spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăGrad de general pierdut din cauza unei sancțiuni. Botoșăneanul Florin Talpan a...

Grad de general pierdut din cauza unei sancțiuni. Botoșăneanul Florin Talpan a pierdut procesul cu CSA Steaua

Botoșăneanul Florin Talpan, juristul Clubului Sportiv al Armatei (CSA) „Steaua” București, rămâne cu sancțiunea aplicată în urmă cu doi ani de conducerea clubului. În urma unui proces judecat la Tribunalul Botoșani, magistrații i-au respins contestația și au menținut sancțiunea aplicată de club. „Respinge ca nefondată acțiunea. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea Tribunalului Botoșani de marți, 15 noiembrie.

Război în cadrul CSA Steaua început în urmă cu doi ani

Divergențele dintre cele două tabere au început în octombrie 2020, când colonelul Florin Talpan, în calitatea sa de jurist în cadrul Unității Militare 02301 (n.r. – CSA Steaua), a trimis o notificare către Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) fără să aibă acordul clubului. Reacția lui Talpan a venit după ce, în cadrul unui concurs organizat de Liga Profesionistă de Fotbal, aspecte din palmaresul și istoria CSA Steaua au fost atribuite clubului FCSB. Florin Talpan i-ar fi relatat comandantului, respectiv președintelui de club Mădălin Hîncu, solicitându-i să pregătească un comunicat/notificare urgent către LPF. Întrucât nu a există nici o notificare în acest sens, Florin Talpan a transmis, în numele CSA Steaua și sub semnătură proprie, fără acordul președintelui clubului, notificări la Federația Română de Fotbal și la LPF, care au ajuns ulterior în presa online. Cum-necum, informația a ajuns la Asociația Steaua 1947 LTD, care a făcut o plângere la conducerea clubului.

Talpan, cercetat disciplinar pentru exces de zel

În acest context, Mădălin Hîncu a desemnat o comisie în vederea cercetării disciplinare, iar la propunerea comisiei, pe 10 noiembrie 2020, Florin Talpan a fost sancționat cu mustrare scrisă, reținându-se că, „prin acțiunea sa, juristul ar fi încălcat instrucțiunile privind activitatea de informare și relații publice precum și regulamentul de organizare și funcționare a CSA Steaua”. Talpan a contestat atunci sancțiunea la Secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din cadrul Ministerului Apărării, însă comisia care a analizat cazul a menținut mustrarea întrucât „în calitatea sa de cadru militar, în temeiul dispozițiilor art. 8 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 80/1995, cu modificările și completările ulterioare, reclamantul este obligat să respecte prevederile regulamentelor militare, să execute întocmai și la timp ordinele comandanților și ale șefilor, fiind responsabil de modul de îndeplinire a misiunilor încredințate”.

Atac la președintele clubului CSA Steaua

Atunci, Florin Talpan s-a adresat instanței de judecată, susținând că nu și-a depășit atribuțiile postului, ci a acționat în scopul apărării drepturilor clubului CSA Steaua, în notificări reiterând informații de natură publică și informații juridice din deciziile instanțelor. Ba mai mult, Talpan l-a atacat direct pe președintele clubului, susținând că a fost sancționat disciplinar „pentru că și-a îndeplinit obligațiile de serviciu pe care comandantul Clubului Sportiv al Armatei nu și le-a îndeplinit, acționând cu rea credință și în detrimentul Clubului Sportiv al Armatei”. Mai mult, Talpan a invocat că numirea unei comisii pentru sancționarea sa încalcă prevederile legislației profesiei de consilier juridic și „este o măsură abuzivă care îi aduce grave prejudicii materiale și morale”. Totodată, a invocat Florin Talpan, i s-ar fi încălcat atât dreptul la apărare, cât și drepturile profesionale.

Grad de general pierdut din cauza sancțiunii

Procesul a fost deschis la Tribunalul București, însă, având în vedere că Florin Talpan figurează în evidențe cu domiciliul în județul Botoșani, el fiind originar din comuna Vârfu Câmpului, instanța a declinat competența de soluționare, dosarul fiind trimis spre judecare la Tribunalul Botoșani. Prin urmare, războiul dintre Florin Talpan și conducerea CSA Steaua a fost „arbitrat” de judecătorii botoșăneni. Acțiunea deschisă în instanță nu a fost doar din orgoliu întrucât, după cum a susținut colonelul Florin Talpan, el a avut de pierdut mai multe din cauza sancțiunii. Astfel, la dosar a fost depus un înscris în care juristul de la CSA Steaua a arătat că a făcut un curs pentru a fi avansat la grad de general şi trebuia să fie numit prim-locțiitor la Steaua, însă din cauza sancțiunii aplicate nu a putut fi avansat.

Războiul ar putea continua la Curtea de Apel

Deocamdată, decizia instanței nu a fost motivată însă proba care a cântărit mult în cadrul procesului a fost fișa postului depusă de reprezentanții CSA Steaua (n.r. – document care este secret de serviciu) în care se menționa atribuțiile și modul de lucru. Talpan a solicitat administrarea unei probe audio – video pentru a demonstra că inclusiv comandantul clubului, adică cel care l-a sancționat, recunoștea că nu vrea să semneze acea notificare către federație. Cum sentința Tribunalului Botoșani nu este definitivă, este de așteptat ca juristul de la CSA Steaua să facă uz de toate căile de atac pentru a scăpa de sancțiune. Prin urmare, verdictul final în acest caz ar putea fi dat de Secția de Contencios Administrativ a Curții de Apel Suceava, unde se va judeca eventualul recurs.

Angajat al Ministerului Apărării Naționale, Florin Talpan este juristul care a reușit să-l învingă pe finanțatorul FCSB, Gigi Becali, în războiul privind emblema și palmaresul echipei până în 2003.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...