duminică, iulie 21, 2024
AcasăLocalJustiția pe pauză. Dosarele penale ale infracțiunilor electorale, nerezolvate de ani de...

Justiția pe pauză. Dosarele penale ale infracțiunilor electorale, nerezolvate de ani de zile

Promisiuni, acuzații și justiție întârziată. Cam așa s-ar putea descrie în câteva cuvinte situația din județ în cazul infracțiunilor înregistrate la scrutinurile politice.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Asta pentru că dosarele penale ale infracțiunilor electorale rămân în aer cu anii. La fiecare rundă de alegeri, politicienii și candidații independenți aduc în discuție numeroase acuzații de infracțiuni electorale. Unele dintre aceste acuzații se dovedesc a fi întemeiate, altele nu. Dar chiar și în cazurile în care se dispune începerea urmării penale, autoritățile judiciare nu reușesc să soluționeze dosarele înainte de următoarele alegeri.

Pe 9 iunie a.c., forțele de ordine au investigat 52 de sesizări privind posibile încălcări ale legislației electorale. Dintre acestea, 25 s-au dovedit nefondate, iar șase erau încă în lucru. S-au aplicat 18 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 20.000 de lei și au fost deschise cinci dosare penale.

Fraudă la vot

Un caz notabil a fost în orașul Ștefănești, unde o persoană a votat deși actul său de identitate fusese anulat. Polițiștii s-au sesizat pentru fraudă la vot. În comuna Dângeni, un alegător a fost împiedicat să voteze deoarece era înscris pentru urna mobilă, ceea ce a dus la deschiderea unei anchete pentru fraudă la vot și fals în înscrisuri oficiale. În comuna Coțușca, un cetățean a încercat să voteze, deși avea interdicție prin hotărâre judecătorească. Dosarul este încă în cercetare.

Un caz emblematic din alegerile locale din 2020 a fost cel al lui Mihai Străchinariu, fost candidat la primăria comunei Copălău, acuzat de tentativă de fraudă la vot. În dimineața scrutinului, Străchinariu a fost surprins cu opt buletine de vot pentru primar, toate fiind anulate ulterior. Deși anchetatorii au dispus inițial renunțarea la urmărirea penală, Judecătoria Botoșani a infirmat această decizie și a cerut completarea anchetei. Străchinariu susține că totul a fost o încurcătură și că adversarii politici au exagerat situația. Dosarul său, trimis în instanță în 2021, nu a primit încă un verdict final.

70 de buletine de vot anulate

Un alt incident problematic a avut loc în 27 septembrie 2020, în secțiile de votare nr. 399 și 400 din Văculești și Saucenița. Aici s-au anulat 70 de buletine de vot fără ștampilă, ceea ce, susțin unii, ar fi viciat rezultatul alegerilor.

La Saucenița, președinta secției de votare a permis mamei sale să participe la numărarea voturilor, iar ulterior s-a descoperit o discrepanță de 100 de buletine de vot pentru PSD. Deși inițial procurorii au clasat cazul, instanța a cerut reluarea anchetei, iar dosarul este încă nerezolvat.

Aceste cazuri ilustrează un model alarmant de nesoluționare a dosarelor penale legate de alegeri, punând sub semnul întrebării corectitudinea procesului electoral și capacitatea autorităților de a gestiona și sancționa fraudele electorale într-un timp rezonabil.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
21.8 ° C
22.7 °
20 °
81 %
0.2kmh
100 %
Dum
25 °
lun
29 °
mar
32 °
mie
31 °
joi
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Aşa-i la noi circuitul apei în natură: lichidul vital se scurge dintr-o ţeavă spartă într-o canalizare înfundată.

EDITORIAL

A devenit oficial. Ostașul s-a săturat să tot stea în slujba țării și vrea președinte. Nu știm sigur dacă visează să doarmă la Cotroceni...

EPIGRAMA ZILEI

Mult mai bine vom trăi, Bani la buget or să fie Dacă se va stabili Un impozit pe prostie!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...