sâmbătă, septembrie 21, 2024
AcasăPrima PaginăCum se calculează costul încălzirii în sistemul centralizat

Cum se calculează costul încălzirii în sistemul centralizat

Şi clienţii Modern Calor au emoţii în privinţa facturilor la iarnă, deşi sunt beneficiarii sistemului subvenţionat cel mai masiv. Astfel, deţinătorii celor circa 10.000 de apartamente botoşănene racordate în acest moment la sistemul termic centralizat trebuie să plătească un preț de 327,6 lei/gigacalorie.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În fapt, prețul total al gigacaloriei, reprezentand componenta de producție, transport, distribuție şi furnizare este de 624 de lei fără TVA, din care 50% este subvenția și 50% este preț plătit de populație. Deci 312 lei este valoarea care va fi facturată per gigacalorie populației, fără TVA.

Subvenţii şi TVA redus

TVA este redus pentru sezonul rece 2022-2023 conform dispozițiilor codului fiscal, respectiv pentru perioada 1 noiembrie 2022-31 martie 2023, de la 19% la 5%.

Pe lângă subvenția inclusă în preț, statul acordă, pe bază de cerere, persoanelor cu venituri mici, pornind de la venituri mai mici de 200 de lei până la 1.386 lei pe membru de familie, șiîntre 1.280,1 lei și 2.053 lei pentru o persoană singură, ajutoare de încălzire.

„Anul trecut au fost 1.700-1.800 de cereri pentru ajutorul de încălzire pentru cei branșați pentru tot sezonul, acum suntem în plin proces de primire a cererilor, până pe 15 noiembrie se primesc la noi,în primele 10 zile s-au înregistrat 1.000 de cereri, deci până acum sunt înregistrate 1.100-1.200, dar nu s-a finalizat perioada de depunere a cererilor”, declară Bogdan Varasciuc, directorul general al SC Modern Calor SA.

Facturi şi pentru spaţiile comune

Pe lângă cetățenii care beneficiază de sistemul centralizat de încălzire, respectiv sunt branșați la termoficare, facturi de plată a energiei termice au și cei care sunt debranșați sau cei care au montate centrale termice de apartament, dacă în condominiul în care locuiesc trec conducte de termoficare. Ordinul ANRSC 343 din 2010 reglementează modul de calcul a energiei termice dintr-un condominiu. Astfel pentru spațiile comune, subsol sau conductele care trec prin apartamente, fiecare locatar trebuie să plătească o cotă parte din energia cedată.

„Noi avem contorul în scara blocului. Tot ceea ce înregistrează contorul respectiv trebuie repartizat pe toți locatarii. Și avem trei categorii de consumuri: este consumul personal al fiecărui titular de contract, al fiecărui apartament care este branșat la noi, aceasta este o componentă a consumului, mai este o altă componentă, respectiv conductele care tranzitează fiecare apartament – fie că este branșat sau nu, dacă are conducte care tranzitează apartamentul și sunt neizolate, este un transfer termic și se facturează o cotă. Și mai este cea de-a treia componentă – instalațiile comune din subsolul blocului. Acolo, indiferent dacă este sau nu branșat la noi, pentru instalațiile comune se plătește.

Valorile nu sunt mari, până în cel mult 20 de lei lunar. Dar plătesc chiar și cei care nu sunt branșați la noi. Pentru că aceasta este structura constructivă a blocului, deci în momentul în care cei care au venit și au cumpărat apartament acolo, blocul era dotat cu instalație de apă, canalizare și termoficare. Când vii îți asumi caracteristicile blocului. Dacă îți construiești o construcție pe un teren liber îți alegi ce sisteme de utilități îți dorești. Nimeni nu poate să renunțe de exemplu la rețeaua de canalizare, la fel nici la sistemul de termoficare”, a mai explicat Bogdan Varasciuc.

Şi cei care închid repartitoarele au de plătit

O situație similară cu cei debranșați sau cu cei care au centrale termice de apartament, privind plata unei facturi către Modern Calor, o au și cei care au repartitoare de costuri montate pe calorifere și stau cu robineții închiși. Costul energiei termice per apartament este format din cheltuieli commune și consumul înregistrat de repartitoarele de costuri. Astfel, chiar dacă repartitorul de costuri indică un consum de zero unități, cheltuielile comune trebuiesc plătite.

CONSUMURI ŞI COSTURI ESTIMATE PENTRU SISTEMUL CENTRALIZAT, IARNA 2022-2023
Nr. camere Cantitatea medie de energie termică estimată Factura, la un preţ de 327,6 lei/Gcal
1 camera 0,73 Gcal 239,15 lei
2 camere 1,35 Gcal 442,26 lei
3 camere 1,8 Gcal 589,68 lei
4 camere 2 Gcal 655,20 lei

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
câțiva nori
17.6 ° C
17.6 °
15.9 °
44 %
2.2kmh
21 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
26 °
mar
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O poză ce ilustrează perfect traficul din Botoșani

EDITORIAL

Despre reforma din sistemul de pensii, sau marea recalculare cum i se mai spune, s-a vorbit atât de mult (și încă se mai vorbește),...

EPIGRAMA ZILEI

Sus, pe...cerul țării mele Găsești astăzi, pe alese, O puzderie de stele Și de trese... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...