joi, decembrie 5, 2024
HomePrima PaginăAmbulatoriu sufocat de lipsa de medici

Ambulatoriu sufocat de lipsa de medici

Într-o perioadă în care autorităţile locale se laudă cu investiţii de zeci de milioane de euro în sistemul sanitar, pacienţii continuă să sufere din cauza lipsei acute de medici. În ambulatoriul Spitalului Judeţean programările pot fi făcute abia peste câteva luni, iar Unitatea de Primiri Urgenţe este efectiv sufocată de numărul mare de prezentări. Nici măcar domeniul privat nu mai este o variantă, din aceleaşi motive. 

În ultimul timp, sub sloganul „sănătate la stat ca la privat”, se fac investiţii extrem de semnificative în sistemul sanitar, însă, autorităţile uită de cea mai importantă latură, cea umană. Astfel, şefii județului tocmai au anunţat, care mai de care mai mândru, alocarea a peste 13 milioane de euro pentru construirea unui nou ambulatoriu de specialitate, însă, în paralel, în ambulatoriul vechi medicii atât de puţini fac ca programările să ajungă uneori şi până în toamnă.

Proiect pentru un nou ambulatoriu

Astfel, joi, preşedinta Consiliului Judeţean Botoşani anunţa cu bucurie că proiectul privind construirea Ambulatoriului de Specialitate și Spitalizare de Zi în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, inițiat de Consiliul Județean (CJ), a fost aprobat de Guvern.

Proiectul presupune o investiție de peste 13 milioane de euro, prin care se vor asigura cele mai moderne condiții pentru pacienți. Noul ambulatoriu va avea regim de înălțime D+P+3E, cu suprafață construită de 1.066,50 mp și suprafața construită desfășurată de 5.417,81 mp. Vor fi 34 de cabinete de specialitate, săli de investigații și săli de tratament, precum și spații administrative și auxiliare necesare funcționării. Sectorul de spitalizare va avea o capacitate totală de 49 de paturi distribuite în saloane și rezerve.

Niciun cuvânt, însă, despre medicii care vor deservi viitorul ambulatoriu. Prezentul, însă, nu arată deloc bine. Asta pentru că, mai ales după pandemie, situația a devenit tot mai problematică, iar programările în Ambulatoriul de specialitate se întind și până în luna septembrie. Timpii de aşteptare sunt atât de mari, încât de multe ori pacienții fie ajung la Urgențe până să le vină rândul în ambulatoriu, fie pur şi simplu abuzează de acest serviciu şi preferă să fie consultaţi acolo, exagerând unele simptome, care i-ar face un caz mai grav.

Programări peste luni de zile

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Județean de Urgenţă (SJU) Botoșani, în Ambulatoriul de specialitate sunt deservite 22 de specialități medicale unde acordă consultații 74 de medici.

„Până acum s-au acordat consultații mai mult online și nu fizic la cabinetele din ambulatoriu, acesta fiind un factor determinant. Pacienții, pentru a beneficia de consultații, au la dispoziție numerele de telefon alocate pentru fiecare specialitate”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului  Judeţean de Urgenţă (SJU) Mavromati.

Astfel, pentru specialitatea oftalmologie, prima zi disponibilă pentru programare variază de la câteva zile până la 1 septembrie, funcție de medic. Pentru ortopedie, prima zi disponibilă pentru programare este undeva la 15 iunie și variază funcție de medici până pe 20 august. În specialitatea diabet și boli de nutriție, prima zi disponibilă pentru programare pentru cazuri noi este 20 iulie. Pentru specialitatea oncologie, prima zi disponibilă pentru programare este undeva după data de 1 mai pentru cazuri noi, iar pacienții aflați în evidență sunt programați conform fișei de consultații.

Pentru specialitatea hematologie, prima zi disponibilă pentru programare este după data de 15 iulie, şi fel şi pentru specialitatea gastroenterologie, iar în specialitatea cardiologie prima zi disponibilă pentru programarea diferă în funcție de medici, respectiv după data de 5 iunie și sfârșitul lunii iulie. Pentru celelalte specialități timpul mediu de așteptare se situează între 15 și 20 de zile.

Pacienţi nevoiţi să meargă în alte judeţe

Fiind puțini medici pe secții, aceștia alocă puțin timp ambulatoriului, prioritară fiind activitatea din spital. De asemenea aceiaşi medici activează şi în sistemul privat, iar în aceste condiții, nici varianta în care botoşănenii s-ar putea adresa cabinetelor particulare  nu mai pare una valabilă. Asta deoarece chiar şi acolo timpii de aşteptare sunt la fel de mari.

În acest context botoșănenii sunt nevoiți să meargă în alte județe, unde sunt mai mulți specialiști. „Am sunat la Suceava, la o clinică, mi s-a făcut programarea a doua zi și chiar mă întrebau la ce medic prefer, aveam de ales între trei. În condițiile în care la Botoșani în privat am fost programat peste 21 de zile, iar în ambulatoriu peste o lună şi ceva”, a spus un botoșănean care avea nevoie de o consultație cardiologică.

Urgenţe luate cu asalt

Nu toţi au, însă, această posibilitate, aşa că aleg varianta de avarie.

„Mă doare coloana de câteva săptămâni. Am fost programat în Ambulatoriu peste aproape două luni. Sunt conștient că nu este o problemă de Urgențe, dar acum înțeleg de ce lumea ia cu asalt UPU. Măcar acolo sigur îl consultă cineva pe acel om, chiar dacă așteaptă câteva ore, i se face un set de analize, poate şi un computer tomograf, etc.”, a spus un botoșănean.

