joi, martie 28, 2024
AcasăPrima PaginăDosare penale pe bandă rulantă din cauza permiselor false

Dosare penale pe bandă rulantă din cauza permiselor false

În ultima perioadă poliţiştii de frontieră se confrunta tot mai des cu situaţii în care diverse persoane încearcă să intre în ţară cu acte false.

Un astfel de caz a avut loc şi sâmbătă. Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit asupra unui bărbat cu cetățenie R. Moldova două permise de conducere false. Bărbatul, în vârstă de 37 de ani, s-a prezentat în vamă pentru efectuarea formalităților de control pentru trecerea frontierei, la volanul unui autoturism înmatriculat în Moldova. La controlul de frontieră, bărbatul a prezentat un permis de conducere cu însemnele autorităţilor din R. Moldova, cu datele de identificare şi fotografia sa. „În urma unui control amănunţit, colegii noștri au descoperit asupra bărbatului încă un permis de conducere cu însemnele autorităţilor din R. Moldova, care avea imprimate fotografia şi datele de identificare ale alte persoane”, au transmis reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.

Având suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului prezentat, cât şi cu privire la documentul descoperit în portmoneu, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare şi au constatat că ambele documente nu îndeplinesc condiţiile de formă şi fond ale unora autentice, fiind false.

Permis cumpărat cu 150 de euro 

Tânărul a declarat că la începutul lunii a achiziţionat un autoturism din Republica Moldova pe care intenţiona să îl ducă în Rusia, unde are domiciliul. O cunoştinţă i-a spus că pentru a putea conduce prin statele Uniunii Europene, are nevoie de un permis de conducere moldovenesc. Mai mult, concetăţeanul s-a oferit să îi procure un astfel de permis contra sumei de 150 de euro, fiind convins că va obţine un document autentic. Acelaşi concetăţean i-a mai înmânat un permis de conducere cu rugămintea de a-l preda în Ungaria unui cetăţean moldovean.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Dosar penal obţinut în drum spre Franţa 

Acesta nu a fost, însă, singurul caz. Astfel, vineri, un alt bărbat, tot cu cetățenie R. Moldova, s-a ales cu un dosar penal după ce a fost prins cu un permis fals. În vârstă de 42 de ani, moldoveanul s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control ca pasager într-un autocar cu destinaţia Franţa.

„La controlul de frontieră, colegii noștri au descoperit asupra bărbatului un permis de conducere cu însemnele autorităţilor din R. Moldova, care avea imprimate fotografia şi datele de identificare ale unei alte persoane de sex masculin. Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului descoperit în portmoneu, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare şi au constatat că acesta nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unui document autentic, fiind fals”, au transmis reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.

Bărbatul a declarat că soţia celui a cărui fotografie apare pe permis l-a rugat să predea documentul titularului, în Franţa, fără a avea cunoştinţă că documentul este fals. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

Identitate falsă cumpărată cu 200 de euro

Poliţiştii nu au descoperit, însă, doar permise false, ci şi o carte de identitate. Cazul a fost înregistrat tot vineri, când în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, un bărbat cu cetăţenie R. Moldova, în vârstă de 43 de ani, care se deplasa cu un microbuz către Germania.

„În baza analizei de risc pe linia documentelor de călătorie false sau falsificate, s-a efectuat un control amănunţit, colegii noștri descoperind asupra bărbatului o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române, care avea imprimate fotografia şi datele de identificare ale bărbatului. Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că documentul în cauză nu îndeplineşte condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals”, au transmis poliţiştii de frontieră.

Bărbatul a declarat polițiștilor de frontieră că a obţinut documentul cu ajutorul unui conaţional, în Germania, unde se afla la muncă, plătind pentru document 200 de euro. A acceptat documentul ştiind că este falsificat pentru a putea obţine un loc de muncă şi pentru a-şi prelungi dreptul de şedere pe teritoriul Uniunii Europene.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...