marți, iunie 18, 2024
AcasăPrima PaginăPercheziții la Botoșani în cazul unor fabrici clandestine de țigări. Suspecții ar...

Percheziții la Botoșani în cazul unor fabrici clandestine de țigări. Suspecții ar fi fost ajutați și de ucraineni (VIDEO)

Mai multe locații din județul Botoșani au făcut obiectul unor percheziții, în cadrul unei ample acțiuni organizată la nivel național de procurorii DIICOT și care a vizat destructurarea unor grupări infracțiunale care ar fi pus la cale înființarea unor fabrici clandestine de țigări.

În total au fost organizate 20 percheziții domiciliare pe raza județelor Ilfov, Iași, Suceava, Botoșani și Bistrița Năsăud. Suspecții s-ar fi folosit inclusiv de ajutorul oferit de unii cetățeni ucraineni, care ar fi ajuns în țară.

Acţiunile au avut loc pe 12 și respectv 14 iulie a.c.. Acestea au fost organizate de polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, ITPF Iași și ITPF Sighetu Marmaţiei, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DIICOT) – Serviciul de combatere a macro-criminalităţii economico-financiare, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Târgu Mureș și Iași.

Fabrică de ţigări clandestină înfiinţată în judeţul Iaşi

„În cauză, s-a reținut că, în cursul anului 2020, pe teritoriul României s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat, compus din cetățeni români și ucraineni, specializat în activități de producere clandestină de țigarete.

În acest scop, membrii grupului au înființat pe raza județului Iași o fabrică de producere de țigarete, sub diferite mărci de producător bine cotate, dotată cu o linie de producție foarte performantă și cu un nivel ridicat de calitate a țigaretelor rezultate.

Tutunul necesar prelucrării și producerii țigaretelor contrafăcute era introdus în țară de către membrii grupului sub aparența realizării unor activităţi de tranzit, având ca destinație finală beneficiari din Ucraina.

În realitate, tutunul era transportat și depozitat în incinta fabricii clandestine din județul Iași, iar tranzitul mărfii era ulterior închis fictiv. În procesul de realizare a țigaretelor contrafăcute, membrii grupării aduceau în România grupuri de cetățeni ucraineni, care erau cazați în incinta fabricii clandestine, iar după finalizarea procesului de producție aceștia se întorceau în Ucraina. Cantitățile de țigări astfel contrafăcute erau ambalate și comercializate en-gros către diferiți clienți ai grupării”, susțin anchetatorii.

Peste o tonă de tutun pregătit pentru prelucrare 

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate în cauză au fost identificate mai multe linii de producere clandestine de țigarete, cantitatea de 1,5 tone de tutun pregătit pentru prelucrare, 2.319.000 de țigarete, fără timbru fiscal de acciză, 10.000 de țigarete vrac, 227 de cutii conținând blanchete (cartoane), 2 cutii cu pulbere de tutun, rezultată din procesul de producție, 123 de bucăți carton din interiorul pachetului, 359 de role hârtie și 364 de bucăți folie transparentă de 12 cm.

În cursul zilei de marţi a fost indisponibilizat un autocamion în care erau transportate țigări contrafăcute, încărcate de la fabrica clandestină din județul Iași, disimulate prin metoda capac, ocazie cu care au fost depistate 480 baxuri a câte 80 cartușe fiecare bax, totalizând astfel un număr de 384.000 pachete țigări, reprezentând 7.680.000 țigarete.

Canabis găsit la locuinţa unuia dintre suspecţi 

De asemenea, a rezultat că unii dintre membrii grupului infracțional organizat și-au extins activitatea infracțională pe linia traficului de droguri de risc, la una dintre perchezițiile domiciliare fiind depistată cantitatea de 7.5 kg de canabis destinat comercializării.

12 persoane au fost reţinute 

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Structura Centrală au fot conduse, în vederea audierii, un număr de 13 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale, față de 12 din acestea dispunându-se măsura reținerii.

Acțiunea beneficiază de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de combatere a macro-criminalităţii economico-financiare, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Târgu Mureș și Iași și polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, ITPF Iași și ITPF Sighetu Marmaţiei, Autoritatea Vamală Română și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
20.6 °
17.8 °
84 %
1.4kmh
9 %
mar
28 °
mie
32 °
joi
25 °
vin
28 °
sâm
30 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De când cu egalităţile astea de gen, nici nu mai ştii cine intră peste tine la baie.

EDITORIAL

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ori s-au făcut de râs, ori au făcut-o intenționat, caz în care și-au bătut...

EPIGRAMA ZILEI

Sper ca la iarna  viitoare Să nu strig iar în gura mare : ”La vremuri noi, Tot ... boi!” -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...