spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTPrimar lăsat să păstreze banii luaţi ilegal

Primar lăsat să păstreze banii luaţi ilegal

Zeci de mii de lei plătiți nelegal din bugetele publice ale autorităților s-au dus pe apa sâmbetei și nimeni nu le va mai recupera vreodată. Asta pentru că cei trimiși în parlament să facă legi pentru binele națiunii au avut grijă să-și protejeze, prin acte normative, proprii colegi de partid instalați pe posturi de funcționari publici.

Paradoxal, totul s-a făcut în văzul tuturor, însă societatea civilă nu reacționat. Acum, acele modificări legislative încep să aibă efect. Iar banii plătiți în plus și care în mod normal ar fi trebuit să fie recuperați rămân în buzunarele celor care le-ar fi încasat nelegal.

Mii de lei plătiţi în plus în fiecare lună

Povestea halucinantă a ieșit la iveală anul acesta într-o comună din județul Botoșani, dar situația se înregistrează și în alte județe, iar per total, la nivel național, sumele ar putea fi uriașe. În 2021, Curtea de Conturi a ajuns în control la Primăria comunei Bălușeni, iar în urma verificărilor inspectorii financiari au reţinut, printre altele, faptul că, în perioada ianuarie 2019 – iunie 2021 au fost stabilite şi acordate nelegal primarului şi viceprimarului comunei indemnizaţii majorate.

Totul prin aplicarea unui coeficient greșit raportat la numărul populației din comună. Astfel, în loc să se aplice coeficientul de 4,5 pentru primar și 3.5 pentru viceprimar, întrucât comuna avea sub 5.000 de locuitori, s-a aplicat tranșa superioară respectiv coeficientul 5 pentru primar și 4 pentru viceprimar.

„Stabilirea şi aplicarea eronată a coeficienţilor menţionaţi anterior au avut drept consecinţă acordarea primarului şi viceprimarului comunei a unei Indemnizaţii mai mari cu 1.300 lei/lună decât cea legal datorată”, au arătat inspectorii financiari în raportul întocmit. De asemenea, s-a mai reţinut că în perioada noiembrie-decembrie 2020, ca urmare a calculării în mod greşit a indemnizaţiei în funcţie de salariul minim brut pe ţară garantat în plată majorat de la 2080 lei (valabil pentru anul 2019) la 2230 lei (valabil pentru anul 2020), indemnizaţiile primarului şi viceprimarului comunei au fost majorate şi acordate nelegal cu 3.000 lei/lună.

Decizii de imputare impuse formal

Conducerea Primăriei Bălușeni și reprezentanții Consiliului local nu au contestat raportul Curții de Conturi, ci s-a apelat la o altă metodă. Astfel, în ianuarie 2022, primarul comunei, Claudiu Gheorghe Doroftei, a emis dispoziţii de imputare pentru toți cei în cauză, inclusiv pentru el. De altfel, primarul ar fi avut de restituit cea mai mare parte din sumă – 35.352 lei, pentru că din ianuarie 2019 și până în octombrie 2020 a fost viceprimar, iar din noiembrie 2020 și până în iunie 2021 a deținut funcția de primar.

O altă sumă destul de mare, 29.103 lei a fost imputată lui Cătălin Obuf Buhăianu, cel care a deținut funcția de administrator public al comunei și a avut indemnizația majorată cu 50% pentru implicarea în proiecte europene. Nu au scăpat nici urmașii fostului primar, Neculai Stratulat (n.r. – decedat în vara lui 2020), acestora imputându-li-se 23.400 de lei. O altă sumă importantă – 13.252 de lei ar fi trebuit recuperată de la Laurențiu Nicolae Rotaru, consilier al primarului, iar 12.350 de la Petronela Nechita, inspector debutant.

Totodată, și fostul administrator public al comunei, Cristian Dumitru Hînțescu, și fostul viceprimar Laurențiu Lupașcu, ar fi avut și ei de restituit 8.807 lei și respectiv 5.248 de lei, tot din cauza acestor calcule eronate. În total, ar fi vorba de aproape 128.000 de lei, o sumă importantă pentru orice comunitate. Doar că, nimeni nu a dorit să plătească de bună voie. Așa se face că Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Comuna Bălușeni a deschis o acțiune la Tribunalul Botoșani, în pretenții, solicitând recuperarea sumelor de la toți.

