spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăPrima PaginăMii de elevi din Botoşani puşi să scoată bani din buzunar de...

Mii de elevi din Botoşani puşi să scoată bani din buzunar de incompetenţa instituţiilor (VIDEO)

Peste 4.600 de elevi din judeţul Botoşani au fost abandonaţi, la început de iarnă, de instituţiile statului şi lăsaţi să îşi plătească singuri transportul la şcoală. Pentru că majoritatea familiilor din care provin nu dispun de atâţia bani, mulţi riscă să nu mai poată ajunge la unităţile de învăţământ în perioada următoare.

Motivul este unul pur românesc. În teorie naveta elevilor este decontată de stat în urma unor contracte încheiate cu transportatorii din judeţ. În realitate, însă, transportatorii spun că nu au primit banii pentru serviciile pe care le prestează de aproape trei luni. Aşa că se văd nevoiţi să ceară bani copiilor. În tot acest timp, instituţiile implicate, în speţă Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), dar şi Ministerul Educaţiei ridică din umeri.

Ce spune legea

Potrivit reglemetărilor în vigoare Consiliul Judeţean ar trebui să încheie contracte cu transportatorii care să se ocupe de naveta elevilor. Aceştia din urmă emit abonamente gratuite elevilor, iar ulterior, la începutul lunii, fiecare operator de transport emite către ISJ  o factură unică la nivelul județului, însoțită de o anexă care va conține tabelele nominale cu numele elevilor, structurate pe fiecare unitate de învățământ, precum și decontul. ISJ  solicită Ministerului Educației, lunar, până la data de 15 a fiecărei luni, suma necesară pentru decontarea facturilor emise. Ministerul alocă aceşti bani cu care ISJ efectuează plata facturilor conform termenelor scadente.

De la începutul acestui an şcolar, însă, în Botoşani şi alte 12 judeţe, plăţile către transportatori nu s-au mai făcut. Firmele au continuat să asigure naveta pentru elevi până la sfârșitul lunii noiembire. Transportatorii au sperat că vor primi totuși plata pentru aceste servicii. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, au sistat abonamentele gratuite şi au început să îi taxeze pe copii.

Elevi puşi să scoată bani din buzunar

Mullţi dintre copiii care fac naveta în judeţul Botoşani fac pare din familii cu venituri modeste, iar sumele necesare pentru navetă variază între 100 şi 600 de lei. În familiile unde sunt mai mulţi elevi, aceste taxe devin aproape imposibil de achitat.

Un elev care face naveta la un liceu din Dorohoi spune că acum este nevoit să îşi cheltuie toate economiile pe care le-a făcut muncind peste vară pentru a ajunge la şcoală.

“N-am fost fericiți când am primit vestea, dar ne-am descurcat. Banii pe care i-am strâns pentru noi, îi dăm la abonament. Cam 350 de lei. Lucrez în domeniul mecanic agricol, iar banii pe care i-am strâns îi dau treptat. Mi s-a părut ciudat, primele două luni nu am plătit și după ne-au spus din nou că trebuie să plătim. Credeam că o să se mențină gratuitatea pe termen lung”, a spus Beniamin, elev la Liceul Tehnologic Șendriceni.

„Sunt foarte mulți bani pe lună”

Mii de elevi se trezesc cu noaptea în cap şi îşi plătesc din buzunar accesul la educaţie, care, potrivit Constituţiei, se presupune că este gratuit.

“Sunt la distanță de vreo 35 de kilometri. La 5 jumătate mă trezesc și la 6.15 – 6.20 am autobuz. Este important pentru noi transportul. Sunt foarte mulți bani pe lună. Cât n-am plătit abonamentul a fost foarte bine, dar de luna asta ne-au spus că trebuie să plătim. Până la Şendriceni ajunge până la 500 și ceva de lei, chiar 600 de lei. Ne-au spus (n.r., transportatorii) că nu li s-a decontat de la școală. Ne-au zis să plătim bilet pe ziua de luni că s-ar putea să se rezolve, însă transportatorii nu iau bilet la zi”, a spus Florina, o elevă a aceluiași liceu din Șendriceni.

