joi, martie 28, 2024
AcasăPrima PaginăDublă sinucidere după relaţii eşuate (video)

Dublă sinucidere după relaţii eşuate (video)

Doi botoşăneni şi-au curmat viaţa recurgând la gesturi extreme trase la indigo şi în urma unor probleme de familie asemănătoare. Potrivit specialiştilor, grav este că tot mai multe persoane recurg la metode violente pentru a-şi pune capăt zilelor.

Aşa s-a întâmplat şi la finele săptămânii trecute. Aproape în acelaşi timp, în două zone diferite din municipiul Botoşani, doi bărbaţi au murit după ce au sărit în gol de la etaj.

Tragedie imediat după externare

Primul caz ajuns în atenţia echipajelor de intervenţie a fost al unui bărbat de 62 de ani, din Botoșani. Acesta fusese externat cu o zi înainte de la Psihiatrie, însă când a venit acasă a început din nou să facă scandal şi a devenit agresiv cu soţia lui. Speriată, femeia a sunat la 112, ca şi în celelalte dăţi, iar poliţiştii veniţi la faţa locului au încercat să îl calmeze pe acesta. Pentru că bărbatul s-a conformat, oamenii legii nu au mai solicitat ambulanţa pentru a-l transporta la Psihiatrie.

În schimb, aceştia au emis un ordin de protecţie provizoriu, de 120 de ore, împotriva bărbatului. Cu alte cuvinte, timp de cinci zile acesta nu mai avea voie să se apropie de casa pe care o împărţea cu soţia sa, din cauza agresivităţii de care dădea dovadă. Bărbatul a fost scos de poliţişti din apartamentul situat la parterul unui bloc cu patru etaje.

Acesta le-a spus însă că el nu doreşte să plece nicăieri, pentru că nu ar fi avut unde. Oamenii legii i-au indicat să petreacă următoarele zile la rude sau într-un centru pentru persoane fără adăpost. Ulterior, aceştia au plecat, iar la scurt timp un alt apel 112 cere intervenţia cadrelor medicale în acelaşi loc. Un echipaj cu medic de la Serviciul Județean de Ambulanţă (SJA) a ajuns în scurt timp la faţa locului.

Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru bărbat. Acesta urcase la etajul patru din blocul în care locuia şi s-a aruncat în gol printre balustrade, pe casa scării. „Pacientul a fost găsit fără puls, cu multiple traumatisme craniene şi de coloană cervicală. Din păcate nu a răspuns la manevrele de resuscitare, fiind declarat decesul”, a precizat un asistent din cadrul SJA Botoșani.

Bărbat găsit fără suflare lângă bloc

Aproape simultan, un caz similar a avut loc în centrul oraşului, în complexul de apartamente de lângă Muzeul Botoșani. Un bărbat de 46 de ani, locatar într-una dintre scările complexului, a fost găsit în parcare, fără suflare. A fost apelat imediat serviciul 112, la faţa locului fiind direcţionat echipajul cu medic al SMURD.

Cadrele medicale au început imediat manevrele de resuscitare, crezându-se iniţial că era vorba despre o persoană care a suferit un infarct. Ulterior, la sosirea poliţiştilor, aceştia au realizat că bărbatul se aruncase de la balconul apartamentului, situat la etajul cinci. Acesta nu avea papuci în picioare, iar uşa apartamentului era încuiată pe dinăuntru. Fiind căzut pe partea stângă a corpului, acesta nu a suferit leziuni grave la cap. Ulterior, însă, medicii au descoperit mai multe fracturi la membre.

„Pacientul se afla în stop cardio-respirator la sosirea echipajului nostru. Au fost imediat începute manevrele de resuscitare, însă fără rezultat. Bărbatul prezenta o serie de traumatisme şi contuzii la nivelul membrelor. A fost declarat decesul la faţa locului”, a precizat medicul Dănuţ Panaitescu.

Potrivit vecinilor, bărbatul, care este soţul unui medic de familie din Botoșani, trece printr-o perioadă grea. Acesta şi medicul erau în prag de divorţ, cei doi fiind deja separaţi. Se pare că acesta a fost şi motivul pentru care bărbatul a recurs la gestul macabru.

