marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocal BTNevastă de primar dojenită după ce a încălcat legea

Nevastă de primar dojenită după ce a încălcat legea

Primăriile controlate de tot felul de rubedenii ajung să fie tărâmul unor întâmplări incredibile. Știind că au „spate”, unii funcționari ajung să sfideze legea, dar și bunul simț.

Un astfel de caz s-a întâmplat în comuna Rădăuți Prut, acolo unde soția primarului, Viorica Nichiteanu, angajată în primărie ca inspector taxe şi impozite, a ajuns să emită sau să înregistreze documente în funcție de interesul familiei.

Trimisă în judecată de procurori pentru fals intelectual, abuz în serviciu şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, aceasta a scăpat cu o condamnare de un an și șase luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Condamnarea a venit, însă, destul de târziu și numai pentru ultima infracțiune. Asta pentru că pentru primele două fapte – fals intelectual și abuz în serviciu – instanța a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii răspunderii penale și respectiv achitarea.

Sentința a fost dispusă astăzi de Judecătoria Darabani și nu este definitivă.

Acte falsificate pentru fecior

Întregul scandal a ieșit la iveală abia în martie 2021 când procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au dispus trimiterea în judecată a Vioricăi Nichiteanu pentru un noian de ilegalități. Potrivit anchetatorilor, în perioada februarie 2008 – aprilie 2014, aceasta ar fi întocmit în fals nouă certificate de atestare fiscală pentru diverși localnici atestând că solicitanţii nu figurează cu debite fiscale, deși aveau datorii. Așa se face că ea a fost acuzată de fals intelectual.

Poate nu ar fi fost nicio problemă dacă acele acte ar fi fost emise pentru cazuri sociale. Doar că înscrisurile emise în fals au fost folosite ulterior la un cabinet notarial pentru întocmirea unor contracte de vânzare – cumpărare a unor terenuri agricole.

Care terenuri agricole ar fi ajuns în final la o societate controlată de Tiberiu Nichiteanu, adică fiul ei. Altfel spus, ea și-ar fi ajutat fiul să intre în posesia terenurilor cu pricina, intrarea în legalitate făcându-se însă cu falsuri.

Amenzi neînregistrate în evidenţa fiscală de Viorica Nichiteanu

Iar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că, în timp ce investigau acele falsuri, anchetatorii au aflat că Viorica Nichiteanu nu ar fi înregistrat în evidenţa fiscală a primăriei 18 amenzi în valoare totală de peste 5.000 de lei încasate de la poliția rutieră de fiul ei, Tiberiu Nichiteanu, în prezent consilier județean.

Ba mai mult, în perioada februarie 2016 – septembrie 2016, ea ar fi sustras şi distrus cele 18 procese verbale de constatare a contravenției la regimul rutier privind pe fiul său, înscrisuri care se aflau în păstrare şi deţinere la Compartimentul taxe şi impozite al acestei primării. Prin urmare, măsurile dispuse de polițiști nu au avut finalitate, iar bugetul comunei a fost prejudiciat cu peste 5.000 de lei.

Imediat după declanșarea cercetărilor, amenzile cu pricina au fost achitate, astfel că prejudiciul a fost recuperat. Doar că, în loc de 5.082 lei, cât totalizau amenzile, s-a achitat în final 8.108 lei, aici cumulându-se majorările și accesoriile fiscale aferente.

Procese verbale dispărute misterios

Atunci când a fost audiată, Viorica Nchiteanu a recunoscut că a primit procesele verbale de constatare a contravenţiilor la regimul rutier privind pe fiul său, a întocmit confirmări de primire a debitelor, însă nu ştie unde se află cele 18 procese verbale de constatare a contravenţiilor şi nici nu le-a sustras sau distrus.

A observat însă la un moment dat că îi lipsește dosarul în care ținea procesele verbale de contravenție, aspect pe care l-a adus la cunoștința celorlalți colegi, care au ajutat-o să le caute, fără a le găsi în incinta instituției. Susținerile ei au fost confirmate de martorii audiați, colegi ai soției primarului. Cu toate acestea, Viorica Nichiteanu a fost acuzată de abuz în serviciu și sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

O parte dintre fapte s-au prescris

În timpul procesului însă, judecătorii au cântărit faptele, iar astăzi au dat verdictul. Numai că ancheta procurorilor a durat destul de mult (martie 2015 – martie 2021), iar între timp a apărut și decizia Curții Constituționale care a stabilit că în perioada 2018 – 2022 prescripția specială nu a funcționat. Prin urmare, în cazul falsului intelectual faptele s-au prescris la cinci ani de la comiterea lor, adică în 2019.

Din acest motiv, pentru această faptă s-a dispus încetarea procesului penal. La fel, în cazul abuzului în serviciu privind neînregistrarea în evidența primăriei a sancțiunilor primite de fiu el, magistrații au decis achitarea pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. Asta pentru că atribuțile de înregistrare a proceselor verbale erau stabilite prin fișa postului, nu prin lege (n.r. – așa cum impune acum Codul penal pentu ca abuzul în serviciu să fie sancționat penal), iar prejudiciul total a fost achitat, astfel încât faptele nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni.

Viorica Nichiteanu a fost condamnată pentru sustragerea sau distrugerea de înscrisuri 

În schimb, pentru cea de a treia acuzație – sustragerea sau distrugerea de înscrisuri – Viorica Nichitenu a fost găsită vinovată și condamnată. Asta pentru că, prin prisma fișei postului, ea avea în grijă și registrul cu procesele verbale de sancționare, iar acţiunea de sustragere sau distrugere a înscrisurilor se poate produce inclusiv prin pierderea din biroul său sau imposibilitatea de găsire a dosarului care conțineau acele înscrisuri, ori ca urmare a modului de manipulare sau de depozitare a dosarului cu procesele verbale de contravenție.

„Instanța nu poate reține forma de vinovăție a neglijenței sau culpa cu prevedere, având în vedere experiența inculpatei în activitatea pe care o desfășoară, precum și funcția sa de conducere pe care a deținea la momentul săvârșirii faptei, fără a putea îndepărta nici situația de fapt ce sporește gravitatea faptei raportat la faptul că s-au pierdut doar procesele verbale de sancționare ale fiului său. Instanța apreciază că fapta săvârşită de inculpată prezintă un grad de pericol social concret întrucât, prin acţiunile sale, aceasta a pus în pericol autoritatea statului, activitatea inculpatei putând să aibă consecinţe grave pentru autoritatea statală şi pentru normele de conduită socială”, au motivat judecătorii pedeapsa aplicată.

Termen de probațiune de doi ani 

Chiar dacă condamnarea pare blândă în raport cu cele întâmplate, instanța a dispus ca Viorica Nichiteanu să fie supusă unui termen de probațiune de doi ani, timp în care soția primarului comunei Rădăuți Prut va trebui să respecte mai multe obligații. De asemenea, ea va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei orașului Darabani sau al Casei de cultură a orașului Darabani, pe o perioadă de 60 de zile.

În urma mediatizării cazului, Tiberiu Nichiteanu, care ocupa funcția de președinte al Organizației de Tineret din cadrul filialei Partidului Național Liberal Botoșani, s-a retras din funcție. A rămas însă consilier județean, el fiind ales tot pe listele PNL. La fel, Viorel Nichiteanu continuă să ocupe fotoliul de primar al comunei Rădăuți Prut, el fiind reales la alegerile locae din septembrie 2020.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
25.6 ° C
25.6 °
19.6 °
44 %
1.8kmh
64 %
mar
27 °
mie
9 °
joi
6 °
vin
12 °
sâm
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...