Valeriu Iftime, noul președinte ales al Consiliului Județean Botoșani, a lansat o serie de critici dure cu privire la organizarea concursului pentru postul de manager la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati”.
Omul de afaceri consideră că decizia luată de Doina Federovici este una nepotrivită și neproductivă. Într-o declarație făcută astăzi, Iftime a subliniat că un astfel de concurs nu este în interesul județului și nici a pacienţilor. Deciziile luate în această perioadă nu reflectă responsabilitatea necesară gestionării celei mai mari unități sanitare din Moldova. „Este greu de explicat cum, după luni de zile de interimat, se organizează un concurs exact atunci când urmează să se schimbe președintele Consiliului Județean. Este evident că ori se încearcă plata unei polițe, ori se încearcă să se bage bețe în roate”, a declarat Valeriu Iftime. Concret, ultima care a ocupat funcţia prin concurs a fost economista Doina Caba, care a demisionat în urmă cu un an. Nu mai puţin de patru manageri s-au perindat de atunci la conducerea celui mai mare spital din Moldova. Niciunul prin concurs.
Președintele ales a accentuat că persoana care va câștiga acest concurs va trebui să lucreze îndeaproape cu el, sub coordonarea sa directă. Tocmai de aceea consideră că ar fi fost mai adecvat să se aștepte instalarea sa oficială în funcție. „Ceea ce fac acum este pur și simplu de râs. Ar trebui să discute cu mine, având în vedere că voi fi responsabil de coordonarea spitalului”, a adăugat Iftime.
Valeriu Iftime despre situaţia de la Spitalul Judeţean: „Nu pot salva situația printr-un concurs de manager în fugă”
În cadrul declarației sale, Valeriu Iftime a menționat că există probleme majore de management la SJU și că acestea nu pot fi soluționate prin organizarea rapidă a unui concurs pentru ocuparea postului de manager. „Nimeni din oraș nu crede că acolo nu a fost o greșeală de management. Toată țara spune că e o greșeală la Spitalul Județean. Nu pot salva situația printr-un concurs de manager în fugă”, a spus Iftime.
Președintele ales a subliniat că un audit este esențial pentru a evalua corect situația actuală a spitalului. Acesta spune că responsabilitatea pentru gestionarea acestei instituții revine Consiliului Județean, care pare să ignore tocmai interesele pacienţilor. „Până la urmă, Consiliul Județean este responsabil de managementul spitalului. Dacă vrem să tratăm serios problema și să găsim soluții pentru botoșăneni, trebuie să abordăm situația cu maximă seriozitate”, a declarat el.
Valeriu Iftime a mai adăugat că decizia de a organiza concursul pentru postul de manager pare să aibă ca scop doar crearea de obstacole inutile și că această abordare nu face altceva decât să complice și mai mult lucrurile. „Nu pot să-mi facă mie rău, doar că ne dă și mai mult de lucru”, a conchis Iftime, exprimându-și speranța că, odată cu preluarea mandatului său, va putea implementa măsuri concrete pentru redresarea situației.
De partea cealaltă, managerul interimar al SJU Mavromati, juristul Corneliu Prepeliţă, spune că încă nu este sigur de ce va urma. „Încă nu m-am hotărât dacă îmi voi depune dosarul pentru a participa la acest concurs”, a spus managerul interimar.
Concurs anunţat astăzi
După o adevărată serie de scandaluri, Consiliul Judeţean a anunţat joi că organizează concurs pentru ocuparea postului de manager la Spitalul Judeţean. Decizia vine după ce, pe parcursul unui singur an, unitatea sanitară a avut patru manageri. Ultima care a ocupat funcţia prin concurs a fost economista Doina Caba, în prezent anchetată în dosarul angajărilor pe bani.
Cei interesaţi pot depune dosarele de înscriere până pe 16 septembrie. Rezultatele vor fi afişate pe 18 septembrie, iar în ultima zi din lună candidații admiși vor susţine proiectul de management în plenul comisiei de concurs.
Postul a fost scos la concurs şi în luna martie a acestui an, însă, singurul candidat înscris nu a îndeplinit condițiile de participare, fiind eliminat la selecția dosarelor. La această dată, conducerea spitalului este asigurată cu delegație de Corneliu Prepeliță.
Demisie după trei luni
Înainte lui Corneliu Prepeliţă la conducerea Spitalului Judeţean a fost economistul Corneliu Mihai, care a decis să demisioneze după doar trei luni de mandat. Acesta a mers, în data de 20 iunie, la şefii CJ Botoşani şi i-a anunţat că nu vrea să mai continue. Luaţi pe nepregătite, aceştia l-au rugat să accepte numirea pentru încă 3 luni. În speranţa că economistul se va răzgândi, dar şi în disperare de cauză, şefii CJ au dat şi un comunicat, preluat de aproape toată presa, pentru a afirma că managerul va continua. Acest lucru nu s-a întâmplat, ba mai mult, l-a determinat pe Corneliu Mihai să plece cât mai repede de la conducerea celui mai mare spital. Luni, 8 iulie, a expirat şi preavizul acestuia.
Corneliu Mihai a invocat, în primul rând, problemele de sănătate, dar se pare că cel mai mult l-a deranjat situaţia actuală a medicilor din spital, dar mai ales a atitudinii corpului medical în criza cauzată de lipsa medicilor radiologi.
De asemenea fostul manager ar fi fost și vizat de un control al DNA făcut în urma unei sesizări, care, însă, nu s-a concretizat.
Manageri urmăriţi de ghinion
Corneliu Mihai a preluat funcţia de manager de la medicul medicul Monica Adăscăliţei. Aceasta este cercetată penal de DNA după ce a fost acuzată că ar fi primit mită pentru a facilita o serie de transferuri în cadrul SJU.
Monica Adăscăliţei a preluat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” în luna august a anului trecut, când unitatea sanitară se afla într-o situaţie de criză, în urma scandalului privind decesul în Maternitatea Botoşani a Alexandrei Ivanov, tânăra de 25 de ani care ajunsese la spital în stare gravă, dar a fost ignorată de medicul de gardă. Aceasta a mai condus frâiele sistemului sanitar şi în pandemie, când a preluat conducerea DSP.
Înaintea medicului la conducerea spitalului a fost, pentru scurt timp Angel Călin, care a fost eliberat din funcția de manager interimar al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani pe data de 23 august de către președintele Consiliului Județean Botoșani, la 5 zile de la moartea Alexandrei Ivanov.
Angel Călin a preluat la rândul său funcţia de la economista Doina Caba. Aceasta a demisionat în urma unui protest organizat de angajaţii spitalului din cauza ameninţării tăierii unor sporuri. Ulterior, în luna decembrie, economista a fost şi ea reţinută, alături de medici şi angajaţi în cadrul celui mai mare dosar de corupţie care a zguduit Spitalul Judeţean. Suspecţii sunt acuzaţi că făceau angajări pe bani.