spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTCum ajung străzile un pericol de moarte

Cum ajung străzile un pericol de moarte

Traficul rutier din județ devine din ce în ce mai periculos. Asta pentru că abaterile de la normele rutiere se înmulțesc de la un an la altul. Polițiștii trag un semnal de alarmă și spun că, indiferent de situație, ei vor aplica legea.

Modul în care a ajuns să se circule este demonstrat în primul rând de numărul mare al sancțiunilor aplicate de agenții rutieri, cifră care a crescut cu o treime dacă ar fi să ne raportăm la situația de anul trecut. Evoluția poate să pară normală, dacă se ţine cont că și cifra mașinilor înmatriculate în județ crește constant, la fel și numărul conducătorilor auto. Pe de altă parte, și polițiștii rutieri au organizat, în primele opt luni ale acestui an, 187 de acţiuni, pe raza întregului județ.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani spun că acțiunile au urmărit eficientizarea activităților de combatere a principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, controalele organizate în trafic fiind organizate și desfășurate punctual, pe anumite categorii de abateri, sectoare de drum şi intervale de timp. Prin urmare, nu s-a acționat non-stop și cu toate efectivele. Însă, chiar și în aceste situații, polițiștii rutieri au descoperit și instrumentat 496 de infracțiuni. Ce înseamnă asta ? – o medie de peste două infracțiuni în fiecare zi. „Ponderea infracțiunilor constatate o reprezintă conducerea sub influența alcoolului, fiind înregistrate 106 fapte”, a spus inspectorul principal Bogdan Prichici.

Zeci de amenzi aplicate în fiecare zi

În același interval, s-a înregistrat și o creștere a faptelor contravenționale respectiv peste 21.000, cu 4.500 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Altfel spus, o medie de 85 – 90 de amenzi în fiecare zi. Raportat la numărul de șoferi din județ, care a depășit de mult pragul de 150.000, nu pare ceva de speriat. Totuși, cifra este mare pentru că raportat pe ore înseamnă o amendă la fie 16 minute. În plus, potrivit reprezentanților IPJ Botoșani, aproape jumătate dintre sancțiuni, adică 9.648 de cazuri, au vizat nerespectarea regimului legal de viteză.

Ce înseamnă asta? Că aproape jumătate dintre cei sancționați se grăbeau, ori județul nu beneficiază de niciun drum de viteză. Ba, mai mult, pe unele dintre șosele, din cauza configurației drumului, au fost instituite și restricții de viteză 30 – 40 de kilometri la oră. Prin urmare, oricine poate cădea în păcat. Restul, adică 2.642 de sancțiuni au fost pentru nefolosirea centurii de siguranță, alte 540 de sancțiuni au fost aplicate pentru abateri comise de către pietoni, 555 pentru abateri comise de bicicliști, 185 pentru conducere sub influența alcoolului și 95 de sancțiuni au fost aplicate pentru adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Mii de permise reţinute

În aceeași perioadă, au fost reţinute 2.654 de permise de conducere, dintre care 2.339 în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule, 141 de permise de conducere au fost anulate și 16 permise au fost retrase din motive medicale.

De asemenea, s-a procedat la retragerea temporară a 872 de certificate de înmatriculare. Prin urmare, în fiecare zi cel puțin 10 dintre șoferi au rămas pietoni. „Cele mai multe permise anulate sunt în urma hotărârilor judecătorești, ca urmare a infracțiunilor la regimul rutier comise de conducătorii auto”, a explicat la rândul său inspectorul de poliție, Ionuț Apostol.

Scădere uşoară a numărului de accidente

În ciuda acestor măsuri, în primele 8 luni ale anului au fost înregistrate 269 de accidente rutiere, cu 10 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dintre acestea, 49 de accidente au fost grave și 210 accidente au fost ușoare. Toate aceste evenimente rutiere s-au soldat cu decesul a 12 persoane, rănirea ușoară a 259 de victime rănite ușor (n.r. – cu 4 mai puține decât anul trecut), alte 39 de victime fiind rănite grav (n.r. – tot cu 4 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut).

„În perioada de referință, cele mai multe accidente de circulație s-au produs ca urmare a neadaptării vitezei la condițiile de drum sau de trafic, a indisciplinei pietonilor, a nerespectării regulilor privind acordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor și conducere sub influența alcoolului”, a mai arătat inspectorul principal de poliție Bogdan Prichici.

Miercurea- zi neagră pentru şoferi

Din analiza făcută însă de cei de la Serviciul Rutier a mai ieșit la iveală ceva – în zilele de miercuri și luni au fost înregistrate cele mai multe accidente rutiere, iar raportat la intervalul orar, accidentele s-au produs cu precădere între 12-16. Prin urmare, nu se mai poate vorbi de așa-numiții „șoferi de weekend”, adică acei șoferi care conducea ocazional și comiteau accidente din lipsa experienței, ci mai mult de grabă și de aglomerație. Pentru că intervalele indicate de polițiștii rutieri ca fiind cele mai periculoase din trafic nu îi scot în față pe conducătorii auto începători. De asemenea, cele mai multe accidente rutiere s-au produs în mediul urban – în topul negativ fiind municipiul Botoșani – evenimentele rutiere înregistrate aici soldându-se cu 8 răniți grav și 66 răniți ușor. În schimb, în mediul rural se remarcă comuna Stăuceni, cu 10 accidente soldate cu un rănit grav și 13 răniți ușor.

În ceea ce privește categoria de drumuri pe care s-au produs accidentele rutiere, cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate pe drumurile naționale.

Polițiștii rutieri spun că activitatea lor în trafic are ca prioritate siguranța rutieră și siguranța tuturor participanților la trafic. „Scopul prezenței noastre în spațiul public, nu este acela de a aplica sancțiuni, ci de a ne asigura că sunt respectate regulile de circulație precum și pentru a-i identifica și scoate din trafic pe cei care nu înțeleg să le respecte”, a adăugat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
13.9 ° C
17.6 °
13.9 °
46 %
2.3kmh
5 %
sâm
13 °
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...