Nici la Urgenţe, însă, lucrurile nu stau mai bine. Asta deoarece, numărul de medici de aici a scăzut după ce un a demisionat, iar altul a intrat în concediu medical. În aceste condiţii, şi a creşterii numărului de prezentări, care au ajuns în medie la 150 la 24 de ore, şefii spitalului se văd nevoiţi să apeleze la medici de la Iaşi sau Dorohoi, măcar pentru a face gărzi.

Medici prea puţini în clădirea modernizată 

Astfel, s-a ajuns la situaţia în care, într-un spaţiu modern, utilat şi dotat, Unitatea de Primiri Urgenţe să funcţioneze cu doar un sfert dintre medicii de care are nevoie.

“Suntem tot mai asaltați de prezentări, iar multe dintre ele sunt non urgențe. Cred că 30-40% dintre acestea sunt urgențe reale. Unii pacienți sunt văzuți de un specialist, alții sunt direcționați către medicul de familie. Oamenii trebuie să înțeleagă că urgențele au prioritate aici. 

Am în activitate 13 medici din normativul de 42, cu tot cu pediatrii, medici care, de-a lungul timpului, au lucrat în Serviciul de Urgență și care sunt şi ei cu comorbidități la rândul lor și care foarte greu își desfășoară activitatea. Avem oameni care s-au pensionat, avem trei linii de gardă, două în Serviciul de Urgență și unul pe ambulanța de terapie intensivă mobilă, șapte zile din șapte, 24 din 24. Este evident că ne este foarte greu”, spune medicul primar de medicină de urgență Ramona Elena Guraliuc, coordonatorul UPU SMURD.

Medicii tineri fug de Botoșani

Deși la o primă vedere poate părea că autoritățile locale reușesc să atragă specialiști tineri, mare lor majoritate aleg să plece după ceva timp și consideră spitalul din Botoșani doar o haltă în cariera lor medicală. Astfel, o parte dintre medicii tineri care ajung, totuși, la Botoșani, pleacă după puțin timp.

În ultimii ani, nu mai puțin de zece medici tineri, specialiști de perspectivă, pe secții extrem de deficitare, au ales calea altor spitale, deși au avut post în Spitalul Județean. Spre exemplu, în ultima perioadă, doi medici rezidenți pe post la Urgențe, alții doi la Neonatologie, doi de la Radiologie și unul de la Infecțioase au ales să lucreze în alte spitale.

Unul dintre motivele pentru care tinerii specialiști fug de județ este lipsa de suport. Astfel, un medic cardiolog, după ce a activat câțiva ani la Botoșani, a propus conducerii de atunci a spitalului să creeze o secție de cardiologie intervențională. A propus inclusiv aducerea de sponsori pentru acest fapt, însă a  fost amânat, refuzat, iar ulterior acesta a plecat la Spitalul Suceava, acolo unde acum Botoșaniul trimite pacienții cu infarct pentru a fi tratați.

“Nu există o politică de atragere a medicilor rezidenți”

Medicii din cadrul unității sanitare acuză politica de personal dezastruoasă din ultimele decenii, fapt ce duce acum la o criză tot mai acută de medici.

“Nu există o politică de atragere a medicilor rezidenți. De exemplu să efectueze gărzi încă din perioada rezidențiatului. Sunt spitale care atrag medicii la gărzi din anul IV de rezidențiat. Sunt spitale care cer minimum legal pentru efectuarea gărzilor ca și rezident, aici se cere maximum de acte. De multe ori durează chiar și o lună să reușești să aduni toate actele necesare pentru un contract de gărzi ca medic rezident. Mulți au renunțat din cauza birocrației”, a spus un tânăr medic din cadrul SJU.

Potrivit unor medici care au trecut pe la Botoșani, sunt specialiști care se prezintă pe secții deficitare întrebând dacă este nevoie de oameni și  sunt refuzați pe motiv că există rezidenți în pregătire, care însă, de multe ori, nu se mai prezintă la post.

Proceduri înecate în birocrație

O altă problemă este procedura de scoatere la concurs a unui post, care este extrem de greoaie. Durează și 3-4 luni de la aprobare în consiliul director și până la concursul efectiv.

“Sunt spitale care ajută medicul cu contracte de colaborare până la concurs să îi păstreze interesul. Știu două exemple concrete de medici care doreau să vina și până s-a afișat concursul se înscriseră la alt spital”, a spus un medic din cadrul SJU Mavromati.

În aceste condiții e de la sine înțeles că singurele soluții pentru a te trata rămân județele învecinate, Suceava sau Iași. Era de așteptat ca sistemul sanitar de stat să nu mai facă față, tot timpul au fost cozi în policlinici. Dar nici cei care sunt dispuși să plătească pentru o consultație sau o intervenție nu mai reușesc să se descurce în Botoșani, județul fiind unul din puținele locuri din țară unde e întâlnită această situație.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
96 %
1.5kmh
100 %
joi
2 °
vin
3 °
sâm
5 °
Dum
4 °
lun
5 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Când, după ani de zile, îți dai seama în seara alegerilor că ai găsit partidul potrivit.

EDITORIAL

Acum zece ani, când neamțul providențial a fost lansat în cursa pentru Cotroceni, adversarii politici s-au grăbit să-l facă albie de porci, etichetându-l în...

EPIGRAMA ZILEI

Când eram tânăr „ficior” Visam să devin maior Dar am făcut școala vieții Nu pe a ... „armeții”!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...