemarea preoţilor „Veniţi de luaţi Lumină!”. Bisericile au răsunat apoi de cântarea „Hristos a Înviat din morţi/ Cu moartea pe moarte călcând/ Şi celor din morminte/ Viaţă dăruindu-le”. A urmat Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, presărată de cântarea „Hristos a Înviat!”

Ca în fiecare an, credincioşii au primit Sfânta Lumină de la Ierusalim, aceasta fiind adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române.

Sute de oameni la Biserica Vovidenia

Biserica „Vovidenia” din municipiul Botoşani a fost probabil cea mai aglomerată din oraş, exceptând cele două lăcaşuri de cult situate la cele două mari cimitire. Spre miezul nopţii, aici s-au creat temporar ambuteiaje pe străduţele adiacente din jurul Casei de Asigurări de Sănătate sau din spatele Spitalului Judeţean.

În curtea Bisericii erau sute de oameni, la ambele intrări, iar în faţa noului aşezământ ridicat lângă biserică au fost aduse zeci de bănci şi scaune, care s-au dovedit însă insuficiente pentru marea de oameni care a ascultat slujba oficiată de preotul paroh Partenie Apostoaie, alături de un sobor de preoţi.

După ce au primit Lumina Sfântă şi mesajul „Hristos a Înviat!”, zeci de oameni au dus Lumina acasă sau la morminte şi curtea s-a mai eliberat, oamenii revenind apoi pentru sfinţirea bucatelor.

Curte neîncăpătoare la Biserica Sfânta „Ecaterina” 

La Biserica Sfânta „Ecaterina” din cartierul Bucovina au asistat la slujbă tot sute de oameni, enoriaşii care vin la acest lăcaş de cult fiind tot mai numeroşi de la an la an. Cel mai mare aflux de credincioşi a fost la ora 12.00, când s-a împărţit Sfânta Lumină, dar şi între orele 02.00 şi 03.00, cand sute de oameni au venit din nou pentru sfinţirea bucatelor tradiţionale de Paşti.

Coloana de oameni aşezaţi pe două rânduri nu a încăput în curtea bisericii, astfel că zeci de oameni stăteau cu coşurile cu bucate de o parte şi de cealaltă la ieşirea din lăcaşul de cult, pe alte două rânduri.

Preotul Liviu Florariu le-a transmis credincioşilor la finalul slujbei şi mesajul impresionant al Întâiului Stătător al Bisericii Ortodoxe Române, de pace şi uniune în aceste momente când la graniţele ţării este conflict armat, şi i-a îndemnat să fie mai buni şi plini de speranţă. În momentul sfinţirii bucatelor, preotul paroh a vestit fiecaruia dintre credincioşi „Hristos a Înviat!”, iar fiecare a primit şi anafură.

La Cimitirul Pacea din municipiul Botoşani a fost aglomeraţie pe tot parcursul sjujbei de Înviere, afluxul de oameni fiind atât de mare încât circulaţia a fost dirijată de echipaje de poliţie, iar în multe momente maşinile parcate de-a lungul străzii, de către cei veniţi să aducă lumină la morminte, erau aşezate pe două rânduri.

Fluviu de lumină la Biserica „Sfântul Spiridon” 

La Biserica „Sfântul Spiridon” din municipiul Botoşani credincioşii au umplut curtea lăcaşului de cult. Cu puţin înainte de miezul nopţii, preotul Pavel Viţel a primit Sfânta Lumină, a aprins candela de deasupra sfintei mese şi apoi a ieşit în faţa bisericii, unde, înconjurat de o mulţime de enoriaşi, a rostit cu glas puternic chemarea „Veniţi de luaţi lumină!”. În câteva minute, curtea bisericii a devenit un fluviu de lumină. Toţi credincioşii au ieşit în faţa lăcaşului, unde s-a pus din vreme o masă gătită şi împodobită după rânduială, şi cu feţele întoarse spre răsărit, au ascultat citatele din Sfânta Evanghelie. Tineri sau bătrâni, adolescenţi sau copii s-au încolonat mai apoi şi au înconjurat biserica de trei ori, rostind vestea cea mare „Hristos a Înviat!”.

Slujba a continuat mai apoi în biserică, preotul Pavel Viţel urmând Canonul Învierii, susţinut fiind de corul parohiei. Ceremonialul religios a continuat până spre dimineaţă când biserica şi curtea lăcaţului de cult s-au dovedit neîncăpătoare pentru credincioşii veniţi să-şi sfinţească bucatele.

Înşiraţi de o parte şi de alta a aleilor, aceştia s-au împânzit mai apoi şi pe strada Independenţei, şirul întinzându-se până spre intersecţia cu Strada Dragoş Vodă, pasca, ouăle roşii şi cozonacul nelipsind din coşurile aduse de enoriaşi. Alţii, care s-au dovedit mai vrednici, au adus până şi bucăţi de friptură, dar şi sticle cu vin pentru a fi stropite cu agheasmă.

Zeci de credincioşi şi la Gorbăneşti

Şi la Gorbăneşti, zeci de credincioşi au participat la slujba oficiată de părintele paroh Cornel Aniţulesei. După îndemnul „Veniţi de luaţi Lumină!”, preotul a ieşit în faţa bisericii unde a citit din Sfânta Evanghelie.

Sfânta Lumină este cea mai importantă pentru noi. După Lumina acestei Învieri alergăm întreaga viaţă a noastră pentru că Învierea Mântuitorului Iisus Hristos ne aduce aminte şi de învierea obştească, a noastră, De aceea, primind Lumina Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, nădăjduim şi noi că la sfârşitul lumii, adică atunci când Mântuitorul va judeca viii şi morţii, ne vom împărtăşi şi noi de această Lumină dumnezeiască a Învierii Sale. Să dea bunul Dumnezeu ca această Lumină a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos să ne lumineze vieţile noastre, casele noastre, să ne facă mai buni, mai îngăduitori, mai iertători, mai toleranţi unii cu alţii. Să fim mai buni şi cu noi înşine, spre slava lui Dumnezeu şi a noastră mântuire, în vecii vecilor. Amin. Hristos a înviat!”, a spus preotul Cornel Aniţulesei.

Preotul şi credincioşii cu lumânări aprinse în mâini au înconjurat apoi de trei ori biserica, însoţiţi de sunetul clopotului şi cântând „Hristos a Înviat!”. A urmat sflujba Sfintei Liturghii, în finalul căreia preotul a sfinţt bucatele aduse în frumoase coşuri de către credincioşi.

play-sharp-fill

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...