joi, iulie 18, 2024
AcasăLocal BTGravide în stare gravă salvate cu operaţii de urgenţă

Gravide în stare gravă salvate cu operaţii de urgenţă

Două botoşănence, gravide, au fost salvate de medici in extremis, după ce au ajuns la spital din cauza unor dureri banale. Ambele cazuri au ajuns la interval de câteva ore una de cealaltă. Femeile, una de 24 şi cealaltă de 38 de ani, s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU).

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

În primul caz, pacienta a mers la spital însoţită de soţul ei, acuzând dureri abdominale. S-a aşezat pe un scaun în triaj, pentru a-i fi măsurate funcţiile vitale şi pentru a i se face o fişă de prezentare. Deşi parametrii erau normali, în momentul în care femeia a încercat să se ridice în picioare, pentru a merge în cabinet, a leşinat. Aceasta a fost dusă imediat în camera de consultaţii, unde medicul de gardă i-a acordat primul ajutor şi a fost stabilizată.

Ulterior a fost investigată amănunţit, ajungându-se la concluzia că este vorba despre o sarcină extrauterină. După ce s-a ridicat această suspiciune, existau două variante. Femeia trebuia supusă unei intervenţii chirurgicale de urgenţă, dar ar fi trebuit trimisă la Maternitate. „A fost solicitat medicul ginecolog de gardă de la Maternitate să vină la Județean. Acesta a răspuns prompt şi în câteva minute pacienta a intrat în sala de operaţii la Judeţean în echipă mixtă, chirurg şi ginecolog”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, managerul Spitalului Județean de Urgențe.

Caz similar după doar câteva ore

Al doilea caz, asemănător, a venit la doar câteva ore distanţă. O femeie de 38 de ani a mers la spital însoţită de frate, spunând că are o colică renală. Starea femeii se degrada însă foarte repede, astfel că medicul din Urgențe a consultat-o amănunţit, suspectând că este vorba de ceva mai grav. A fost solicitată şi părerea unui chirurg, fiind stabilit acelaşi diagnostic, de sarcină extrauterină.

Medicii din Urgențe au contactat imediat medicii de la Maternitate, fiind informaţi despre caz. Aceştia au pregătit o echipă de operaţii şi pacienta a fost trimisă cu o ambulanţă cu medic, fiind dusă direct în sala de operaţii.

„Cele două cazuri au dus la o desfăşurare mare de cadre medicale pe mai multe specialităţi, primordială fiind salvarea pacientelor. La primul caz medicul ginecolog a fost solicitat și a venit la Spitalul Județean, unde împreună cu echipa de chirurgi s-a intrat în sala de operație, iar în cel de-al doilea caz, cu colaborarea ginecologului de tură, pacienta a fost dusă de ambulanţă direct în sala operație de la Maternitate, unde s-a intervenit imediat. Vreau să mulțumesc tuturor colegilor implicați în ambele cazuri, urgentişti, imagişti, chirurgi, ginecologi, anestezişti şi colegilor de la Ambulanţă. Colaborarea între specialități a dus la rezultate pozitive, ambele paciente fiind bine în prezent, deși în momentul prezentării în cadrul UPU amândouă erau în stare critică”, a mai spus medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
30.6 ° C
30.6 °
30.5 °
50 %
3.5kmh
100 %
joi
29 °
vin
33 °
sâm
32 °
Dum
29 °
lun
27 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

La ce vremuri sunt, e bine să ai ventilator la purtător.    

EDITORIAL

La primul congres al PMR - 21-23 februarie 1948, interpelat de Petru Groza, care i-a atras atenția că închisorile sunt pline de țărani și...

EPIGRAMA ZILEI

Astăzi este prima oară Când vă supun unui test: Spuneți, dragostea de-o vară Intră la ... incest? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...