miercuri, decembrie 4, 2024
HomeLocal BTAfaceri de milioane pe filieră politică

Afaceri de milioane pe filieră politică

Un scandal de proporții riscă să zguduie Guvernul României, după ce au ieșit la iveală informații despre societățile controlate în trecut de familia Doinei Iacoban, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Numită în funcție în urmă cu aproximativ un an, aceasta s-ar fi retras din postura de administrator și acționar din societățile familiei, însă una dintre firme, Regional Consulting SRL Suceava, continuă să încaseze bani frumoși din contracte de consultanță încheiate cu diverse primării din județul Suceava, dar și din Botoșani.

Trei contracte de zeci de mii de euro într-un an

Numai anul acesta Regional Consulting SRL Suceava, preluată din iulie 2022 de Cosmin Mihai Ostrovanu (n.r. – care a devenit asociat unic și administrator), a câștigat trei contracte în valoare de zeci de mii de euro cu două primării din județ, toate în urma unor achiziții directe derulate pe SEAP. Iar ce surprinde este că în datele de contact ale firmei apare menționată adresa de email iacoband@yahoo.com, care pare să fie legată de numele subsecretarului de stat, deși de la schimbarea conducerii și a acționariatului din societate a trecut mai bine de un an.

În plus, societățile Regional Consulting SRL și Euro-Audit SRL, controlate în trecut de soții Doina și Ioan Iacoban, continuă să aibă sediile la aceeași adresă, strada I.G. Sbiera nr. 18, din municipiul Suceava, acolo unde este una dintre proprietățile familiei. Asta deși cuplul a transferat acțiunile de la cea de a doua firmă din august 2022.

Contracte cu primării din judeţ

Ultimul contract adjudecat de Regional Consulting SRL Suceava a fost pe 9 octombrie a.c., când firma a câștigat un contract de 90.000 de lei cu Primăria Frumușica pentru a asigura servicii de consultanță în managementul de proiect pentru proiecte finanțate prin PNRR/2022/C15, pe Educație, adică pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.

Suma, care reprezintă peste 18.000 de euro, va fi primită pentru ca cei din societatea Regional Consulting SRL Suceava să-i învețe pe cei din primărie cum să procedeze pentru ca totul să fie ok din punct de vedere legal. În luna iulie a.c., societatea a mai câștigat un contract cu Primăria Blândești, tot prin aceeași procedură, tot pentru servicii de consultanță în managementul proiectului PNRR  componenta C15- Educație.

În acest caz, suma a fost mult mai mică, de numai 17.000 de lei, adică undeva la circa 3.400 de euro. Aici serviciile constau în asigurarea asistenței tehnice la întocmirea documentelor și „pentru asigurarea unui management administrativ și financiar eficient”, până la recepția finală a tuturor echipamentelor prin PNRR.

Servicii oferite în localităţi conduse de liberali

De altfel, tot în luna iulie a.c., Regional Consulting SRL a obținut un prim contract cu Primăria Frumușica, tot pentru servicii de consultanță pentru proiectele finanțate prin PNRR. De data aceasta pentru elaborarea cererii de finanțare pentru dezvoltarea rețelei de școli verzi. În acest caz, valoarea contractului a fost de 45.000 de lei, adică de circa 9.000 de euro. Prin urmare, numai din trei focuri, firma va aduna peste 30.000 de euro de la cele două primării din județ.

Doar că la acestea se mai adaugă alte câteva contracte de consultanță cu „parteneri” din județul Suceava, acolo unde se derulează cele mai multe afaceri. Iar elementul comun ar fi culoarea politică pentru că cele mai multe servicii de consultanță sunt oferite în acele localități conduse, întâmplător sau nu, de liberali.

Dividende de sute de mii de euro

Cert este că la începutul mandatului său, în iunie 2022, Doina Iacoban a fost prezentată de către presă drept o specialistă în atragerea de fonduri europene și implementarea proiectelor cu finanțare de la Uniunea Europeană. Cu o experiență de aproximativ 20 de ani în domeniu, aceasta a fost numită subsecretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Decizia de numire a fost semnată de premierul României, Nicolae Ciucă, nimeni altul decât liderul național PNL. Doar că la acea vreme, nimeni nu a specificat că Doina Iacoban ocupă funcția în Guvern ca urmare a apartenenței la un partid.

În schimb, Doina Iacoban a raportat în declarația de avere depusă în 2022 (n.r. – imediat după numirea ca subsecretar de stat) că a încasat în ultimul an fiscal, împreună cu soțul ei, de la firma Regional Consulting SRL Suceava și de la o altă societate de consultanță, Euro-Audit SRL Suceava, dividende în valoare de 4.370.000 de lei, adică peste 800.000 de euro. Însă, în declarația de avere din 2023, sumele au scăzut brusc, iar Doina Iacoban nu mai apare ca beneficiar de dividende, ci doar soțul său, Ioan Iacoban, cu suma de 950.000 de lei.

Afacere de familie cu fonduri europene

De altfel, până ce Doina Iacoban să ajungă subsecretar de stat, cuplul Iacoban s-a ocupat în mod direct  de administrarea afacerilor personale, ei fiind acționari, administratori, dar și directori la cele două firme. Și dacă tot a fost amintită declarația de avere, trebuie menționat că după ce Doina Iacoban a ajuns în Guvern, funcția de președinte al Asociației Gal Sucevița -Putna a fost preluată tocmai de soțul ei. Prin urmare, se poate suspiciona că această asociație, care are acces la fonduri europene, devine o afacere de familie.

Ce mai merită de punctat este faptul că, potrivit portalului Termene.ro, firma Regional Consulting SRL Suceava a avut o cifră de afaceri în 2022 de 1.850.663 lei, cu un profit de 667.012 lei. Însă, din această cifră de afaceri, peste 950.000 de lei, adică undeva la jumătate, au provenit din afaceri cu primării sau cu unități de stat.

Mai mult, societatea, care a avut în medie 11 – 13 angajați, figurează pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) cu peste 150 de contracte în valoare de 10.208.345 RON (2.104.813 EUR), încheiate începând cu 2011, deși firma a fost înființată în 2001 cu principalul obiect de activitate consultanță pentru afaceri și management. Este drept, din iulie 2022, soții Iacoban s-au retras din firmă și nu mai apar în documente nici măcar ca acționari. Totuși, similitudinile din datele de contact ale firmelor ridică unele semne de întrebare privind transparența și corectitudinea acțiunilor.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
2.1 ° C
2.2 °
0.5 °
96 %
1.7kmh
100 %
mie
3 °
joi
2 °
vin
3 °
sâm
7 °
Dum
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când au văzut rezultatele, pesediștii au uitat să se bucure, dar și-au amintit când au văzut ziariștii.

EDITORIAL

Nu am niciun dubiu că locul unde se pot vedea cei mai încruntați, îngândurați și supărați botoșăneni este de departe Piața Centrală. Nici la...

EPIGRAMA ZILEI

Popor mințit, popor sărac, De bine, cum să ai tu parte, Când facultatea-i fără bac Iar școala e fără de carte? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...