spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocalFermier păcălit cu zeci de mii de euro

Fermier păcălit cu zeci de mii de euro

Un fermier din comuna Vlăsinești a căzut victimă unei escrocherii de amploare, fiind păcălit cu aproximativ 25.000 de euro de către o femeie cu conexiuni inclusiv în lumea politică. Iulia Adina I., originară din județul Constanța, a fost trimisă în judecată sub acuzația de înșelăciune și va trebui să răspundă pentru faptele comise.

În octombrie 2019, Iulia Adina I. s-a prezentat drept reprezentant al unei firme de pe litoral și l-a indus în eroare pe Vasile A., reprezentantul unei societăți comerciale din Vlăsinești. Aceasta l-a convins pe fermier să-i livreze peste 200 de tone de porumb. Pentru a întări aparența legalității tranzacției, escroaca i-a expediat, prin intermediul aplicației WhatsApp, două imagini cu un ordin de plată și un extras de cont, susținând că plata a fost efectuată. Fără să-și dea seama de înșelăciune, Vasile A. a trimis marfa, constatând ulterior că documentele primite nu reflectau realitatea și erau falsificate.

Timp de aproape două luni, Iulia Adina I. l-a tot amânat pe fermier că îi va trimite banii, iar în decembrie 2019, când firma din Constanța și-a schimbat asociatul unic şi denumirea, constănțeanca, fără să mai aibă vreo calitate în cadrul firmei, a emis un bilet la ordin scadent la data de 17 decembrie 2019, pentru suma de 121.224 lei, bilet la ordin care a fost refuzat la plată de unitatea bancară din lipsa de fonduri.

Plângere depusă la poliţie

Când a realizat că a fost tras pe sfoară, că a rămas fără marfă și fără bani, botoșăneanul a mers la poliție și a depus o plângere. Cercetările au început în 2020, dar investigațiile s-au prelungit până anul acesta, când escroaca a fost trimisă în judecată pentru înșelăciune.

Însă țeapa aplicată fermierului din Vlăsinești este doar una dintre infracțiunile comise de Iulia Adina I.. Asta pentru că în decembrie 2021 femeia a fost trimisă în judecată și de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru o evaziune fiscală uriașă, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la 10 milioane de euro. Astfel, femeia, dar și un alt complice care i-ar fi urmat la conducerea societății Silo Impex 2007 SRL Constanța, ar fi evidențiat în actele contabile ale societății, undeva în perioada 2007-2010, aproape 850 de facturi fiscale privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale. Prin aceste demersuri, susțin procurorii DNA, cei doi ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 49.490.541 lei, reprezentând TVA în cuantum de 27.778.427 lei și impozit pe profit în cuantum de 21.712.114 lei, dosarul fiind acum pe rolul instanțelor de judecată.

Termen prescris pentru mai multe fapte

Doar că Iulia Adina I. a scăpat anul acesta de o altă condamnare pentru delapidare, după ce faptele s-au prescris. Procurorii au reținut că, în perioada ianuarie 2017 – martie 2018, Iulia Adina I, în calitate de gestionar de fapt al unei întreprinderi familiale, utilizând un token aferent contului entității juridice, de la Banca Transilvania, a efectuat 97 de operațiuni de transfer bancar, fără știrea reprezentanților, în conturile sale personale, ale soțului și într-unul deschis, în mod fraudulos, în numele unei persoane, la fosta Piraeus Bank, producând un prejudiciu de 1.843.656,09 lei.

Tot anul acesta Iulia Adina I. a scăpat de un alt dosar penal, tot prin prescrierea faptelor, în care a fost trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului, după ce ar fi ajutat-o pe Simona Allice Man într-o presupusă activitate infracțională. Astfel, în 2014, constănțeanca i-ar fi trimis Simonei Allice Man peste 80 de facturi fiscale pentru prestarea unor servicii fictive către Partidului Poporului -Dan Diaconescu în vederea jurificării unor sume de bani primite ca subvenție din partea Autorității Electorale Permanente. Doar că în final Simona Allice Man și Liviu Robert Neagu au fost trimiși în judecată de DNA, pentru infracțiuni de corupție.

Simona Allice Man este politician, ocupând, de-a lungul vremii, mai multe funcții importante, între care și director general adjunct la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, secretar de stat în Agricultură, secretar de stat la Autoritatea Națională de Turism, dar și fost președinte al partidului PP-DD. Colegul ei de dosar, Liviu Robert Neagu, a fost secretar general în același partid și secretar adjunct al Guvernului. Prin urmare, constănțeancă a avut la un moment dat conexiuni în lumea politică.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
21.6 ° C
21.6 °
21.6 °
49 %
4.3kmh
10 %
Dum
19 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...