duminică, iulie 14, 2024
AcasăLocal BTVamă redeschisă după 13 ani (video)

Vamă redeschisă după 13 ani (video)

A fost redeschis Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț– Diakivti, astfel că județul Botoșani va avea din nou poartă spre Ucraina. Primii care s-au bucurat de redeschiderea vămii au fost localnicii din Racovăț și Diakivti, care s-au putut vizita, din nou, după 13 ani. Mai ales că cele două sate au fost până în 1940 aceeași localitate, respectiv Probotești.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Ei spun că se vor vizita mult mai des, pentru că până acum ocoleau 100 de kilometri pentru a trece prin PTF Siret.

Punctul funcționează în subordinea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași. Acesta va fi deschis în regim de trafic internațional pietonal şi rutier, fără marfă, cu program de funcționare permanent. Operaționalizarea pentru alte tipuri de vehicule și mărfuri se va face gradual.

„În aceste timpuri de grea încercare construim noi funcții de legături și consolidam pe cele deja existente”

La evenimentul de astăzi au participat șeful cancelariei premierului României, Mircea Abrudan, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, ministrul Muncii, Marius Budăi, deputatul PNL Costel Șoptică, consulul României la Cernăuți. Dar și Irina Stănculescu, șeful administrației militare de stat Cernăuți și subprefectul Tiberiu Manolache.

„(…)România rămâne pe deplin angajată în ceea ce privește deschiderea de noi puncte de frontiere, de modernizare a celor existente, și de creare a unei infrastructuri moderne de transport. În aceste timpuri de grea încercare construim noi funcții de legături și consolidam pe cele deja existente.

Peste puțin timp, la 24 Februarie 2023, se va împlini un an de la Declanșarea agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Fără nicio justificare și cu încălcarea tuturor normelor de drept internațional, Rusia a hotărât la lansarea unei invazii militare menită să subjuge Ucraina și pe cetățenii ei (…)”, a transmis vineri dimineață șeful cancelariei premierului României, Mircea Abrudan.

De precizat este faptul că autoritățile au tot anunțat redeschiderea vămii încă din vara anului trecut. Un prim termen avansat a fost luna august 2022, dar ulterior redeschiderea tot a fost amânată. Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț– Diakivti este al treilea punct de trecere a frontierei redeschis între România și Ucraina de la începerea războiului.

Vama beneficiază de două artere pentru fiecare sens

Punctul de trecere beneficiază de două artere de control pentru fiecare sens, intrare şi ieşire din ţară, cabine de control, spaţii interioare, echipamente tehnice şi IT. Personalul care îşi desfăşoară activitatea în supravegherea şi controlul trecerii frontierei este asigurat de la structurile Poliţiei de Frontieră.

Deschiderea acestui punct de trecere se înscrie în sfera consolidării relaţiilor bilaterale dintre cele două state, fiind în concordanţă cu prevederile Regulamentului (EC) nr. 399/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2006 privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere (Codul Frontierelor Schengen).

Vama a fost deschisă până în 2010

Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț a funcționat în regim de mic trafic până în anul 2010, când activitatea a fost suspendată ca urmare a faptului că nu îndeplinea cerinţele necesare unui punct de trecere a frontierei externe, conform Catalogului Schengen.

În anul 2013, a intrat în vigoare Acordul încheiat între Guvernul României și Cabinetul de miniștri al Ucrainei. Prin acesta s-a stabilit deschiderea în regim de trafic internațional a trei puncte de mic trafic. Este vorba despre (Ulma, Vicovu de Sus și Racovăț), operaționalizarea acestora urmând să fie realizată după finalizarea lucrărilor de reamenajare în vederea aducerii la standarde corespunzătoare și a parcurgerii de către cele două state a procedurilor interne necesare.
Administratorul punctului este Direcția Regională Vamală Iași.

Racovăț

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
36.5 ° C
37 °
36.1 °
19 %
2.8kmh
0 %
Dum
34 °
lun
39 °
mar
40 °
mie
39 °
joi
37 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La banii ăștia, normal că nu mai dau rest  aparatele.

EDITORIAL

Oamenii sunt adesea atrași de idei autoritare deoarece sunt deranjați de complexitate. Nu le place divizarea. Preferă unitatea. O avalanșă bruscă de diversitate -...

EPIGRAMA ZILEI

De-ar ști cucul să vorbească Cine nu l-ar fi-ntrebat De prin zona femeiască: -Zi-mi, pe unde-ai mai umblat?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...