sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăPrima PaginăLista medicamentelor compensate creşte în plină criză a pastilelor

Lista medicamentelor compensate creşte în plină criză a pastilelor

Deşi se confruntă cu o lipsă tot mai mare de medicamente din farmaciile din ţară, Ministerul Sănătăţii extinde lista de medicamente gratuite şi compensate. Astfel, începând cu data de 1 decembrie, lista se măreşte cu 21 de molecule noi destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, Parkinson, insuficienţă cardiacă, boli endocrine şi metabolice, afecţiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar şi amiotrofie spinală musculară.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat astăzi, 2 noiembrie 2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate”, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit comunicatului, opt dintre medicamentele nou introduse sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice. „Această actualizare a listei, a treia în acest an, se înscrie în cadrul politicii actuale susţinute de Ministerul Sănătăţii de creştere a accesului mai rapid la medicamente inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite intră în vigoare de la 1 decembrie 2022″, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Zeci de tratamente lipsesc

De celalată parte, farmaciile se confruntă cu lipsuri la o serie de antibiotice și antiinflamatoare, în special pentru copii. La această situație s-au ajuns după ce producătorii ar fi încetat să le mai furnizeze, spun farmaciștii, din cauză că prețul mic de la noi i-ar dezavantaja.

„Din păcate, părinţii sunt cei care aleargă din farmacie în farmacie şi caută un anumit medicament sau altul.  Noi le spunem să ia legătura cu medicul, să găsească variante din aceeași clasă şi să-l schimbe cu ce mai este în ţară. De asemenea, au fost probleme la antiinflamatoare suspensie, acolo într-adevăr avem variante, fiind paracetamol sau ibuprofen de la alte firme, sau supozitoare pentru copii mici. De asemenea, este o mare problemă în farmacii cu hidrocortizonul hemisuccinat. Vin părinţii cu copii internați la Pediatrie şi cer, dar nu mai avem”, a spus o farmacistă din Botoşani.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
nori împrăștiați
29.5 ° C
30.5 °
29.4 °
28 %
3.3kmh
47 %
sâm
29 °
Dum
28 °
lun
30 °
mar
33 °
mie
33 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Aşa-i la noi circuitul apei în natură: lichidul vital se scurge dintr-o ţeavă spartă într-o canalizare înfundată.

EDITORIAL

A devenit oficial. Ostașul s-a săturat să tot stea în slujba țării și vrea președinte. Nu știm sigur dacă visează să doarmă la Cotroceni...

EPIGRAMA ZILEI

Mult mai bine vom trăi, Bani la buget or să fie Dacă se va stabili Un impozit pe prostie!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...