spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăPacientă desfigurată pe patul de spital

Pacientă desfigurată pe patul de spital

Caz şocant la Psihiatrie. O bătrână de 86 de ani, internată cu diagnosticul de demenţă, a fost bătută şi desfigurată de o altă pacientă. Cadrele medicale spun că lipsa de personal de supraveghere face ca astfel de cazuri cumplite să se înmulţească.

Nenorocirea a avut loc la începutul acestei săptămâni. Bătrâna, de 86 de ani, din mediul rural, a ajuns la Secţia de Psihiatrie pe data de 7 august. Aceasta este diagnosticată cu o afecțiune psihică gravă de mai mult timp, iar acum a ajuns la spital decompensată. A fost internată pe una dintre secţiile specializate, însă o zi mai târziu o altă pacientă a sărit la bătaie fără vreun motiv. Şi ea suferind de o afecțiune psihică gravă, tânăra era internată de mai mult timp.

De la psihiatrie la chirurgie

Profitând de lipsa personalului de supraveghere, aceasta a început să o lovească cu pumnii peste cap şi faţă. Lipsită de apărare, bătrâna a fost lovită în mod repetat, până personalul medical a fost alertat de zgomotul făcut de ceilalţi pacienți. Angajaţii secţiei au intrat în salon şi au reuşit să o îndepărteze pe agresoare şi să scoată victima afară. Aceştia au apelat imediat o ambulanţă, care a transportat-o pe bătrână la Urgențe, ulterior fiind internată în spital.

„Pacienta a ajuns cu un traumatism cranio facial acut şi traumatism cranian acut. Prezenta multiple echimoze la nivelul feţei. A fost stabilizată şi internată în secția de chirurgie”, a spus un medic din cadrul Spitalului Județean de Urgenţă. Bătrâna le-a povestit ulterior cadrelor medicale, într-un moment de coerenţă, că agresoarea a ţintuit-o cu capul de un perete.

Anchetă în spital

La nivelul unităţii sanitare s-a declanşat o anchetă pentru a se stabili dacă este cineva responsabil pentru evenimentul şocant care a avut loc. În ultima perioadă, astfel de episoade devin tot mai dese, iar personalul medical dă vina pe numărul redus de angajați raportat la numărul de pacienți.

Cadrele medicale au anunţat cazul și la poliţie, printr-o notă telefonică. Reprezentanţii IPJ spun că au declanșat o anchetă pentru a stabili exact ce a dus la producerea evenimentului. “În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul și tragerea la răspundere penală a persoanelor responsabile de comiterea acestuia”, a precizat agent principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani.

Tânăr înjughiat în piept în aceeaşi secţie 

Cazul vine la doar câteva săptămâni după ce un pacient al aceleiaşi secții s-a înjunghiat în piept cu un cuţit. În ciuda faptului că acesta era cunoscut ca un pacient agresiv şi nu trebuia lăsat nesupravegheat, acest lucru s-a întâmplat.

În vârstă de 18 ani, tânărul era internat la Psihiatrie de la începutul lunii iunie. Acesta avea mai multe internări, fiind diagnosticat cu o afecțiune psihică gravă, cu episoade agresive faţă de el, dar şi faţă de cei din jur. Într-o seară acesta a profitat de faptul că personalul medical de pe secție era ocupat cu un alt pacient. Tânărul a intrat în oficiul alimentar, care de obicei stă închis, iar acolo a început să caute prin cameră. La un moment dat, a deschis uşa unui frigider, unde a găsit un cuţit. Fără a sta prea mult pe gânduri, acesta a luat cuţitul şi s-a înjunghiat de mai multe ori în zona pieptului, a inimii, dar şi la mâini.

A fost găsit plin de sânge, de către infirmieri, care au alertat imediat medicul de gardă şi au sunat la 112. La faţa locului a ajuns un echipaj de la Ambulanţă, tânărul fiind imobilizat de personalul medical şi ulterior transportat la Urgențe. Acesta era extrem de agitat şi cu greu a putut fi stăpânit de mai mulţi infirmieri, pentru a putea primi primul ajutor.

„Pacientul a ajuns în serviciul UPU cu mai multe plăgi înjunghiate, autoprovocate, în zona toracelui. Acestea erau de 2-2,5 centimetri, iar pacientul a fost dirijat în sala de operaţii, unde rănile au fost explorate şi ulterior suturate. Din fericire, lama cuţitului nu a penetrat organele interne. Pacientul a fost dirijat ulterior către Psihiatrie”, a precizat un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Conducerea unităţii sanitare a declanşat o anchetă pentru a se stabili cu exactitate cum a fost posibil ca tânărul, cunoscut cu un istoric de autoagresivitate, să fi făcut rost de cuţit.

„A fost o conjunctură de factori, iar în urma anchetei se vor stabili măsuri suplimentare pentru a se evita astfel de incidente pe viitor”, a precizat atunci economista Doina Caba, managerul SJU Mavromati.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...