spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăTraficanţi de ţigări iertaţi de judecători

Traficanţi de ţigări iertaţi de judecători

Zeci de traficanți de țigări au scăpat de pedepse, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că traficul de țigări nu poate fi asimilat contrabandei. Pe lângă zecile de dosare penale în care judecătorii au trebuit să dispună achitarea inculpaților, decizia CCR a generat un val de procese în care cei deja condamnați pentru astfel de fapte cer aplicarea legii penale mai favorabile, sperând că vor scăpa din pușcărie.

Prin decizia nr. 176 din 24 martie 2022 Curtea Constituțională a României a stabilit că articolul din Codul Vamal, care reglementa așa-zisa contrabandă asimilată și care stabilea pedepse cu închisoare de la 2 la 7 ani pentru colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia sunt neconstituționale. Asta după ce membrii Curții au constatat lipsa unui prag valoric sub care fapta în discuție să nu mai constituie infracțiune.

Ulterior, Guvernul a pus Codul vamal în acord cu decizia CCR, iar cei care vând sau dețin mai mult de 10.000 de țigarete netimbrate, adică 500 de pachete cu țigări în decursul unui an, riscă dosar penal. În schimb, cei trimiși în judecată pentru că au deținut mai puțin de 500 de pachete cu țigări au început să fie achitați pe bandă.

Zeci de dosare în care inculpaţii vor scăpa

Cel mai recent este cazul unei dorohoience, Maria Ț, de 47 de ani, care a fost prinsă în două rânduri cu țigări de contrabandă. Prima dată în august 2020, iar mai apoi în octombrie 2020. De fiecare dată femeia a achitat taxele vamale, iar când a fost audiată a recunoscut faptele, declarând că țigările îi aparțin și că au fost cumpărate de la persoane necunoscute, din zona Pieței din Dorohoi și că erau destinate consumului propriu și al familiei sale.

Trimisă în judecată, ea a fost condamnată în prima instanță de Judecătoria Dorohoi la un an, nouă luni și 10 zile închisoare, magistrații dispunând suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. A urmat apelul, iar între timp a intrat în vigoare decizia CCR.

Prin urmare, Curtea de Apel Suceava a dispus pe 6 iulie a.c. achitarea și exonerarea femeii de plata către stat a cheltuielilor judiciare. Pe rolul instanțelor din Botoșani, Dorohoi, Darabani și Săveni au fost și încă mai sunt, în diverse stadii procesuale, alte zeci de dosare în care se va proceda la fel, întrucât nu mai există niciun temei legal pentru condamnarea celor care au avut sub 500 de pachete cu țigări.

Condamnaţii vor şi ei în libertate

Doar că pe lângă acest tip de dosare, cei deja condamnați au deschis și ei zeci de acțiuni în instanță, contestând executarea pedepselor și cerând aplicarea legii penale mai favorabile.

Unele dintre aceste cereri au fost respinse deja, întrucât printre cei care au deschis astfel de procese au fost și contrabandiști adevărați, din rândul celor care au trecut baxurile cu țigări de pe un mal pe celălalt al Prutului, ei auzind doar că „a fost dezincriminată contrabanda”, ori în realizate a fost dezincriminată doar colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sub limita a 500 de pachete. Prin urmare, dacă vând sub 500 de pachete de țigări netimbrate anual, persoanele primesc doar o amendă și li se confiscă marfa.

Recidiva este infracţiune

Nebunia cu decizia CCR și stabilirea ulterior a pragului de 500 de pachete pentru infracțiunea de colectare, deţinere şi vânzare a bunurilor rezultate din contrabandă i-a bulversat și pe cei care vând țigări în piață.

Inițial, imediat după decizia CCR, ei au crezut că le pot vinde în continuare fără să riște dosare penale, ci simple amenzi. Doar că a venit noua reglementare cu limita de 500 de pachete, care i-a adus din nou în sfera penalului. Iar cel mai pățit a fost un botoșănean care a fost prins deja de patru ori de jandarmi, în acest an, în timp ce vindea țigări în piață. Ultima dată a fost depistat marți, pe 19 iulie, cu 135 de pachete. De fiecare dată, el a fost sancționat cu amenda minimă, adică 20.000 de lei, sancțiunile însumând 80.000 de lei. Dar mai grav este faptul că el se apropie deja de pragul de 500 de pachete cu țigări și s-ar putea trezi și cu un dosar penal.

Profitul de milioane de euro

Infracțiunea de contrabandă a fost introdusă abia în 2020 în Strategia Națională de Apărare a țării împreună cu spălarea de bani și evaziunea fiscală. Până atunci, dincolo de pedepsele aplicate traficanților, aceste infracțiuni nu erau considerate amenințări la adresa securității naționale. Contrabanda cu țigări aduce anual infractorilor profituri de milioane de euro. Anul trecut au fost confiscate țigări în valoare de peste 15 milioane de euro, însă e greu de estimat câte transporturi ilegale au trecut pe sub nasul vameșilor, sau, în unele cazuri, cu complicitatea acestora. Din acest motiv, marii producători de țigări spun că interesul lor ar fi anihilarea celor care fac contrabandă en-gros, nu en-detail, iar pe aceeași idee ar trebui să acționeze și statul român.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...