vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăTraficanți de persoane și proxeneți scoşi basma curată prin Marea amnistie

Traficanți de persoane și proxeneți scoşi basma curată prin Marea amnistie

O grupare de traficanți de persoane, formată din 19 bărbați și femei, din care au făcut parte patru dorohoieni, a scăpat basma curată din cauza deciziei Curții Constituționale care a decis că timp de patru ani, în intervalul 2018 – 2022, prescripția specială a răspunderii penale a fost neconstituțională.

Dovediți cu probe și condamnați în primă instanță, cei 19 au beneficiat de Marea amnistie și au scăpat de pedepse. Asta deși au exploatat sexual nouă tinere, printre care șase minore, unele din județul Botoșani.

Hotărârea definitivă privind încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției faptei a venit joi, pe 10 noiembrie a.c., în urma unei decizii a Curții de Apel Suceava. Trebuie spus că dosarul a ajuns în instanță în 2014, iar în acest răstimp magistrații care au analizat dosarul nu au reușit să dea un verdict final. De altfel, cazul s-a aflat pe rolul Curții de Apel Suceava din martie 2018, procesul având peste 20 de termene de judecată.

Anchetă extrem de elaborată

Lista inculpaților din acest dosar i-a cuprins pe Petru Ignătescu, zis „Urecheatul”, Mirela Bobu,  surorile Lăcrămioara Feraru, Simona Feraru și Spania Feraru, frații Vasile Șerban și Florin Șerban, precum și tatăl acestora, Vasile Șerban, Titi Nedea, Veronica Isache, Tudor Murariu, toți din municipiul Suceava, Genovica Chiriac, zisă „Caminarca”, Vasile Bodnar, ambii din Dolhasca, Iulian Sofian, din Todirești, Ion Andrei Bobu, din Mitocu Dragomirnei, Vasile Pentiuc, Eduard Leonard Niculau, Carmen Violeta Niculau, din Dorohoi, Ionuț George Pădurariu, ultimii din Dorohoi.

Cazul a fost instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava și a presupus o anchetă extrem de elaborată, în care au avut loc mai multe comisii rogatorii internaționale fie cu autoritățile din Italia, fie cu cele din Spania. Așa s-a stabilit că gruparea ar fi fost formată încă din 2011 și a acționat pe teritoriul a trei state – România, Italia și Spania. Majoritatea membrilor grupării locuiau într-un bloc social de pe strada Aleea Dumbrăvii din Burdujeni, cunoscut drept „Blocul Țigănesc”, ori în apropiere, în blocuri de pe strada Jean Bart de lângă Gara Burdujeni, dar erau în legătură și cu alți proxeneți din Dorohoi și comuna Lunca (județul Botoșani), care le asigurau victimele.

Victimele racolate erau copile vulnerabile 

Proxeneții racolau de regulă tinerele aflate în situații dificile (cu deficiențe mentale ușoare, de la școli speciale, provenite din centre de plasament ori din familii dezorganizate), cărora le promiteau câștiguri financiare importante dacă se prostituează. O parte dintre victime au acceptat inițial propunerea, iar când au vrut să renunțe s-a ajuns la amenințări și bătaie.

Membrii grupării s-au ocupat în mod curent de racolarea, cazarea, găzduirea, transportarea, transferarea sau preluarea de tinere minore sau majore în vederea exploatării acestora prin determinare sau obligare la practicarea prostituției. Sumele de bani astfel obținute erau însușite în cea mai mare parte de aceștia, care nu aveau altă sursă de venit pentru a se întreține și au realizat beneficii considerabile din această activitate”, se arăta într-un comunicat al structurilor de combatere a crimei organizate.

O victimă a fost chiar din municipiul Botoşani. Poreclită “Turcoaica”, ea locuia în Parcul Tineretului, dar a fugit de acasă şi a început să vagabondeze. Internată în Centrul de primire a copilului în regim de urgenţă, fata şi-a introdus un ac sub piele pentru a scăpa de sub supravegherea cadrelor. Internată la Spitalul de Copii, aceasta a fugit din unitate. De patru ori au căutat-o poliţiştii, iar de fiecare dată a fost găsită în Suceava. Acolo a fost racolată de proxeneţi.

Una dintre victime a rămas însărcinată 

O altă victimă a fost o fată de 16 ani, din Dorohoi, care a fost bătută și obligată să se prostitueze. De altfel, tânăra a rămas și însărcinată în urma a raporturilor sexuale întreținute cu mai mulți bărbați. Partidele de sex pe bani aveau loc de regulă la mai multe hoteluri din municipiul Suceava, iar prostituatele duse în străinătate ieșeau „la stradă” în localitățile Zamora (Spania), Cuneo și Borgo San Dalmazzo (Italia) ori li se aduceau clienți în locuințe închiriate de proxeneți.

Gruparea a fost destructurată în ianuarie 2014, când au fost organizate mai multe percheziții, iar după numai trei luni membrii grupării au fost trimiși în judecată. Așa se face că în noiembrie 2017 membrii grupării au fost condamnați de Tribunalul Suceava. A urmat însă apelul, iar din martie 2018 și până anul acesta magistrații nu au fost în stare să pronunțe sentința definitivă. Așa se explică de ce membrii grupării au ajuns să beneficieze de prevederile deciziei Curții Constituționale.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...