spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTSpitalul Județean apelează la o casă de avocatură în dosarul penal privind...

Spitalul Județean apelează la o casă de avocatură în dosarul penal privind decesul Alexandrei Ivanov

Cazul Alexandrei Ivanov, tânăra de 25 de ani din Botoșani care a murit pe 18 august a.c. în Maternitatea Botoșani, începe să coste atât Spitalul Județean, cât și administrația locală.

Citat ca parte responsabilă civilmente în dosarul penal ce vizează cele întâmplate în Maternitatea Botoșani, Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” a cerut Consiliului Județean (CJ) dreptul de a angaja o casă de avocatură care să-i reprezinte atât în timpul cercetărilor, cât și pe durata eventualului proces. Asta după ce rudele Alexandrei Ivanov s-au constituit părți civile în dosarul penal și au solicitat daune de peste 7 milioane de euro.

Solicitarea a fost înaintată către CJ după ce Spitalul Județean a fost notificat la rândul lui, pe 18 septembrie a.c., printr-o adresă primită de la Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani – Serviciul de Investigații Criminale, că a fost dispusă introducerea în cauza a unității sanitare ca parte responsabilă civilmente în cauza penală.

Având în vedere că activitatea Biroului juridic din cadrul spitalului se desfășoară doar cu un singur salariat ( n.r. – schema cuprinde trei posturi, dar un post este vacant, iar celălalt angajat este în concediu medical după ce a suferit un preinfarct), iar acesta este prins în toate celelalte proceduri juridice și reprezintă interesele unității în alte peste 200 dosare în diferite stadii procesuale, s-a solicitat permisiunea angajării unei case de avocatură. În plus, inclusiv dispozițiile din codului de procedură penală impun ca reprezentarea părților din procesul penal să se facă prin avocat, nu jurist. Totodată, există riscul ca, în urma acestui proces, spitalul să fie obligat la plata unor despăgubiri substanțiale, care să afecteze grav buna desfășurare a activității unității sanitare.

Vot „pentru” în şedinţa de CJ

Solicitarea înaintată de Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” a fost supusă la vot astăzi, în cadrul plenului Consiliului Județean, întrunit în ședință ordinară pe luna septembrie. Chiar dacă angajarea unei case de avocatură presupune asigurarea unor sume suplimentare față de bugetul inițial stabilit pentru spital, aleșii județeni prezenți la ședință au votat în unanimitate „pentru”.

Așa se face că cei din conducerea unității sanitare vor avea posibilitatea să apeleze la serviciile unei firme de profil cu care să încheie un contract pentru asigurarea serviciilor juridice de consultanță, asistență și/sau reprezentare. Prin urmare, suma necesară pentru plata acestor servicii va fi achitată tot din bani publici.

Tânără moartă pe patul de spital

Alexandra Ivanov a murit în dimineața zilei de 18 august a.c., la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoșani. Ea era însărcinată în luna a treia și a ajuns la spital cu ambulanța acuzând dureri și hemoragie. După ce a fost supusă unui set de analize și a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea.

Tânăra a murit dimineața următoare. În urma mediatizării cazului, directorul spitalului județean  a fost destituit și au fost deschise două anchete – una administrativă și cealaltă penală – pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc tragedia și cine sunt persoanele responsabile pentru cele întâmplate.

Recent, Spitalul Județean „Mavromati” a fost amendat și de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Botoșani cu suma de 42.272 lei, în urma decesului tinerei. Conducerea spitalului intenționează să conteste în instanță și această sancțiune.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.8 ° C
16.6 °
15.6 °
79 %
1.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...