Rata sinuciderilor creşte continuu

Psihiatrii susţin că rata suicidului a crescut în ultimii ani la cote alarmante. Din cauza decepţiilor din dragoste sau certurilor în familie, tot mai multe persoane încearcă să-şi pună capăt zilelor.

Astfel, un caz şocant a avut loc în comuna Albeşti, unde un tânăr de 19 ani a murit după ce s-a aruncat în fața unui tren. Potrivit unor localnici, băiatul ar fi recurs la acest gest în urma unor certuri cu mama lui. „A stat o săptămână şi a dormit prin sat şi pe malul râului prin boscheţi. În sat aşa se ştia, că se certase cu mama lui şi nu îl mai primea acasă. Dumnezeu să îl ierte!”, a spus o tânără din aceeaşi comună.

Un alt caz a fost al unui bărbat din Botoșani, găsit spânzurat în casă după o ceartă cu soţia. Iniţial, femeia a plecat de acasă la sora ei, care stă la câteva blocuri distanţă. După câteva ore, aceasta a dorit să se întoarcă, pentru a se împăca, însă uşa era blocată pe dinăuntru şi s-a gândit că soţul se culcase deja şi a decis să doarmă la sora ei.

Când a observat că nici dimineaţă nu putea intra în apartament, iar bărbatul nu răspundea la telefon, aceasta s-a speriat şi a apelat la ajutorul echipelor de intervenţie. Pompierii au spart uşa, iar bărbatul a fost găsit fără suflare, cu un ştreang în jurul gâtului.

Aflat în pragul divorţului, un bărbat de 50 de ani din Viişoara a decis să îşi încheie socotelile cu viaţa chiar în casa pe care a împărţit-o timp de câteva decenii cu soţia lui. Descoperirea macabră a fost făcută chiar de către băiatul celui decedat. Potrivit vecinilor, cei doi erau în prag de divorţ, soţia fiind cea care a dorit să îl părăsească pe bărbat. Vestea a fost un şoc pentru acesta.

Un alt bărbat, de 60 de ani, din Botoşani, şi-a pus capăt zilelor de dorul soţiei. Acesta a fost găsit spânzurat cu cablul de la un prelungitor, în apartamentul său de pe Strada Primăverii. Descoperirea macabră a fost făcută de un vecin, care a găsit cheile sub preş şi a intrat în casă. Locatarii spun că bărbatul, care rămăsese singur în urmă cu şase ani, atunci când soţia şi copiii au plecat la muncă în străinătate, era tot mai trist de la o zi la alta.

Presiunea socială este tot mai mare

În ultimii ani, rata sinuciderilor a crescut de la 10 la peste 14 cazuri la 100.000 de locuitori, în timp ce la fiecare suicid se înregistrează 10 tentative. Metodele diferă de la un caz la altul, însă variantele violente, precum saltul în gol, sunt considerate o dovadă a disperării la care ajung oamenii în momentul final. Aşa cum susţin şi psihiatrii şi medicii legişti, metodele cele mai întâlnite anul trecut au fost spânzurarea sau aruncarea de la înălţime.

„Noi le denumim metode pernicioase, adică nu lasă şanse de scăpare. Cei care înghit pastile sau fel de fel de substanţe nu prea vor să moară. Mai uită cutia aruncată la vedere sau dau mesaj rudelor că s-au sinucis. Aceştia au o problemă şi simt nevoia să tragă un semnal de alarmă pentru cei care ar putea eventual să înţeleagă acest mesaj”, spunea fostul manager al Spitalului de Psihiatrie, doctor în psihiatrie Nicolae Vlad.

De altfel, datele oficiale arată şi că numărul persoanelor cu afecţiuni psihice este în creştere. Dacă în urmă cu aproape 10 ani numărul de cazuri noi luate în evidenţă era sub 1.000 în fiecare an, în prezent s-a ajuns la peste 1.500. „Trecem printr-o perioadă extrem de grea, iar factorul social determină creşterea numărului de nevroze”, spun medicii.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...