vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăArtă cu droguri găsită în puşcărie

Artă cu droguri găsită în puşcărie

Traficanții de droguri apelează la metode incredibile pentru a livra „comenzile”, inclusiv în spatele gratiilor. O demonstrează un caz înregistrat în Penitenciarul Botoșani, unde un deținut a fost destinatarul unui pachet suspect, ce conținea produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Metoda aleasă a fost cu totul neașteptată – disimulate în două coli de hârtie, strecurate într-un plic. „Livrarea” suspectă a fost interceptată de gardienii de la penitenciar, care i-au sesizat imediat pe procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Botoșani.

Traficanți prinși datorită flerului autorităților

Deși totul pare desprins dintr-un film, scena s-a petrecut în realitate, iar cazul a ieșit la iveală datorită flerului angajaților Penitenciarului Botoșani, care au simțit că ceva este în neregulă. Se întâmpla în după-amiaza unei zile din lunile trecute, când angajații unității de detenție, care distribuiau corespondența, au găsit într-un plic absolut banal, adresat unui deținut, două coli format A4, de culoare galbenă, desenate și colorate. Pe plic apărea și un nume în dreptul destinatarului, inclusiv o adresă, dar prezența colilor, fără vreo scrisoare sau vreun bilet cu vreun mesaj anume, le-a atras atenția celor de la penitenciar.

A fost sesizat imediat biroul teritorial DIICOT, iar colile au fost trimise la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași – Laboratorul de Analiză și Profil al Drogurilor. O lună mai târziu a venit și rezultatele analizelor – nu s-au pus în evidență substanțe stupefiante sau psihotrope supuse controlului, adică droguri clasice. În schimb, au fost puse în evidență cannabinoizi sintetici, adică două substanțe cu efect psihoactiv – ADB – BUTINACA și 4F-MDMB-BlCA.

„Compusul ADB- BUTINACA se regăsește în European Database on New Drugs a EMCDDA, fiind notificat ca <<substanță psihoactivă nouă>> sistemului european de alertă timpurie, în anul 2019. La fel, 4F-MDMB-BlCA se regăsește în European Database on New Drugs aEMCDDA fiind notificat în anul 2020 sistemului european de alertă timpurie ca <<substanță psihoactivă nouă>>”, au precizat anchetatorii.

Datele de pe plic erau fictive

Având în vedere concluziile raportului de constatare tehnico-științifică, procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale pentru efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Audiat, deținutul căruia îi era adresat plicul cu desenele cu droguri a susținut că nu cunoaşte nicio persoană cu numele care figura în dreptul expeditorului. În plus, verificările efectuate de cei de la Atidrog nu au condus la niciun rezultat concludent, stabilindu-se însă că adresa indicată la expeditor nu este reală. Prin urmare, toate datele de pe plic erau fictive.

Cercetările efectuate până în prezent nu au condus la identificarea autorului infracțiunii care face obiectul cauzei, nefiind obținute alte date de interes în cauză și nu se preconizează posibilitatea obținerii altor date sau indicii pentru identificarea acestuia. Așa se face că procurorii DIICOT au fost nevoiți să închidă dosarul cu pricina.

Cazuri similare terminate cu condamnări

Cazul nu este singular. În 2014, doi frați au fost condamnați, după ce au încercat să introducă droguri în Penitenciarul Botoşani. Claudiu Ionuţ C. din Rădăuţi (jud. Suceava) i-a trimis fratelui său, Ilie Răzvan C., încarcerat pentru contrabandă, aproximativ 20 de grame de canabis, printr-un intermediar. Din nefericire pentru ei, gardienii au găsit drogurile, deşi acestea erau disimulate într-un pachet cu alimente.

Trimişi în judecată pentru instigare la procurare, deţinere şi respectiv livrare fără drept de droguri de risc într-un loc de detenţie, cei doi au fost condamnaţi. Dacă primul dintre fraţi a scăpat cu doi ani de închisoare cu suspendare, cel care a stat închis s-a întors după gratii. Asta pentru că în cazul lui sentinţa a fost drastică –  doi ani şi şase luni închisoare cu executare.

Tânără condamnată după ce a vrut să-i ducă droguri soţului

În primăvara acestui an, o tânără din judeţul Iaşi a fost condamnată la închisoare cu suspendare sub supraveghere, după ce a încercat și ea să introducă etnobotanice în penitenciar. Acuzată de efectuarea fără drept de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, ea s-a ales cu o pedeapsă de 10 luni închisoare, dar magistrații au dispus suspendarea executării pedepsei. La rândul său, soțul tinerei, la care ar fi urmat să ajungă substanțele interzise, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare, pentru aceeași infracțiune, însă în cazul lui judecătorii au contopit condamnarea cu o pedeapsă mai veche, tânărul fiind închis de mai mult timp pentru comiterea unei alte infracțiuni.

Faptele s-ar fi petrecut în toamna lui 2016, când tânăra a vrut să-i „livreze” soţului mai multe plicuri cu etnobotanice disimulate într-un pachet cu bunuri personale prin intermediul programului „Vizite”. Coletul a fost interceptat, iar cazul a ajuns în atenția procurorilor DIICOT. Așa se face că anchetatorii au descins la domiciliul tinerei, unde găsit 35 de grame de substanţe psihoactive.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...