spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTCătun cu pretenţii de oraş în mijlocul câmpului (video)

Cătun cu pretenţii de oraş în mijlocul câmpului (video)

Săraci şi rupţi de civilizaţie, cu electricitate numai în zile însorite, locuitorii unui sat din judeţ au aflat acum că aparţin de două primării. Este vorba despre locuitorii din Balta Roşie.

Până acum câţiva ani aceştia aparţineau de Primăria Flămânzi. Acum, însă, o jumătate de localitate aparţine de comuna Copălău. Oamenii sunt, însă, despărţiţi, la propriu şi la figurat, de Strada Principală, care este şi unica din sat. Peste noapte, vecini până nu demult, sunt aum împărţiţi în orăşeni şi săteni.

Descoperirea au făcut-o, în urmă cu câţiva ani, reprezentanţii celor două primării.

„La delimitarea făcută de OCPI am constatat că drumul care tranzitează Prisăcaniul și ajunge la Balta Roşie este limita dintre Copălău și Flămânzi. Deci tot ce este partea stângă înseamnă comuna Copălău, iar partea dreaptă Flămânzi. Din datele pe care le avem noi avem două proprietăți/case cu trei familii, un total de șapte membri care au rămas pe raza localității Flămânzi. Practic aceste persoane plătesc taxele și impozitele la Flămânzi, iar restul la Copălău.

Am luat legătura cu Compartimentul Juridic de la Copălău, noi am constatat că s-a ajuns la aspectul respectiv pentru că o parte dintre oamenii din partea stângă au venit cu buletinul pe Copălău și atunci am constatat că ei plătesc taxe și impozite la Copălău. Că sunt 27 sau 7 locuitori pe raza localității noastre, trebuie să ne facem datoria în măsura legalității. Noi o să ne continuăm administrarea zonei noastre din partea dreaptă”, a spus Dan Oloeriu, primarul oraşului Flămânzi.

„Ei toată viața lor au știut că sunt de la Flămânzi”

Cei de la Copălău le explică noilor cetăţeni ai comunei că au şi avantaje.

„Fiind cetățeni ai comunei Copălău, aici votează pentru alegerile locale, localnicii vin la noi pentru școală, adeverințe, alocații, cărți de identitate. Sunt luați în evidențele noastre. Practic, mai mult de jumătate dintre locuitori vin cu probleme la Copălău, iar restul la Flămânzi. Este un cătun destul de sărac. Ei toată viața lor au știut că sunt de la Flămânzi. Acum îi trimit de acolo la noi. Au și un avantaj, că plătesc taxe mai mici la Copălău, fiind comună şi nu oraş”, a spus secretarul comunei Copălău, Cătălin Ivanciuc.

„Stăm în aceeaşi casă cu buletine în două localităţi”

S-a ajuns totuşi la situaţii hilare, în care membri ai aceleiaşi familii să aibă buletin în două localităţi diferite, deşi stau în aceeaşi casă. „Eu sunt pe partea stângă, aparținem de Copălău, de câțiva ani de când s-au pus legile astea. Mama are buletin pe Flămânzi. Stăm în aceeaşi casă cu buletine în două localităţi. Eu n-am apucat să-mi fac buletin, tot am avut treabă. Nu știu unde ar fi mai avantajos, unde ne-am obișnuit, dar facem după lege”, a spus Mihai Andrei, locuitor în partea de Copălău a satului Balta Roşie.

Dar problemele au rămas aceleaşi, şi pentru orăşenii şi pentru sătenii din Balta Roşie. Oamenii în continuare nu au electricitate şi se bucură de ea doar când e soare afară. Doar cei mai norocoşi au parte şi de un generator.

„Dacă-i soare merge foarte bine și panoul. Avem şi generator, suntem foarte mulțumiți că avem lumină seara. Îi ajută și pe copii la școală. Vorbești la telefon. În bază că veneau ei să ne facă, rămâneam aşa. Eu sunt pe dreapta, am buletin pe Flămânzi. Eu plătesc taxe și impozite mai mari. Sunt trei case pe Flămânzi, restul pe Copălău”, a spus Răileanu Maria.

Investiţii imposibil de realizat

Partea proastă e că nici să dorească şi autorităţile nu prea pot face mari investiţii în zona Balta Roşie. „Noi am pus la dispoziție o locuință pentru locuitorii noștri din zona Balta Roșie, partea dreaptă, nu au dorit să vină undeva în intravilan în satul aparținător Prisăcani să locuiască acolo, au preferat să rămână acolo în acele condiții. Din informațiile luate de la OCPI zona Balta Roșie este o zonă extravilană.

Nu găsim nicio finanțare pe zona respectivă atâta timp cât este extravilan. Nu găsim nici pe intravilan pe extindere rețea electrică, darămite pe extravilan este și mai greu pentru noi cu fonduri locale. Am prins zona noastră de Balta Roșie, partea dreaptă, în intravilanul localității noastre.

Urmează documentarea pe un traseu de domeniu public și atunci o să vedem ce finanțare putem găsi pentru a putea duce rețea electrică către cetățenii noștri”, a mai spus primarul oraşului Flămânzi.

De partea cealaltă, la Copălău, autorităţile încearcă să îi mute pe toţi noii locuitori, din Balta Roşie, ai comunei. „Avem un proiect prin care urmărim să cotizăm, să parcelăm terenul și să construim un cartier mic de locuințe pentru a-i strămuta în satul din comuna noastră. Persoanele care aparțin și au locuințele pe teritoriul comunei noastre”, a spus Cătălin Ivanciuc, secretarul comunei Copălău.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...