sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăBebeluş legănat până la moarte (video)

Bebeluş legănat până la moarte (video)

La doar câteva zile după ce o tragedie a zguduit judeţul, procurorii botoșăneni anchetează un nou caz pe cât de neobișnuit pe atât de sumbru.

O fetiță de doar șase luni a fost legănată atât de tare, încât a decedat la scurt timp după. Fapta groaznică a avut loc în Dimăcheni, la începutul acestei săptămâni. Mama fetiței, în vârstă de 24 de ani, locuia de două luni împreună cu fetița la concubinul ei, în casa acestuia. Tânăra susţine că de câteva zile fetița era mai slăbită și părea să respire cu dificultate, motiv pentru care îi dădea un sirop pentru copii. Marți dimineața, însă, mama s-a trezit și a observat că fetiţa nu mai respira. Aceasta a apelat imediat serviciul 112, iar la faţa locului a ajuns o ambulanţă. Din păcate, însă, cadrele medicale nu au putut decât să constate decesul micuţei.

Anchetă demarată de poliţişti

Cum moartea copilului a fost una nefirească, fetiţa neavând afecţiuni cronice grave, cazul a fost preluat de poliţie, care a solicitat efectuarea unei autopsii. Rezultatul medicilor legişti a fost unul şocant. Fetiţa a murit în urma unui sindrom extrem de periculos la copii, şi anume sindromul copilului zgâlţâit. Practic, în momentul în care un bebeluş este legănat prea tare sau bruscat, creierul se loveşte de interiorul cutiei craniene şi se produc leziuni la nivelul acestuia, care în timp pot produce sechele sau chiar deces. Astfel, cazul a intrat în atenţia procurorilor din cadrul Parchetului Judecătoriei Dorohoi, unde a fost înregistrat un dosar pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

„Dosarul priveşte decesul unui sugar în vârstă de şase luni, de sex feminin, al cărui deces a fost constatat în dimineaţa zilei de 16 februarie de către cei de la Ambulanţă. Iniţial s-a suspectat infracţiunea de loviri cauzatoare de moarte, însă la necropsie nu au fost puse în evidenţă leziuni externe, însă medicul legist a precizat că moartea a fost violentă şi a fost cauzată de o hemoragie subdurală bilaterală. Este vorba de sindromul copilului zgâlţâit. Urmează să stabilim în anchetă exact care a fost modalitatea de producere a acestor leziuni şi urmează să primim şi raportul complet de necropsie pentru a stabili exact cauza decesului”, a precizat Nicoleta Arpinte, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi.

Vârsta la care apare acest sindrom este cuprinsă între 6-12 luni

Cadrele medicale spun că acest sindrom nu este unul pe cât de rar s-ar putea crede, însă decesul este întâlnit mai rar, de cele mai multe ori fiind vorba de afecţiuni neurologice. Medicii spun că în astfel de cazuri depinde foarte mult de timpul şi de intensitatea gestului de legănare al copilului.

„Mulţi părinţi spun că îl ţin un pic pe picioare până adoarme. Dar alţii îi iau în braţe şi îi leagănă cu putere, îi zgâlţâie, iar asta nu e ok deloc. Gândiţi-vă că este o mişcare de balans puternică pentru copil, iar creierul se izbeşte de interiorul cutiei craniene. Dacă faci foarte des şi foarte accentuat acest lucru poţi să creezi edeme cerebrale sau, mai rău, decesul”, a spus medicul Cătălin Mihailiuc, din cadrul Centrului de Primiri urgenţe al Secţiei de Pediatrie Botoşani.

Sindromul copilului zgâlțâit (shaken baby syndrome), descris în anul 1970 de către Dr.John Coffey-radiolog și Dr.Grethkelch Norman-neurochirurg, reprezintă o alterare grava a creierului, retinei, membrelor și coastelor, din cauza mișcării bruște sau zguduirea sugarului și copilului mic.

Incidenţa acestui sindrom este de la 1.400 de cazuri anual în lume până la 10.000 cazuri anual, iar mortalitatea este de 25-30%. Vârsta la care apare acest sindrom este cuprinsă între 6-12 luni, dar uneori poate să apară și la vârsta de 5-6 ani.
Sindromul copilului zgâlțâit apare din cauza faptului că sugarul nu are creierul suficient de dezvoltat, ceea ce îi permite să se deplaseze în cutia craniană și să sufere o acceleraţie până la întâmpinarea unei rezistenţe.

Sugarul are capul 25% din totalul greutății, mușchii gâtului nu sunt dezvoltaţi suficient și pot să apară limitări ale mișcării capului în timpul unor șocuri violente. Deoarece creierul sugarului nu este suficient dezvoltat, vasele cerebrale sunt fragile și se pot rupe ușor, producând hematoame subdurale sau epidurale, care comprimă ţesutul cerebral şi pot produce la pierderea stării de conştienţă, convulsii, comă, stop respirator sau cardiac. De asemenea pot să apară și alte leziuni grave, care pot pune în pericol viața copilului, cum ar fi: hemoragiile retiniene, orbirea, fracturile costale sau fracturile membrelor.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...