Parlamentul şi-a protejat aleşii din teritoriu

Doar că supriza a apărut în instanță, unde toți au scăpat de restituirea banilor. Asta pentru că în martie 2018, Parlamentul a dat o lege care exonerează personalul plătit din fonduri publice de la restituirea sumelor încasate și declarate nelegale de către Curtea de Conturi, lege care a fost completată în iunie 2022 și cu cei din administrația publică locală.

Prin urmare, la începutul acestui an, Tribunalul Botoșani a respins ca rămase fără obiect acțiunile deschise în instanță de UAT comuna Bălușeni împotriva celor au încasat indemnizații majorate nelegal. Ba mai mult, sentințele dispuse atunci au rămas definitive.

Reporterii „Monitorul de Botoșani” au încercat să afle punctul oficial de vedere al primarului Claudiu Gheorghe Doroftei cu privire la cele întâmplate, însă acesta nu a putut fi contactat telefonic nici pe numărul de telefon al primăriei, nici pe telefonul său mobil.

În schimb, în timpul procesului, primarul a invocat faptul că totul s-ar fi plătit legal. Asta deoarece totul s-a bazat un ordin al prefectului din martie 2016 prin care s-au validat un număr de 15 mandate de consilier local la nivelul comunei Băluşeni, corespunzător unei populații de peste 5.000 de locuitori.

Următorul ordin al prefectului a apărut abia în 2020, acesta din urmă reținând o scădere a numărului de locuitori şi, raportat la aceştia, s-a stabilit un număr de 13 consilieri la nivelul comunei Băluşeni. „Între cele două ordine de prefect nu a existat nicio comunicare oficială directă sau indirectă a numărului de locuitori existenţi la nivelul comunei și de aceea drepturile s-au calculat prin raportare la o populaţie cuprinsă între 10.000 și 5.000 de locuitori”, s-a menționat în punctul de vedere trimis la instanță. Prin urmare, totul ar fi avut o așa-zisă acoperire legală.

Probleme şi în alte judeţe

În schimb, potrivit raportului Curții de Conturi pe 2020,în mai toate județele țării au fost descoperite cu nereguli în plata salariilor funcționarilor publici din administrațiile locale. Astfel, în județul Gorj se menționa că „la cheltuielile de personal, se constată în continuare abateri determinate de acordarea de sporuri sau drepturi bănești către personalul din administrația publică locală, cu nerespectarea regulilor şi principiilor stabilite prin legislația de salarizare unitară”.

Și în județul Argeș Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli, în comunele din județ, privind acordarea de sporuri salariale ilegale. În Ilfov, Curtea de Conturi a descoperit „stabilirea și plata veniturilor salariale pentru funcționarii publici și personal contractual care dețin funcții de conducere, la un nivel ce excede limita maximă prevăzută de lege, în valoare totală de 193.000 de lei (UAT Ilfov, UAT Chitila și UAT Chiajna)”.

Și în Prahova Curtea de Conturi a descoperit mari nereguli privind salarizarea personalului bugetar.

Primar şi administrator trimişi în judecată de DNA

Doar că la Bălușeni, situația pare mai gravă pentru că în luna martie a.c. primarul Claudiu Gheorghe Doroftei și Cătălin-Ovidiu Buhăianu-Obuf, administratorul public al comunei, au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Primul pentru abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, iar cel de-al doilea pentru complicitate la cele două infracțiuni.

Potrivit procurorilor DNA, primarul ar fi aprobat plata drepturilor salariale către Obuf, deși cunoștea faptul că acesta din urmă nu s-ar fi prezentat la serviciu decât ocazional și nu ar fi prestat activitățile la care era obligat prin contractul de management și prin fișa postului, Cătălin Ovidiu Buhăianu-Obuf ocupând concomitent două funcții – cea de director al Complexului Sportiv Național „Sala Polivalentă” București și cea de administrator public la Primăria comunei Bălușeni, aflată la mai bine de 400 de kilometri distanță de Capitală. Dosarul este pe rolul Tribunalului Botoșani, iar până la pronunțarea unei sentințe definitive cei doi beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
17.6 °
55 %
2.4kmh
61 %
mie
18 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...