spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăSoluţie medievală la criza energetică. Familii nevoite să adune vreascuri pentru a-şi...

Soluţie medievală la criza energetică. Familii nevoite să adune vreascuri pentru a-şi încălzi copiii (video)

Creșterea explozivă a prețurilor la lemne creează situaţii dramatice la Botoşani, una dintre cele mai sărace zone din ţară. Zeci de mii de botoşăneni din mediul rural îşi încălzesc locuinţele cu sobe, însă foarte mulţi oameni nu-şi mai permit să cumpere lemne.

Guvernul a încercat să plafoneze prețul la lemnul de foc, brichete și la peleți, însă măsura nu a avut efectul scontat, ba dimpotrivă. Asta deoarece acolo unde produsele erau expuse și vândute la vedere, acestea au dispărut din ofertele comercianților. În schimb, unii dintre furnizorii care lucrează doar pe bază de cerere continuă să vândă la prețurile de dinaintea ordonanței, adică aproximativ 750 de lei pentru tona de lemn de esenţă tare şi 500 de lei lemnul de esență mai moale.

„E foarte greu anul acesta”

Puşi într-o situaţie imposibilă, unii botoşăneni au ajuns să culeagă lemne din pădure pentru a-şi încălzi locuinţele cât de cât. Un pensionar, din localitatea Balta Arsă, comuna Corni, a povestit că, pentru a se încălzi în această iarnă, ar trebui să plătească peste 800 de lei pe lemne, dar nu are banii necesari, așa că își roagă nepoții să adune vreascuri.

“Nu ne ajung banii cu situaţia asta. E foarte greu anul acesta. Sunt prea mari scumpirile astea. Vreo două mii de kilograme de lemne mi-ar trebui. Cam 800 de lei costă, dar sunt scumpe, nu mai avem bani. Pe ce să le cumpărăm? E foarte greu. Luăm vreascuri de pe marginea pădurii. Am mai trimis nepoții, au adus ei în timpul când nu se duc la școală, sâmbătă. Un braţ bun îmi ajunge cam două săptămâni”, spune bărbatul.

La fel procedează şi o altă familie din localitate. „Vine iarna, e greu. În fiecare zi mergem la lemne, dacă sunt plecat la muncă eu, atunci merge soţia cu copiii, altfel nu avem lemne. Dacă e să le iei de la pădurar, cere scump, nu te lasă, nu avem de face”, spune bărbatul. Acesta spune că are acasă o sobă din fier, iar pentru a-şi încălzi locuinţa toată iarna ar avea nevoie de 2-3 metri cubi de lemne, însă singurul venit al familiei îl reprezintă alocaţia celor trei copii şi ce câştigă din munca cu ziua.

Care sunt preţurile la lemne pe piaţă

La finele lunii septembrie, la depozitele botoşănene de lemn de foc tona de lemne ajunsese să se vândă cu 700 de lei, deși în august era undeva la 500 de lei. Asta este însă puțin față de prețurile afișate de magazinele de profil, unde paletul de lemn de foc despicat se vindea cu aproape 850 de lei metrul cub (Dedeman) sau 1.300 de lei (Brico Depot).

O creștere la fel de mare se înregistra și la peleți. Astfel, cel mai mic preț a ajuns să fie de 35-40 de lei sacul de 15 kilograme, dar în unele magazine era şi 47 de lei sacul. Prin urmare, o tonă de peleți a ajuns să coste între 2.500 și 3.000 de lei, față de 1.400 de lei cât costa anul trecut sau în primăvara acestui an, astfel că plafonarea preţului de către stat la 1.500 de lei ar fi însemnat practic aproape o înjumătăţire a costurilor, urmând ca sacul de peleţi să coste aproximativ 22 de lei, însă plafonarea a dus şi la dispariţia acestui produs de la rafturi.

Creșterea prețurilor pare să fi fost alimentată și de lipsa lemnului de pe piață. De altfel, fenomenul se înregistrează pe orice piață de consum. Atunci când un produs căutat dispare din ofertă, cei care au îl mai au în stoc sunt tentați să ridice tarifele pentru a-și asigura resurse financiare în vederea refacerii stocului, în situația în care materia primă se va scumpi.

Doar că toate aceste creșteri se răsfrâng asupra clientului final, care are două soluții – fie reduce consumul, încercând să se încadreze în buget, fie scoate mai mulți bani din economii pentru a plăti confortul. Însă, cum iarna bate la ușă, aceste scumpiri vor afecta în mod direct costurile privind încălzirea locuințelor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...