sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTVal de nereguli la spitalul cu lacăt. Recepţia a fost suspendată

Val de nereguli la spitalul cu lacăt. Recepţia a fost suspendată

La aproape trei ani după ce constructorul anunţa că lucrările la Spitalul de boli cronice şi îngrijiri paliative din Botoşani sunt gata, unitatea sanitară este încă închisă. Recent, Compania Naţională de Investiţii (CNI), cea care a alocat fonduri pentru construirea spitalului, a anunţat că suspendă recepţia.

„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat necesitatea efectuării unor lucrări, motiv pentru care recepţia a fost suspendată până la remedierea acestora. Dat fiind că societatea care a executat lucrările se află în faliment, CNI SA a purtat discuţii cu lichidatorul judiciar în urma cărora s-a stabilit prezentarea de către antreprenor a unui deviz al lucrărilor necesare a fi efectuate”, se arată în adresa transmisă de CNI către Primăria Botoşani.

Val de nereguli descoperite

Paleta de nereguli constatate este destul de vastă. Astfel, geamul simplu ar trebui înlocuit cu geam armat la ușile de pe casa scării. De asemenea, este necesară montarea de dispozitive automate pentru închiderea ușilor, punerea în funcțiune a lifturilor și a instalațiilor de incendiu aferente, demontarea ușilor și ferestrelor din aluminiu, reparații de tencuieli interioare în jurul tocurilor și pervazurilor la uși și la ferestre, reparare pardoseli din covor PVC, diverse lucrări la instalațiile electrice, verificarea prizelor de pământ pentru lucrări de instalații electrice, verificarea instalațiilor de stingere a incendiilor cu hidranți și instalația de detectare – semnalizare incendiu, verificarea instalațiilor de gaze medicale și punerea în funcțiune, de către o persoană autorizată, efectuarea de probe ale instalațiilor și punerea în funcțiune a acestora.

Valoarea lucrărilor care ar trebui făcute se ridică la 320.000 de lei. Aceşti bani care ar putea fi luaţi din garanţia de bună execuţie dată de constructor.

Reprezentanţii municipalităţii spun că ştiu despre problemele constatate de CNI, însă nu pot face nimic.

Nu există nici personal

Problemele nu ar fi însă numai acestea. Mai multe voci din sistemul sanitar botoşănean spun că spitalul va rămâne închis şi după recepţia lucrărilor şi predarea către primărie. Asta din cauza lipsei de personal. Pentru că angajaţii care vor activa în acest spital cu specific special trebuie să aibă şi o pregătire pe măsură.

„La ora actuală nu există aproape niciun medic sau asistent în judeţ care să aibă cursuri de îngrijiri paliative. Nu orice medic sau asistent poate activa într-un astfel de spital, pentru că şi pacienții care ajung acolo au un anumit statut şi necesită cu totul alte servicii medicale”, a spus un medic din cadrul Spitalului Județean.

Șantierul a fost deschis acum cinci ani

Demersurile pentru noul spital au fost făcute încă din anul 2013, de către deputatul Tamara Ciofu. Această unitate este destinată bolnavilor care sunt în stadii terminale ale unor boli cronice grave şi care, în felul acesta, pot fi îngrijiţi de personal de specialitate.

Lucrările au început în noiembrie 2017 şi trebuiau executate până la finele anului 2019, însă acestea au fost tergiversate, urmare a unor probleme apărute între municipalitate, constructor şi finanţator, respectiv Compania Naţională de Investiţii. S-a întârziat mult şi cu realizarea utilităţilor. Pe tema utilităţilor au existat multe contre şi în Consiliul Municipal. Lucrările la rețelele de utilități au început în toamna anului 2020 și s-au finalizat în aprilie 2022. Au fost întâmpinate probleme la realizarea reţelei de încălzire deoarece în zonă sunt terenuri care nu aparțin municipalității.

„Spitalul a fost pus acolo la hei rup. S-a spus <facem aici spital>, fără a se ţine cont de faptul că foarte puţin din terenul din jurul spitalului este al nostru”, declara un oficial din primărie. În aceste condiţii, a fost necesară stabilirea unui alt traseu pentru racordul la reţeaua de energie termică.

Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin CNI. Spitalul este dotat cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...