spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăLocalMedic concediat după moartea Alexandrei Ivanov (video)

Medic concediat după moartea Alexandrei Ivanov (video)

Decizie drastică luată de conducerea celui mai mare spital din Moldova, în cazul medicului ginecolog Mariana Pitrop. La patru luni după incidentul care a împărţit o ţară întreagă în două tabere, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) a decis să îi desfacă contractul de muncă medicului.

La finele săptămânii trecute, medicul Mariana Pitrop a fost înştiinţată că i-a fost desfăcut contractul de muncă în urmă cu câteva zile. Decizia aparţine managerului unităţii sanitare, medicul Monica Adăscăliţei. Aceasta a luat act de raportul înaintat de Comisia de Disciplină a SJU, la trei luni de la începutul anchetei. Medicii din diverse specialităţi, care alcătuiesc comisia de disciplină au decis că medicul Mariana Pitrop ar fi încălcat mai multe protocoale şi regulamente interne.

Decizia este cu atât mai şocantă cu cât motivele nu sunt medicale, aşa cum poate s-ar fi aşteptat mulţi, ci disciplinare. Practic nu partea medicală a fost analizată ci dacă medicul a respectat sau nu sarcinile atribuite personalului de gardă. Medicul a fost înştiinţat prin intermediul avocatului unităţii sanitare, chiar în ziua în care s-a luat decizia. Informaţia a fost făcută publică joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

„În ceea ce o priveşte pe infirmiera din tura de gardă nu s-a luat nici o măsură din punct de vedere administrativ. În ceea ce o priveşte pe asistenta din garda din 18 august, aceasta a primit o sancţiune cu diminuarea salariului pe o perioada de trei luni. Potrivit raportului de cercetare disciplinară, în privinţa doamnei doctor din garda din 18 august propunerea comisiei de disciplină a fost desfacerea contractului individual de muncă. În acest context decizia conducerii Spitalului Judeţean a fost aceea de desfacere a contractului de muncă al doamnei doctor”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavromati.

Avocaţii au cerut arestarea medicului Mariana Pitrop

La începutul lunii octombrie, reprezentanţii legali ai familiei Alexandrei Ivanov, au spus că se tem că medicul Mariana Pitrop ar putea fugi din România. Aceştia au cerut Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava arestarea preventivă a medicului pe motiv că sunt „indicii temeinice că suspecta face pregătiri pentru a se sustrage de la urmărirea penală și ulterior de la judecată”.

„Măsura preventivă a reținerii nu este destul de restrictivă, încât să asigure sustragerea persoanei cercetate de la urmărirea penală, constând într-o limitare a dreptului de circulație doar pentru o perioadă de maxim 24 de ore, fără posibilitatea prelungirii, ceea ce îi poate oferi șansa de a părăsi țara, ceea ce ar putea îngreuna cercetările în prezenta cauză și chiar depistarea acesteia prin intermediul emiterii ulterioare a unui mandat de extrădare sau mandat european de arest”, a fost solicitarea avocatului familiei.

Medici experți solicitați în studierea dosarului

Luna trecută, dosarul de urmărire penală constituit în urma decesului Alexandra Ivanov, a intrat într-o nouă etapă. Toate cele trei părți implicate în proces, respectiv familia, medicul Mariana Pitrop, precum și Spitalul Județean „Mavromati” au solicitat prezența a câte un expert-parte pentru studierea dosarului în ceea ce privește raportul medico-legal. Experţii au solicitat nu mai puţin de 21 noi puncte care să fie analizate în cazul decesului Alexandrei Ivanov.

Printre altele, experţii vor să stabilească felul și cauza morții. Dacă există concordanţă între diagnosticul clinic şi diagnosticul medico-legal de deces. Dacă pe cap, corp şi membre tânăra prezenta leziuni traumatice, cu ce obiecte sau instrumente au fost produse. Mai mult, se va stabili dacă pacienta suferea de boli cronice sau de alte afecțiuni anterior internării în spital. Dacă examinarea la internare a fost efectuată corect și complet, inclusiv examenul clinic și anamneza. Dacă diagnosticul stabilit la internare a fost corect și complet, sau dimpotrivă, greșit, inoportun sau incomplet.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
13.5 ° C
16.6 °
12.8 °
67 %
2.6kmh
4 %
mie
22 °
joi
23 °
vin
23 °
sâm
20 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...