spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTCondamnare după o urmărire cu gloanțe

Condamnare după o urmărire cu gloanțe

Teribilismul la volan poate avea consecințe grave și neașteptate, iar recentele incidente cu polițiști care au fost nevoiți să facă uz de armă demonstrează cât de periculoasă poate fi această comportare. Un exemplu în acest sens este povestea unui tânăr din comuna Roma, Sebastian Iacob, în vârstă de 27 de ani, care s-a ales cu o condamnare după o fugă haotică și periculoasă în trafic.

În dimineața zilei de 28 iulie 2020, Sebastian Iacob a decis să meargă la marginea localității pentru a se ocupa de activități agricole, deși nu avea permis de conducere. În ciuda acestui fapt, tânărul a urcat la volanul unui autoturism VW și a început să circule pe drumul județean 296. Însă, soarta i s-a întors împotriva când a fost oprit de un echipaj de poliție din cadrul Secției Rurale nr. 1 Botoșani.

Șoferul a pornit brusc mașina și a plecat

Inițial, tânărul a oprit la o distanță de aproximativ 7 metri în fața autospecialei de poliție. Cu toate acestea, în momentul în care agenții au cerut documentele și l-au somat să oprească motorul, Sebastian Iacob a demarat brusc și a pătruns pe sensul opus de mers, un agent de poliție fiind nevoit să sară în șanțul drumului pentru a nu fi lovit în plin de VW.

După acest incident, polițiștii au început urmărirea fugarului, care a încercat să se ascundă în diferite locuri, cum ar fi un lan de porumb și o cultură de floarea-soarelui. Cu toate acestea, agenții de poliție l-au găsit de fiecare dată și i-au cerut să se oprească. Tânărul a ignorat somațiile și a continuat să fugă, până când unul dintre polițiști a fost nevoit să tragă două focuri de avertisment în plan vertical.

Împușcat de două ori de polițiști

În cele din urmă, Sebastian Iacob a fost prins și împușcat de două ori, fiind rănit la nivelul piciorului stâng și a fesei drepte. A fost acordat primul ajutor, iar apoi a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

După acest incident grav, tânărul a fost pus sub urmărire penală pentru conducere fără permis, iar în urma procesului a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. În plus, va fi supus unui termen de supraveghere de patru ani, în care trebuie să respecte anumite obligații și să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune. Totodată, el va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri sau în cadrul Primăriei comunei Roma pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare. Judecătorii l-au avertizat că pedeapsa poate fi comutată în închisoare în regim de detenție în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere, ori în în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere. Sentința definitivă a fost pronunțată pe 8 iunie a.c.

Tot mai multe incidente de acest fel

În ultimii ani a existat o creștere a incidentelor în care polițiștii au fost nevoiți să facă uz de armă pentru a face față indivizilor care au refuzat să oprească la somații. Unul dintre incidentele recente a avut loc pe data de 13 septembrie 2022, în comuna Mileanca, când un bărbat în vârstă de 53 de ani a fost împușcat în picior după ce a atacat mai mulți polițiști cu o drujbă.

Într-un alt caz, petrecut în luna octombrie 2021 în comuna Santa Mare, un tânăr de 28 de ani suspectat de contrabandă cu țigări a fost împușcat în cap de un polițist de frontieră din Botoșani, după ce a lovit cu mașina acesta din urmă. Contrabandistul a ignorat semnalele polițistului de frontieră și a fost împușcat după ce au fost trase 12 cartușe, în mașina lui fiind găsite ulterior cu mai multe colete de țigări.

Urmărit 40 de kilometri

Un alt incident tragic a avut loc pe 17 decembrie 2020 în comuna Copălău, când un șofer a fost urmărit pe o distanță de peste 40 de kilometri de către polițiști din Iași până în județul Botoșani. Șoferul a refuzat să oprească și a fost la un pas de a se izbi cu mașina într-o autospecială de poliție. În total, polițiștii au tras 17 focuri de avertisment, dintre care 4 au fost îndreptate spre mașină, iar una dintre gloanțe l-a lovit pe șofer în torace. Acesta din urmă a fost resuscitat de echipajele medicale ajunse la fața locului, dar fără succes.

 

Astfel de evenimente dramatice ridică întrebări cu privire la utilizarea armamentului de către polițiști în situații de urmărire sau în fața refuzului de oprire. Legea permite poliției să folosească forța letală în anumite circumstanțe, dar aceasta trebuie să fie proporțională cu pericolul la care sunt expuși agenții de ordine. Polițiștii trebuie să aibă grijă să aplice măsuri adecvate pentru a preveni pierderea de vieți omenești, având în vedere faptul că utilizarea armamentului poate avea consecințe ireparabile.

 

În România, poliția are dreptul de a opri și verifica orice șofer în trafic conform prevederilor legale. Polițiștii rutieri pot cere documentele de identitate și de înmatriculare, atât în cazul în care există indicii de contravenții sau infracțiuni, cât și în mod aleatoriu pentru a verifica respectarea legii. Refuzul de a prezenta aceste documente atrage sancțiuni în conformitate cu legislația în vigoare, fiind prevăzute amenzi și puncte de penalizare. De asemenea, șoferii trebuie să respecte indicațiile polițiștilor rutieri și să rămână în mașină, cu mâinile pe volan, în timp ce ceilalți pasageri trebuie să lase portierele închise. Și toţi trebuie să respecte indicaţiile poliţistului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.8 ° C
16.6 °
15.6 °
79 %
1.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...