spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăPatru tineri condamnați după ce au violat o femeie

Patru tineri condamnați după ce au violat o femeie

Patru tineri care au comis unul dintre cele mai grave violuri înregistrate în ultimii ani în județ au fost condamnați în primă instanță de magistrații Judecătoriei Botoșani.

Întrucât faptele întrec orice imaginație, pedepsele au fost pe măsură. Implicată în comiterea infracțiunilor, o tânără de 20 ani, Alexandra Voroneanu, a fost acuzată de instigare la viol, complicitate la viol și lipsire de libertate în mod ilegal și s-a ales cu o pedeapsă de 8 ani și 8 luni de închisoare. La rândul său, Mihai Mircea Dumitrescu a fost condamnat la 10 ani și 4 luni de închisoare în regim de detenție.

Minorul implicat s-a ales cu o măsură educativă

Un alt tânăr implicat în viol, Alexandru Petru Răuțu a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 13 ani și 8 luni de închisoare. În schimb, Vasile Pământașu, care la data comiterii faptelor era minor, s-a ales cu o măsură educativă a internării timp de trei ani într-un centru de detenție. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Agresiunea a avut loc în noaptea de 26 spre 27 mai 2021, în timp ce victima, o femeie în vârstă de 34 de ani, se îndrepta spre casă, mergând chiar pe mijlocul străzii. În dreptul stației de carburanți LukOil de pe Calea Națională, ea a fost observată de cei patru tineri, care mergeau cu un VW Passat, la volanul mașinii fiind Alexandra Voroneanu. Atunci, unul dintre cei din autoturism a avut o reacție – „Uite-o și pe nebuna asta!”. Aceasta a fost replica de la care a pornit totul. Când și-au dat seama că femeia are probleme psihice, în mintea lor a încolțit o idea de a o batjocori. Astfel, tinerii au exercitat acte de constrângere fizică și psihică și au urcat-o în autoturism.

Victimă supusă la chinuri greu de imaginat

Inițial, tinerii s-au deplasat pe un teren agricol situat în localitatea Cătămărăști Deal, unde doi dintre tineri au întreținut raporturi sexuale orale cu victima, prin constrângere fizică, respectiv, prin aplicarea mai multor lovituri cu pumnii și picioarele, peste cap și corp, Ulterior, agresorii au băgat-o pe victimă înapoi în mașină și s-au deplasat cu ea în zona stadionului Mecanex din Zona Industrială a municipiului Botoșani.

Aici, femeia a fost abuzată sexual pentru a doua oară și a trecut prin chinuri greu de imaginat. Asta pentru că, la instigarea Alexandrei Voroneanu, victima a fost agresată sexual și cu o creangă ruptă dintr-un pom. Agresorii au dus-o mai apoi pe femeie la o locuință, unde au ținut-o încă câteva ore. Grozăvia a ieșit la iveală câteva luni mai târziu, după ce polițiștii au declanșat o serie de investigații. A fost o muncă destul de laborioasă pentru că, pentru a le da de urmă, polițiștii au verificat mai multe imagini suprinse de camerele de supraveghere din municipiu. În plus, doi dintre suspecți au fost plecați în străinătate.

Suspecți reținuți în 2021

Punctul de plecare în identificarea tinerilor a fost VW Passat. Autoturismul a fost identificat și examinat criminalistic, iar în luna august 2021 principalii suspecți, Vasile Pământașu și Mihai Mircea Dumitrescu, au fost reținuți și ulterior arestați pentru viol în formă continuată și lipsire de libertate în mod ilegal. Pe baza probelor adunate, cercetările au fost extinse, iar după circa o lună, în septembrie 2021, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele celorlalți doi suspecți, Alexandra Voroneanu și Alexandru Petru Răuțu, de 19 ani și respectiv 22 de ani, ambii din municipiul Botoșani, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, instigare la viol și complicitate la viol.

Puși sub acuzare, tinerii au invocat starea de ebrietate, însă anchetatorii cred că tinerii ar fi încercat să-și minimalizeze acțiunile câtă vreme, spun polițiștii, aceștia au avut capacitatea de a ”planifica” urmărirea victimei în timp ce aceasta se deplasa spre domiciliu, de a alerga după ea și de a o introduce cu forța în autoturism, de a găsi ”un loc” în care să poată întreține raporturi sexuale cu victima fără a fi descoperiți.

„I-am aplicat două lovituri cu palmele pentru că mă enerva”

De altfel, unul dintre tineri a relatat că „toți am coborât din mașină, am alergat după persoana vătămată, am prins-o și am introdus-o cu forța în autoturism… i-am aplicat două lovituri cu palmele pentru că mă enerva…nu voia să se mai ridice”. Ori, în opinia anchetatorilor, toate aceste acțiuni denotă că tinerii au acționat în mod conștient, ignorând rugămințile victimei de a fi lăsată în pace.

De altfel, acțiunile tinerilor nu au luat sfârșit nici atunci când femeia a căzut nemișcată la pământ din cauza loviturilor primite. În acele împrejurări, unul dintre autori a mers la mașină și a luat o sticlă cu bere cu care a stropit-o, victima revenindu-și.

Din acest motiv, anchetatorii au solicitat din start arestarea suspecților. „…Inculpații au profitat de faptul că persoana vătămată avea probleme de sănătate, (…) de care aceștia erau conștienți (au văzut-o ,,pe nebuna” aia, care se deplasa pe mijlocul străzii), sperând probabil că fapta lor nu va fi descoperită tocmai din aceste considerente. Astfel, periculozitatea acestora este sporită și prin modul în care au intenționat să-și ascundă presupusa fapta, sperând să se poată prevala de o posibilă impunitate tocmai prin faptul că tăcerea persoanei vătămate este garantată de situația medicală a acesteia”, au arătat procurorii.

Care va fi deznodământul, este greu de spus. Cert este că acest caz a readus în discuție infracțiunile comise de tineri, care în unele cazuri le depășesc, ca și gravitate, pe cele comise de infractorii versați.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...