spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăPrima PaginăFilieră a abuzurilor în dosarul Ţurcanu

Filieră a abuzurilor în dosarul Ţurcanu

Mihai Ţurcanu trage după el şi alţi angajaţi ai statului în dosarul în care este anchetat pentru abuz şi delapidare.

Surpriză de proporții în ancheta declanșată de procurorii anticorupție în cazul directorului executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Mihai Țurcanu, bănuit de comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracțiune de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare.

Iţele duc şi la Combaterea discriminării

Anchetatorii au obținut informații potrivit cărora acesta s-ar fi consultat, înainte de fiecare „aranjament”, cu un angajat din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care l-ar fi sfătuit cum să procedeze. Discuțiile ar fi avut loc prin intermediul aplicației WhatsApp, Mihai Țurcanu furnizându-i persoanei în cauză și fotografii cu documentele din cadrul DSVSA Botoșani.

Acest lucru a ieșit la iveală după primele investigații. Astfel, cercetările în cazul Mihai Țurcanu ar fi început de fapt în decembrie 2021, în urma unui denunț. Atunci, procurorii DNA au solicitat o autorizație de la judecătorul de drepturi și libertăți în vederea efectuării supravegherii tehnice în biroul de lucru al lui Țurcanu Mihai. Așa au reușit să afle procurorii ce se întâmpla în cadrul DSVSA Botoșani.

„În urma efectuării supravegherii tehnice (…) a rezultat că susnumitul este consiliat în permanență de către o persoană de sex feminin, cu care ține legătura doar prin intermediul aplicațiilor care utilizează transferul criptat de date informatice (whatsapp), cu privire la acțiunile pe care trebuie să le întreprindă în legătură cu licitația organizată la nivelul instituției. În acest sens, directorul executiv Țurcanu Mihai, contrar dispozițiilor legale, fotografiază constant documente interne ale instituției pe care o conduce, fotografii pe care ulterior le expediază persoanei de sex feminin pentru a afla modul în care trebuie să acționeze”, se arată în documentele întocmite de Direcția Națională Anticorupție. Extinzând verificările, anchetatorii au aflat, pe 20 ianuarie a.c., și identitatea persoanei care este angajată a CNCD, însă numele persoanei în cauză nu a fost dezvăluit de procurori.

Înregistrări audio cu achiziţii aranjate

În dosar există și o serie de informații potrivit cărora Mihai Țurcanu ar fi sperat să ajungă din nou la conducerea ANSVSA, iar insistențele cu privire la favorizarea firmei pentru câștigarea licitației din noiembrie 2021 în vederea achiziției celor 100.000 truse de prelevare probe ar fi fost legate și de faptul că i s-ar fi promis un procent de 15 % din valoarea totală a contractului (2.974.405 lei cu TVA). Procurorii dețin și o serie de înregistrări audio în legătură cu aranjamentele care se făceau în privința achizițiilor.

Într-una dintre aceste înregistrări, Țurcanu menționa că firma favorizată are un dezavantaj – nu avea experiență anterioară. Ba mai mult, avea ca obiect de activitate catering și activități imobiliare, însă urma să fie sprijinită de o altă firmă în calitate de terț susținător, dar și aceasta avea ca obiect principal de activitate protecție și pază. În ciuda insistențelor lui Țurcanu, membrii comisiei de achiziții de la nivelul DSVSA au refuzat să facă manevrele, iar ce a urmat întrece orice închipuire.

Instrucţiuni primite pe Whatsapp

Țurcanu a înființat o altă comisie de recepție a truselor, care a refuzat să preia marfa, invocând neconformitatea acestora. Prin urmare, nici plata către firma câștigătoare nu a mai fost efectuată, iar pe 31 decembrie 2021 DSVSA a transmis o notificare privind rezilierea de drept a contractului, deși reprezentanții firmei au trimis inclusiv certificatele de calitate și garanție ale produselor livrate.

