miercuri, iulie 17, 2024
AcasăLocalVal de anchete după cel mai grav accident de muncă din acest...

Val de anchete după cel mai grav accident de muncă din acest secol. Care sunt primele concluzii (VIDEO)

Cel mai grav accident de muncă din acest secol, la nivelul judeţului, a atras şi un val de anchete din partea tuturor intituţiilor statului. 

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Nu mai puţin de patru persoane, trei angajaţi şi cu patronul, au murit într-un accident care a avut loc chiar la locul de muncă. Nenorocirea a avut loc duminică la amiază, la sediul unui producător de caşcaval din localitatea Ibăneşti. Cei patru au căzut în bazinul staţiei de epurare a fabricii, care nu mai fusese niciodată curăţat.

Imediat după ce echipajele medicale au părăsit incinta companiei, au fost declanşate mai multe anchete. Potrivit primelor analize cu aparatura specifică a salvatorilor, în interiorul fosei adânci de şapte metri, în care au căzut cei patru bărbaţi, au fost găsite mari cantități de amoniac și acid sulfuric. Urmează să se stabilească de ce acele gaze erau prezente în incinta bazinului şi dacă s-au respectat normele în vigoare.

Anchete de la mai multe instituţii

ancheteSpecialiştii din cadrul ITM Botoşani au trimis o echipă la sediul societăţii din Ibăneşti, pentru a lua primele declaraţii de la ce implicaţii. În ajutorul acestor anchete vor veni şi specialişti de la Bucuresti, incidentul fiind catalogat ca un accident colectiv de muncă. „Se pare că unul dintre angajați a intrat în fosă. Din cauza gazelor emanate se pare că a și decedat. Celelalte trei victime au intrat, la rândul lor în fosă, în ideea de a-l salva pe cel intrat prima dată. Fiind un accident colectiv de muncă, cercetarea va fi preluată de un inspector din cadrul Inspecţiei Muncii Bucureşti”, a precizat Daniela Lozneanu, directorul ITM Botoşani. Potrivit acesteia, accidentul de muncă de duminică este cel mai grav de acest fel din istoria recentă a judeţului. De altfel, cel mai grav accident de muncă din Botoşani a avut loc în anul 2000, când şapte angajaţi au murit într-o explozie.

De asemenea, au ajuns ulterior şi echipe de criminalişti şi poliţişti din cadrul structurilor de investigaţii ale IPJ. „În continuare sunt efectuate verificări sub aspectul comiterii infracţiunilor de neluarea și nerespectarea măsurilor de securitate în muncă şi ucidere din culpă”, a precizat agent şef adjunct Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani

Medicii au luptat zeci de minute pentru viaţa victimelor

Alerta a dat-o o agajată a societăţii. Cei patru au căzut în bazin, unul după altul, chiar sub ochii angajaţilor aflaţi la birouri. Ultimul care a intrat, într-o încercare disperată de a-şi scoate angajaţii din amestecul mortal de gaze, a fost chiar patronul. În vârtă de 57 de ani, bărbatul a ignorat avertismentele care veneau din zona birourilor, inclusiv soţia lui strigând la el să nu intre în bazin. Oamenii au unat disperaţi după ajutor la 112, văzând că niciunul dintre cei patru nu puteau ieşi la suprafaţă.

În scurt timp, la faţa locului a fost o adevărată desfăşurare de forţe de intervenţie. Pompieri, trei echipaje medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, alte trei de la SMURD au ajuns la faţa locului. Din păcate, gazele extrem de toxice au ajuns în sânge şi i-au doborât pe toţi cei patru. Primii doi, căzuţi în bazin, erau sub apă când au fost scoşi de pompieri. Astfel că este şi posibilitatea ca aceştia să fi ameţit din cauza gazelor, au căzut şi -au înecat. De altfel, pentru aceştia medicii nu au mai putut face nimic. „Cele patru persoane au fost scoase din bazin de către pompieri si preluate de echipajele medicale aflate la fata locului”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt al ISU Botoşani.

Toţi cei patru au pierdut lupta pentru viaţă

anchete

Patronul şi un alt angajat au fost scoşi, iniţial, din ghearele morţii. „S-au continuat manevre de resuscitare pentru fiecare dintre pacienti, s-au intubat pe rând. Unul dintre ei, după aproximativ 20 de minute de resuscitare a răspuns şi a fost preluat de elicopterul SMURD. Pentru ceilalti doi, după aproximativ 60-70 de minute de resuscitare s-a constatat decesul. Un al patrulea pacient a fost transportat la UPU Botoşani. Din păcate, starea lui s-a degradat brusc şi a fost constatat decesul după aproximativ 50 de minute de resucitare. Ulterior, după câteva ore, şi pacientul transportat la Iaşi a decedat, din păcate, a precizat medicul specialist în medicina de urgenţă Dănuţ Panaitescu, din cadrul UPU-SMURD.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
24.7 ° C
26.1 °
24.3 °
60 %
4.8kmh
100 %
mie
25 °
joi
34 °
vin
32 °
sâm
31 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pe căldură vin la Cornișa și vizitatorii din țările vecine.

EDITORIAL

Zilnic, pe posturile de televiziune naționale ni se prezintă accidente de circulație, crime, violuri, distrugeri, toate având același numitor comun, consumul de droguri. Tot...

EPIGRAMA ZILEI

Astăzi este prima oară Când vă supun unui test: Spuneți, dragostea de-o vară Intră la ... incest? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...