Gabriela Bolohan, directorul Liceului "Regina Maria" din Dorohoi.Directorii şcolilor spun că sunt legaţi de mâini şi că nu pot decât să spere că situaţia se va rezolva pentru elevi.

“Avem 449 de copii şi aproximativ jumătate dintre ei fac naveta. Deocamdată, copiii, să spunem, nu au fost afectați decât în aceste zile de început (n.r., începutul lunii decembrie. Probabil unii transportatori au început să le ceară bani, dar din discuțiile pe care le-am avut la inspectorat e posibil să se facă niște demersuri, să se clarifice pentru zilele următoare situația. Suma variază în funcție de numărul kilometrilor, între 100 și 600 de lei, dacă ar fi să-și plătească abonamentul integral”, a precizat Gabriela Bolohan, directorul Liceului „Regina Maria” din Dorohoi.

„Am ajuns să nu putem acoperi costurile operaționale”

Transportatorii spun că efectiv nu au altă soluţie. “În acest moment suntem la lunile septembrie, octombrie și noiembrie sume nedecontate. Situația nu e roz în ceea ce privește veniturile în perioada asta pentru transportatori. Drept pentru care am ajuns să nu putem acoperi costurile operaționale și nu mai putem transporta elevii în condițiile în care nu s-au plătit sumele pe lunile respective. Nu avem încotro. Ne pare rău pentru copii pentru că sunt foarte mulți care nu au posibilități.

Am comunicat cu cei de la inspectorat. Aceștia ne-au transmis că sumele nu vor fi decontate, cel puțin în acest moment, pentru 13 județe inclusiv Botoșani. Motivul nu este încă clar. Nouă de asta ni s-au părut niște lucruri în neregulă. Noi nu am fost informați, motivul fiind cel referitor la licitațiile, atribuirile care s-au făcut pe achiziții publice. Am înțeles că în județele care și-au finalizat atribuirile pe achiziții publice s-au decontat sumele, în celelalte județe cum e și cazul Botoșaniului este în desfășurare licitația.

Pe sumele restante momentan nu avem niciun răspuns. Noi am emis nişte facturi pe nişte sume de bani. La acele facturi am plătit taxe şi impozite, dar banii nu au intrat. A fost consum de carburant, unii au avut şoferi suplimentar pe anumite trasee. Toate astea plătite din propriile bugete”, a spus Adrian Roşu, manager general la Auto Dima și Priscom.

IŞJ spune că nu poate face nimic pentru elevi

Cei care ar trebui să facă plăţile, respectiv reprezentanţii IŞJ, spun că au mâinile legate din cauza demersului celor de la ANRSC, care au oprit decontarea transportului.

“În acest moment pentru luna decembrie nu s-au mai eliberat aceste abonamente cu titlu gratuit de către operatorii de transport, iar elevii sunt duși la școală cu mijloacele de transport în comun în baza unor bilete sau a abonamentelor pe care ei le achită. Această problemă a apărut din cauza lipsei decontării acestor abonamente, pentru că sumele nu au venit de la Ministerul Educației. Așteptăm. În momentul în care vom avea aceste sume vom face și noi plata facturilor și probabil atunci operatorii vor putea elibera aceste abonamente cu titlu gratuit.

În acest moment ei își plătesc transportul către unitățile de învățământ și înapoi către casă. Noi am făcut toate demersurile către Ministerul Educației pentru alocarea sumelor de bani, am înțeles că şi Consiliile Județene au înaintat documentația către autoritățile centrale, noi la fel. Așteptăm să fie alocate aceste sume de bani”, a precizat Bogdan Suruciuc, inspectorul general al IŞJ.

Potrivit acestuia, pentru luna octombrie sunt aproximativ 1,6 milioane de lei la decontare, pentru transportul a 4.685 de elevi. Suma totală este de 3,5 milioane de lei.

ANRSC spune că CJ nu a respectat legea

Într-un răspuns oferit redacţiei „Monitorul„, reprezentanţii ANRSC spun că principalii vinovaţi pentru situaţia actuală sunt reprezentanţii Consiliului Judeţean. Problemele ar fi început încă din luna marie 2022, atunci când ANRSC a efectuat o „acţiune de control” la Consiliul Judeţean Botosani. Atunci, echipa de control a constatat că „la nivelul judeţului Botoşani, nu există contracte de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane atribuite conform Regulamentului (CE) nr.1370/2007”, şi a dispus trei măsuri cu termen de îndeplinire 31.12.2022.

