spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăRăzboi de milioane pe bolile angajaţilor

Război de milioane pe bolile angajaţilor

Angajatorii din judeţ au de primit aproape 3,5 milioane de euro pentru concediile medicale. Asta deoarece Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoşani este datoare către angajatori cu aproape 17 milioane de lei din concedii medicale. Acestea sunt scadente la finele anului, iar o suplimentare venită acum câteva zile va permite plata a doar 13 milioane de lei. Alte aproape 30 de milioane de lei au fost plătite deja de la începutul anului către angajatori.

Potrivit juristei Alina Mustiaţă, preşedinte director general al CAS Botoșani, instituţia a decontat 3.712 cereri depuse de plătitorii de indemnizații de concediu medical. Acestea au însumat, nici mai mult, nici mai puţin, de 29,8 milioane de lei, adică peste 6 milioane de euro. Alte aproape 2.500 de cereri de plată sunt înregistrate la nivelul CAS și urmează a fi onorate.

Potrivit şefei CAS, numărul de cereri de decontare este mai mic decât cel al concediilor, pentru că pe o cerere pot fi trecute mai multe concedii, venite de la acelaşi angajator.

„Cererile rămase de plată scadente până la sfârșitul anului 2022 sunt în valoare aproximativă de 16,9 milioane de lei. În această sumă este cuprinsă și estimarea lunii octombrie. Din aceasta sumă, conform bugetului aprobat, vom achita până la sfârșitul anului suma de 13.790.000 lei”, a spus preşedintele CAS.

Şi aceşti bani, însă, au venit abia în cursul săptămânii trecute, ca urmare a unei rectificări bugetare de la CNAS. Fără aceşti bani, CAS Botoșani nu ar fi fost capabilă să deconteze concediile medicale de pe ultimele luni. Termenul de plată al cererilor este 60 de zile de la data depunerii.

„Eu practic finanţez sistemul de sănătate”

Problema banilor decontaţi pentru concediile medicale rămâne tot timpul un motiv de conflict între angajați şi angajatori. „Eu am avut nevoie urgentă de o operaţie. Apoi spitalizare, recuperare, au fost 36 de zile. O lună şi ceva în care nu am muncit, nu am avut niciun venit. Rata la bancă a continuat, însă, la fel şi facturile. Patronul tot ridica din umeri şi spunea că nu vin banii de la Casa de Sănătate”, a spus un botoşănean de 52 de ani.

Pe de altă parte, angajatorii spun că nu este normal ca ei să aştepte luni de zile decontarea banilor care li se cuvin în mod legal. „Eu practic finanţez sistemul de sănătate. Noi susţinem bugetul CAS şi prin acest fapt, pe lângă contribuţii. Angajatul îşi ia concediu medical, pe care eu trebuie să i-l plătesc rapid. Că dacă nu, mă reclamă la CAS şi sunt şi sancţionat. Apoi trebuie să aştept de la CAS decontarea banilor. Care nu mai vin. Termenul e de 60 de zile şi noi am aşteptat şi 180 pentru primirea banilor”, a spus un patron botoșănean.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...