spot_img
luni, aprilie 22, 2024
AcasăPrima PaginăAsalt la Urgenţe cu zeci de mii de bolnavi

Asalt la Urgenţe cu zeci de mii de bolnavi

Sistemul sanitar tot mai deficitar din întreg judeţul şi lipsa de medici pe tot mai multe specialităţi se observă cel mai bine la Urgențe. Zeci de mii de botoşăneni au luat cu asalt Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) în 2023.

Anul trecut au fost aproape 85.000 de prezentări, faţă de 82.000 în 2022 şi 65.000 în 2021. Dovada că unii văd UPU ca pe o policlinică este şi numărul mic de internări. Astfel, nici măcar jumătate din totalul pacienţilor nu au rămas internaţi.

De la un an la altul, numărul celor care preferă să meargă la Urgenţe în loc să se adreseze medicilor de familie sau centrelor de permanenţă este tot mai mare. Astfel, în 2023, în cadrul UPU au fost 59.457 de prezentări, cu 4.000 mai multe decât în anul precedent. În acelaşi timp, în cadrul CPU Pediatrie numărul pacienţilor s-a păstrat pe aceleaşi tendinţe, cu 25.313 prezentări în cele 12 luni.

232 de pacienţi la fiecare 24 ore

Media a fost de 232 de cazuri la 24 de ore. Creşterea este una semnificativă, având în vedere că în anul 2019, înainte de pandemie şi de restricţii, au fost 63.000 de prezentări. Conform statisticilor, cele mai puţine prezentări au fost în lunile aprilie-mai, spre iunie, când au scăzut drastic prezentările şi ajungeau la Urgenţe doar pacienţii cu afecţiuni grave, botoşănenii bucurându-se mai mult de perioada concediilor faţă de anul precedent.

Dacă în toate judeţele vecine există spitale municipale foarte bine dezvoltate şi dotate, care pot prelua oricând o mare parte din pacienţii de la Spitalul Judeţean, acest lucru este aproape imposibil la Botoşani.

Spitalul Dorohoi este singura unitate dotată cu aparatură şi care are specialişti, în afară de Județean. De asemenea, numărul mare de pacienţi care ajung la UPU arată şi faptul că medicina de familie şi ambulatoriile nu lucrează la capacitatea la care ar trebui.

Urgenţe ocupate cu probleme închipuite

Medicii recunosc şi că multe dintre cazurile care ajung la UPU nu au nicio tangenţă cu urgenţele medico-chirurgicale.

„Automat, anumite cazuri precum atacuri de panică, dureri de degete, unghie încarnată, o bubiţă pe nas, m-a pişcat ţânţarul de obraz, m-a muşcat prietenul de ureche, acele aşa-zise tentative de suicid, toate acestea au crescut ca număr de prezentări. În 2022 şi 2023 nu au mai fost acele restricţii impuse de pandemie din anii 2020-2021. Diferenţa se regăseşte şi în aceste cazuri, care de fapt nu erau cazuri de urgenţă. Foarte multe cazuri care se prezintă la noi sunt rezolvate de colegii noştri din UPU şi trimişi acasă cu recomandări. Deci sunt cazuri ce ar putea fi rezolvate în ambulator”, a explicat un medic specialist din cadrul UPU-SMURD Botoşani.

Tendinţa se menţine totuși în creștere şi în acest an. În luna ianuarie 2024 au trecut pragul Urgenţelor deja peste 7.000 de pacienți cu diverse afecţiuni.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.8 °
8.6 °
86 %
1.3kmh
97 %
lun
9 °
mar
14 °
mie
20 °
joi
14 °
vin
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai Horea și Cloșca au rămas să vadă cum se repară școala, probabil Crișan se uita urât și e la pământ.

EDITORIAL

Nici n-a început bine campania electorală și deja ne este silă de ceea ce vedem și auzim, deși știam ce ne așteaptă. Cum deja...

EPIGRAMA ZILEI

Ai putea opri exodul Sau al nației sevraj Azi, când, hoții și norodul Trăiesc în concubinaj? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...