spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima Pagină„Micul fermier” cu plantație ilegală de cannabis. Suspectul a fost arestat

„Micul fermier” cu plantație ilegală de cannabis. Suspectul a fost arestat

Tânărul de 33 de ani, ridicat joi de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, a fost arestat preventiv sub acuzația de cultivare și producere de droguri de risc fără drept.

Imediat după ce instanța a emis pe numele lui mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile, el a contestat măsura la Curtea de Apel. Tânărul este de fapt din județul Galați și se stabilise de circa doi ani în județul Botoșani.

Potrivit unor informații neoficiale, Petruță Cristinel Zaharia se angajase la o fermă agricolă din județ, care i-a pus la dispoziție și un spațiu de locuit. Aici, tânărul a profitat de terenul aflat la dispoziție și a înființat o cultură ilegală de cannabis. Ciudat este că tânărul, care a avut în trecut o autorizație pe persoană fizică, aplicase în 2018 și în cadrul programului „Micul Fermier”. Principalul obiect de activitate era „activități auxiliare pentru producția vegetală”, iar activitatea urma să se desfășoare în comuna Munteni, județul Galați.

Afaceri începute din mai

Afacerile ar fi început în luna mai, când tânărul de 33 de ani ar fi desfășurat activități de cultivare și producere a drogurilor, în două locații pe care le-ar fi folosit în acest scop. Astfel, joi, pe 13 octombrie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Botoșani, împreună cu procurorii din cadrul Direcției de Investifare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – biroul teritorial Botoșani, au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, la două locații din județul Botoșani, folosite de tânărul de 33 de ani.

„În urma activităților desfășurate, la locațiile vizate, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, un borcan de 1,7 kilograme care ar fi conţinut substanţe vegetale (muguri) cu miros specific plantei de cannabis, un borcan care ar fi conţinut substanţe vegetale (muguri) asemanătoare ca aspect și miros plantei de cannabis, 40 de ramuri, ce ar fi conţinut masă vegetală verde (muguri) cu miros specific plantei de cannabis, 120 ramuri cu inflorescenţă provenite de la 4 plante recoltate anterior”, au precizat anchetatorii.

Plantație de cannabis

De asemenea, au fost descoperite plante asemănătoare ca aspect și miros plantei de cannabis, 43 de plante de cannabis, aflate în diferite stadii de dezvoltare, precum și 4 ghivece conţinând plante asemănătoare ca aspect și miros plantei de cannabis, în diferite stadii de dezvoltare, în cantitate de aproximativ 45 de kilograme de masă vegetală verde.

Cazul se află în atenție polițiștilor de la SCCO Botoșani și a procurorilor DIICOT Botoșani, care continuă cercetările.

Ce este cannabisul

Canabis este denumirea generică pentru drogul psihoactiv cunoscut că marijuana. Principala substanţă chimică psihoactiva (cu efecte asupra creierului) din canabis se numeşte delta-9 tetrahydro-canabinol (THC). Această substanţă este cea care induce senzaţia de ”high”. Produsele pe bază de canabis au diverse concentraţii de THC. Conţinutul de THC din canabisul ilegal a crescut în mod îngrijorător în ultimii 50 de ani.

Consumul de canabis este interzis în România. Planta, rășina și uleiul de canabis sunt înregistrate ca substanțe de risc în Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă.

Numărul țărilor care legalizează canabisul medicinal crește de la an la an

Zeci de țări din întreaga lume permit în acest moment utilizarea canabisului în scopuri medicinale, însă numai în anumite condiții și, de cele mai multe ori, doar pentru bolnavii în fază terminală. Numărul acestor țări crește în fiecare an.

Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Elveția, Grecia, Cehia, Cipru, Malta, Polonia, și Portugalia se numără printre țările europene care au legalizat utilizarea canabisului în scop medicinal. Aceasta este legalizată și în Canada, în timp ce în Statele Unite, fiecare stat are propria legislație în această privință.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...