spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTFermieri sacrificaţi pentru ajutarea Ucrainei (video)

Fermieri sacrificaţi pentru ajutarea Ucrainei (video)

Cerealele ieftine din Ucraina strică afacerile fermierilor români, sufocând piața și diminuând bunăvoinţa politică de care Ucraina are mare nevoie.

Polonia şi alte state din Europa de Est, inclusiv România, au convenit să ajute la scoaterea cerealelor din Ucraina. Asta pentru ca acestea să ajungă pe pieţele mondiale, după ce invazia rusească a blocat exporturile maritime. Făcând asta, însă, şi-au pus la colţ propriii fermieri. Aceştia au acum cereale la preţuri mai mari decât cele ucrainene. O parte din aceste cereale au ajuns să se adune în silozurile din judeţ şi asta ameninţă veniturile fermierilor locali.

Fermierii botoșăneni s-au plâns și Ministrului Agriculturii, Petre Daea, în cadrul unei vizite efectuate la Botoșani. Mai precis, aceștia i-au transmis ministrului că ar fi vorba de importuri necontrolate din Ucraina și că sunt foarte afectați de prețurile scăzute ale acestor mărfuri, dar acuză și calitatea respectivelor produse.

„Grevă la toate vămile!”

Costel Nazare este edilul comunei Conceşti, dar și un mare fermier din județul Botoșani. Acesta s-a declarat nemulțumit, pe rețele sociale, de faptul că mărfurile agricole ucrainene intră fără taxe de import pe teritoriul României, făcând concurență celor românești.

„Valabil pentru toți fermierii români! Având în vedere ca a fost aprobat de Parlament și Guvern încă 12 luni să intre în România produse agricole din Ucraina fără nici o taxă… în condițiile în care fermierilor ucraineni li se oferă totul gratis (motorină adusă din România, semințe, erbicide) propun să luăm măsuri de salvare a fermierului român! Grevă la toate vămile!”, a spus edilul.

Nemulțumirile se leagă de regulamentul Parlamentului European privind liberalizarea temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor ucrainene. Adică o suspendare temporară a taxelor vamale pentru două categorii de produse: fructele și legumele care fac obiectul sistemului prețului de intrare, dar și produsele agricole care fac obiectul contingentelor tarifare. „Silozurile sunt pline. Au o capacitate de 6.000 de tone şi sunt pline până la refuz. De asemenea, în câmp avem cantităţi foarte mari, în silobaguri, pentru livrare. Totul este uscat şi la standarde pentru livrare. De la începutul războiului au scăzut foarte mult cererile”, a spus Dan Iacob, administratorul unei companii din judeţ.

Protest organizat de fermieri la finele săptămânii

Aproximativ 200 de fermieri din județul Botoșani vor participa, vineri, la un protest împotriva „deciziilor autorităților europene privind liberalizarea comerțului cu produse agricole și agroalimentare din Ucraina”.

Acțiunea va avea loc în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, fiind inițiată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Asociația Moldoovis şi Asociația de proprietari „Paltinul” din Păltiniș.

Potrivit organizatorilor, cei aproximativ 200 de fermieri vor participa la acțiune cu tractoare agricole, remorci, mașini și camioane. „Scopul adunării publice îl constituie manifestarea şi marşul de deplasare cu viteză redusă al persoanelor şi mijloacelor mecanice în legătură cu efectele devastatoare asupra fermierilor, sectorului agricol, populaţiei şi economiei naţionale a României, urmare a deciziilor autorităţilor europene privind liberalizarea comerţului cu produse agricole şi agroalimentare din Ucraina”, se arată în adresa înaintată de fermieri.

„Protestăm împotriva liberalizării comerțului cu produse agricole si agroalimentare din Ucraina”

Protestul vizează şi „problemele generate de Strategiile de la Fermă la Furculiţă, Biodiversitate, Pactul ecologic european, Regulamentul de utilizare sustenabilă a pesticidelor, amânarea legislaţiei privind tehnicile de ameliorare modernă, încadrarea agriculturii alături de marii poluatori industriali, noile prevederi din Politica Agricolă Comună, Planul Naţional Strategic 2023-2027 (Lăsarea terenului pârloagă, cultivarea obligatorie de proteaginoase (plante bogate în proteine – soia, fasole mazăre), eliminarea practicilor tradiţionale de cultivare fără a ţine cont de specificităţile agroclimatice din fiecare zonă a României), constrângeri şi condiţii mult mai blânde pentru produsele importate din ţări terţe, decât cele produse în Europa, care generează dificultăţi şi condiţionalităţi pentru fermierii din România”.

Fermierii mai sunt nemulţumiţi de „încercarea unor măsuri de interzicere a exportului de animale vii către Orientul Mijlociu”.

„O să ne adunăm o parte pe drumul național între Ștefănești și Stânca și o parte între Ripiceni și Stânca și pornim odată către vamă. Protestăm împotriva liberalizării comerțului cu produse agricole si agroalimentare din Ucraina! Protestăm împotriva deciziei CE privind sumele alocate discreționar statelor afectate de războiul din Ucraina”, au transmis organizatorii.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...