spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalMamă şi fiică judecate după moartea unui bebeluş

Mamă şi fiică judecate după moartea unui bebeluş

Două femei din județ, mamă și fiică, au ajuns să fie trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi pentru ucidere din culpă, după ce au fost protagonistele unui incident cum rar se poate vedea cu un bebeluş.

Povestea este halucinantă cu atât mai mult cu cât întâmplarea a avut un deznodământ tragic, o fetiță în vârstă de numai 6 luni murind în brațele lor. Cazul a ajuns acum pe rolul instanțelor de judecată, iar până la pronunțarea unei sentințe definitive cele două femei, Veronia L. și Elena B. vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Totul s-a întâmplat în urmă cu circa trei ani, mai exact în februarie 2021, în comuna Dimăcheni. Mama bebelușei, în vârstă de 24 de ani, locuia de două luni împreună cu fetița la concubinul ei, în casa acestuia. Din cauza unor neînțelegeri conjugale, tânăra a dorit să părăsească locuinţa, împreună cu copilul. Doar că mama tinerei s-a opus, iar între cele două a avut loc un conflict. În acest context, cele două femei au tras şi smucit copilul, fiecare din braţele celeilalte, de mai multe ori. Și nu cu blândețe, ci cu forța de care fiecare a fost în stare. Ce nu au realizat femeile a fost că acţiunile lor bruște i-au produs copilului un hematom subdural, care a dus la deces.

Bebeluş ţinut acasă deşi se simţea rău

Scandalul a avut loc pe 13 februarie, iar de atunci fetița a căzut într-un fel de comă, însă nici mama și nici bunica nu au dus-o la spital. Au crezut că își va reveni, chiar dacă micuța slăbea și părea să respire cu dificultate de la o zi la alta. Fără să facă vreo legătură, tânăra a crezut că-i poate trece cu un sirop pentru copii.

Pe 16 februarie 2021, însă, tânăra mamă s-a trezit și a observat că fetiţa nu mai respira. A apelat imediat serviciul 112, iar la faţa locului a ajuns o ambulanţă. Din păcate, însă, cadrele medicale nu au putut decât să constate decesul micuţei.

Cum moartea copilului a fost una nefirească, fetiţa neavând afecţiuni cronice grave, cazul a fost preluat de poliţie, care a solicitat efectuarea unei autopsii. Rezultatul medicilor legişti a fost unul şocant – fetiţa a murit din cauza hematomului subdural. Cum astfel de leziuni se produc în urma unor șocuri puternice, inițial s-a crezut că a fost vorba de la legănat. Mai ales că nu erau alte urme de violență pe trupul fetiței. O perioadă, anchetatorii au crezut că poate fi vorba de așa numitul sindrom al copilului zgâlțâit. Asta pentru că în momentul în care un bebeluş este legănat prea tare sau bruscat, creierul se loveşte de interiorul cutiei craniene şi se produc leziuni la nivelul acestuia, care în timp pot produce sechele sau chiar deces. Cazul a rămas în atenţia procurorilor din cadrul Parchetului Judecătoriei Dorohoi, unde a fost înregistrat un dosar pentru ucidere din culpă.

Caz fără precedent

Concluziile medicilor legiști au fost limpezi –  moartea a fost violentă şi a fost cauzată de o hemoragie subdurală bilaterală. Doar că s-a solicitat un supliment de expertiză, iar medicii legiști au stabilit că șocul sau șocurile care au dus la formarea acelui hematom necesita o forță mai mare decât un legănat.

Atunci anchetatorii au insistat să afle de la cele două femei ce s-a întâmplat cu câteva zile înainte de deces. Abia atunci una dintre ele a pomenit de întâmplarea din 13 februarie și așa a ieșit la iveală incidentul violent. Ulterior, polițiștii și procurorii au adunat probă cu probă, le-au audiat pe cele două femei, iar la începutul acestui an dosarul a fost trimis în judecată, femeile fiind acuzate de ucidere din culpă.

Cazul este fără precedent în istoria modernă, însă rămâne de văzut dacă cele două femei se fac vinovate sau nu de acuzațiile care li se aduc. De aceea, până la pronunțarea unei sentințe definitive, ele vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

La copiii mai mici de un an, creierul nu este suficient dezvoltat, iar o mişcare bruscă pentru sugar, chiar şi o legănare violentă, poate duce la acelaşi efect pe care l-ar avea impactul suferit de un adult în timpul unui accident de maşină. Mai mult decât atât, vasele cerebrale se pot rupe uşor şi apare hemoragia. Asta s-ar fi întâmplat şi în cazul fetiţei din Botoşani, cred medicii. Statisticile arată că în 25-30% din cazurile în care creierul bebeluşului este afectat de mişcările bruşte, moartea apare subit. Iar copiii care supravieţuiesc pot rămâne cu sechele pe viaţă – paralizie, retard sau chiar orbire.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...