sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăCopile abuzate sexual de asistentul maternal

Copile abuzate sexual de asistentul maternal

Un bărbat a fost condamnat la opt ani de închisoare după ce a abuzat sexual două copile pe care le avea în plasament.

Situaţie revoltătoare înregistrată la Darabani, unde două fetiţe aflate în plasament maternal la o familie din oraş au fost abuzate sexual chiar de bărbatul care trebuia să aibă grijă de ele. Grozăvia a ieşit la iveală în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate, însă cazul nu a fost mediatizat pentru a proteja fetele de o eventuală revictimizare.

Investigaţiile au durat până în august 2020, când bărbatul, Constantin Corbu, în vârstă de 45 de ani, a fost trimis în judecată de procurori pentru agresiune sexuală în formă continuată. Având în vedere implicaţiile, procesul s-a derulat cu uşile închise, iar vineri, pe 29 iulie a.c., magistraţii au dat verdictul. Bărbatul s-a ales cu o condamnare de 8 ani de închisoare în regim de detenţie, cu interzicerea unor drepturi.

Tot în aceeaşi zi, Constantin Corbu a fost ridicat şi încarcerat pentru executarea pedepsei. „La data de 29 iulie 2022, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au identificat un bărbat de 45 de ani, din oraşul Darabani, pe numele căruia a fost emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, de către Judecătoria Darabani. Bărbatul a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de agresiune sexuală în formă continuată. Acesta a fost escortat şi încarcerat la Penitenciarul Botoşani”, a arătat subinspectorul de poliţie, Cosmin Horobeţ, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

Fetele au fost abuzate în repetate rânduri

Cercetările au fost declanşate în octombrie 2019, când subunitatea de poliţie a fost sesizată cu privire la faptul că două minore ar fi fost victimele unor agresiuni sexuale, fiind indicat ca posibil agresor asistentul maternal la care se aflau în plasament. Ulterior, din datele şi probatoriul administrat în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că faptele ar fi fost săvârşite în 2017, în timp ce fetele se aflau sub măsura de protecţie a plasamentului familial.

„La intervale diferite de timp, de cel puţin trei ori în cazul fiecărei fete, bărbatul, care exercita ocrotirea minorelor, profitând de imposibilitatea victimelor de a se apăra, de a fi apărate şi de a-şi exprima voinţa datorită vârstei fragede, prin mângâieri şi atingeri nefireşti în zona intimă, a desfăşurat acţiuni care i-au produs satisfacţie de natură sexuală”, au menţionat anchetatorii.

În cauză au fost efectuate mai multe activităţi procesual penale, au fost ridicate probe şi mijloace de probă şi dispuse expertize, care au confirmat faptul că fetele au fost abuzate.

În urma procesului, bărbatul a fost condamnat în primă instanţă de Judecătoria Darabani la trei ani şi şase luni închisoare, dar atât el cât şi procurorii au făcut apel. Sentinţa definitivă a venit vineri, când magistraţii suceveni i-au majorat pedeapsa şi i-au interzis dreptul de a fi tutore sau curator şi dreptul de a comunica cu fetele sau cu familiile acestora.

Procuror specializat în astfel de cazuri

Numărul agresiunilor sexuale asupra minorilor a crescut alarmant în ultima perioadă, în judeţ. Grozăviile întrec orice închipuire, unele abuzuri petrecându-se în cadrul unor familii, ori chiar la şcoală. Din cauza complexităţii anchetelor, conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani a decis specializarea unui procuror, care va coordona investigaţiile în dosarele în care sunt implicaţi minori atât ca victime, dar şi în postura de autori ai unor infracţiuni. Asta pentru că cercetările în care sunt implicaţi copii presupun proceduri deosebite, modalităţi de lucru diferite, conlucrări şi schimburi de informaţii cu alte instituţii, dar şi o serie de evaluări psihologice.

Toate aceste lucruri au venit după o adevărată serie neagră înregistrată în judeţ, care a scandalizat opinia publică.

Serie neagră în judeţ

Un alt caz halucinant petrecut în judeţ a fost scos la iveală în luna iunie. O fată ar fi fost abuzată sexual timp de doi ani de tatăl ei, dar şi de trei fraţi. Din cercetările făcute de poliţişti, a reieşit faptul că în perioada 2019-2021, tatăl, în vârstă de 41 de ani, ar fi atins-o în mod frecvent, în zonele intime, pe fiica sa minoră, împotriva voinţei acesteia. Totodată, în aceeaşi perioadă, cei trei fraţi ai victimei, de 17, 19 şi 20 de ani, prin constrângere şi violenţă, ar fi întreţinut în mod frecvent raporturi sexuale cu minora.

Prezentaţi în faţa instanţei de judecată, aceştia au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

În luna martie a.c., un profesor de la Liceul cu Program Sportiv a fost condamnat în primă instanţă de Judecătoria Botoşani la 7 ani de închisoare cu executare pentru viol. Asta după ce, pe 3 septembrie 2018, ar fi întreţinut un raport sexual normal cu o minoră de 15 ani (n.r. – elevă la LPS Botoşani) prin constrângerea fizică şi morală. Agresiunea sexuală ar fi avut loc în momentul în care eleva, care intenţiona să se transfere la un alt liceu, i-ar fi solicitat profesorului să o ajute în obţinerea unei adeverinţe cu situaţia şcolară. Acesta ar fi încercat să o determine să renunţe la transfer, după care, motivând că trebuie să vadă un teren de la marginea municipiului, a dus-o cu maşina pe adolescentă până în apropierea pădurii Rediu, unde, sub constrângere psihică, a determinat-o să întreţină un raport sexual normal.

Marcată de cele întâmplate, fata s-a destăinuit pe Internet unui psiholog, care i-a anunţat imediat părinţii. Ulterior, cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor, care au efectuat o serie de investigaţii, primele cercetări confirmând agresiunea sexuală. Arestat preventiv, profesorul a fost plasat mai apoi în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar. În luna mai, un alt profesor, de data aceasta de matematică, din comuna Răchiţi, a fost trimis şi el în judecată după ce ar fi agresat sexual trei eleve. În rechizitoriu se arăta că, în perioada septembrie 2021 — aprilie 2022, în timpul orelor de curs, dar şi în afara acestora, profesorul ar fi exercitat în mod repetat acte de natură sexuală asupra elevelor sale, în vârstă de 13 ani şi 14 ani, acte concretizate prin atingerea/stimularea zonelor intime ale minorelor şi atingerea cu mâinile acestora a propriei sale zone intime, prin intermediul cărora inculpatul obţinea gratificarea sexuală.

Registru cu abuzatori

În iulie 2021, Poliţia Română a operaţionalizat Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

În registru vor figura toate persoanele condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale pentru infracţiuni sexuale.

Cei înscrişi nu mai au voie să desfăşoare, temporar sau permanent, activităţi profesionale, activităţi de voluntariat sau orice alt tip de activităţi care presupun contactul direct cu copiii, contactul direct cu persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane vulnerabile, ori examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...