Astfel, CJ trebuia să finalizeze şi să aprobe programul de transport public judeţean de persoane şi documentatia de atribuire a contractelor de delegare, să finalizeze procedura de delegare şi să respecte prevederile din Legea Transporturilor. Un an jumatate mai târziu, adică în noiembrie 2023, ANRSC a constat, însă, că CJ nu s-a achitat de aceste sarcini.

„Din raportările trimestriale transmise de către Consiliul Judetean Botoşani la ANRSC privind stadiul îndeplinirii măsurilor, rezultă că până la 22.11.2023, Consiliul Judeţean Botoşani nu a încheiat niciun contract de delegare a gestiunii serviciilor publice de transport rutier judeţean de persoane conform Regulamentului (CE) nr. 1370/2007, respectiv nu a atribuit niciun contract pe baza procedurilor competitive prevăzute în legislaţia achiziţiilor publice”, se arată în comunicarea celor de la ANRSC către redacţia „Monitorul„.

CJ trebuie să refacă documentaţia

ANRSC a comunicat instituţiilor implicate că dacă nu respectă legislaţia europeană, există riscul ca transportatorii să îşi poată mări tarifele şi abonamentele în mod artificial, astfel statul fiind obligat să deconteze mai mulţi bani decât ar trebui.

Mai mult, cei de la ANRSC spun că CJ Botoșani nu a respectat legislaţia în vigoare, deşi i s-a atras atenţia în urmă cu un an. Din acest motiv, sumele de bani care ar trebui decontate pentru transportatori în octombrie şi noiembrie ar trebui să se transforme în ajutor de stat. În acest sens, acum cei de la CJ trebuie să refacă documentaţia.

„În situatia în care CJ Botoşani a încheiat contracte care nu sunt atribuite conform Regulamentului (CE) nr.1370/2007, respectiv atribuite prin procedură competitivă sau, dacă licitaţia nu poate fi finalizată, prin procedură de negociere fără publicare, pe motive de urgenţă, conform prevederilor din legislaţia achiziţiilor publice, plata gratuităţilor pentru transportul elevilor reprezintă o măsură care implică ajutor de stat şi nu o măsură de suspendare a plăţii, care trebuie avizată de către Consiliul Concurenţei prin parcurgerea de către Consiliul Judetean Botoşani a procedurii naţionale în domeniul ajutorului de stat, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai arată în răspunsul ANRSC.

Din punctul de vedere al Consiliului Județean, nu vedem nicio problemă”

În ciuda informaţiilor prezentate de ANRSC, reprezentanţii CJ Botoșani spun că ei sunt prinşi la mijloc.

“Consiliul Județean Botoșani are contracte de delegare a gestiunii de transport în vigoare, care au fost prelungite în baza legii. Contractele sunt legale, sunt cele care au operat și în anii trecuți. Din punctul de vedere al Consiliului Județean, nu vedem nicio problemă. ANRSC nu a avut nicio comunicare cu CJ pe tema contractelor. Înțeleg că nu sunt decontate de către Ministerul Educației abonamentele oferite elevilor. Aici este o problemă care poate fi reglementată doar între cele două instituții, ANRSC și Ministerul Educației. Consiliul Județean are contract de delegare a serviciilor.

Contractul de prestări servicii de transport se încheie între beneficiarii contractului, în speță elevii sau instituțiile de învățământ, și transportatori. Relația comercială este între cele două părți, nu între CJ, Ministerul Educației și elevi. Contractul este în vigoare până la sfârșitul anului, a fost prelungit prin act adițional anul trecut, deci contractul a operat și în anii precedenți când Ministerul Educației a decontat naveta elevilor. Din ceea ce știu eu legislația incidentă pe acest domeniu nu a fost schimbată”, a precizat Marius Ilincaru, directorul de cabinet al preşedintelui CJ Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
75 %
1.5kmh
81 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...