Ba mai mult, din acel moment atitudinea lui Mihai Țurcanu s-a schimbat radical față de cei din comisia de achiziții. Astfel, de la reproșuri pe față că au refuzat să-l ajute și că „a fost făcut ca la Nufărul”, directorul DSVSA i-a trimis în mod abuziv în fața comisiilor de disciplină pe care le-a direcționat din umbră, prin intermediul unor subordonați servili, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente și culminând cu evaluarea performanțelor lor profesionale în mod vădit tendențios și abuziv, cu încălcarea flagrantă a prevederilor legale în vigoare, prin acordarea calificativului „nesatisfăcător”, în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți.

Planuri pentru restructurarea organigramei

Și în cazul evaluării profesionale, Mihai Țurcanu s-ar fi consultat prin WhatsApp, primind instrucțiuni despre cum să procedeze așa încât angajatele care s-au opus licitației trucate să fie destituite imediat. Totodată, ar fi purtat mai multe discuții inclusiv cu președintele Comisiei de Disciplină, încercând să o atragă în joc și pe o juristă care aspira la postul de jurist al unității, argumentând că el este „genul de om care vreau să duc o anumită idee până la capăt”, „până ce facem curățenie”.

Cu acest prilej, Mihai Țurcanu și-ar fi dezvăluit și planurile de viitor, respectiv o restructurare în organigrama instituției, pentru a muta Achizițiile Publice de sub autoritatea Serviciului Economic și Administrativ în subordinea Compartimentului Juridic. Doar că procurorii DNA erau deja pe fir și îi urmăreau toate mișcările.

Mobilier achiziţionat fictiv

Cât privește achiziționarea de către DSVSA a unor piese de mobilier de la societatea M Design SRL Botoșani, anchetatorii susțin că Mihai Țurcanu a dispus efectuarea plății de 130.000 lei, în condițiile în care marfa nu fusese livrată instituției, iar compartimentul specializat în efectuarea achizițiilor publice solicitase reluarea procedurii.

Pentru a crea o aparență legală, Țurcanu ar fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele achiziționate fuseseră livrate, după care a semnat, fără drept, ordonanțarea la plată în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției. Miza întocmirii acestui proces-verbal a constat în efectuarea plății către societatea M Design, firmă controlată de fosta soție a deputatului Costel Șoptică, președintele organizației PNL Botoșani, iar graba cu care s-a acționat ar fi fost generată tocmai de faptul că Țurcanu aștepta decizia de prelungire a mandatului de director executiv interimar, care întârzia să apară.

Cum se va termina ancheta, este greu de spus. Cert este că procurorii DNA susțin că există indicii cu privire la comiterea unor fapte de natură penală și de către alte persoane, fapte care îmbracă forma unei complicități la abuz în serviciu. Din acest motiv, nu este exclus ca numărul inculpaților din dosar să crească, însă, până la pronunțarea unei sentințe definitive toți cei implicați vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Descinderi făcute de DNA

Scandalul a ieșit la iveală pe 13 mai a.c., când procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descins în județ și au făcut mai multe percheziții, inclusiv la sediul DSVSA Botoșani. La finalul descinderilor, Mihai Țurcanu a fost pus sub control judiciar, fiind bănuit de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracțiune de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare. În vârstă de 46 de ani, Mihai Țurcanu este fratele fostului președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu, fost președinte PNL Botoșani, trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență și spălare de bani.

Absolvent al Facultății de Medicină Veterinară, el a fost medic de abator, inspector DSVSA, director la Protecţia Consumatorului Botoşani, inspector zonal în cadrul DSVSA, după care din mai 2012 și până în toamna lui 2013 a fost președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Ulterior, în martie 2015, el a ajuns în Parlamentul European, mandatul expirându-i pe 1 iulie 2019. Apoi, o perioadă a fost consilier în cadrul cabinetului europarlamentarului liberal Adina Vălean, iar din august 2020 a preluat conducerea DSVSA Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.7 ° C
12.7 °
9.3 °
66 %
0.5kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...