spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTRăzboi în demisii la Unitatea de Primiri Urgenţe (video)

Război în demisii la Unitatea de Primiri Urgenţe (video)

Situaţie unică în sistemul sanitar în ultimii ani. Una dintre cele mai importante secţii de medicină din judeţ este pe cale să rămână fără întreg personalul care o deserveşte.

Asta după ce, în cursul zilei de vineri, 80% din personalul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) şi-a dat demisia. Angajaţii unităţii au semnat o demisie în grup, în semn de protest faţă de decizia de diminuare a sporului care le asigură o mare parte din veniturile salariale.

„Întreg personalul secţiei a hotărât să demisioneze în masă!”

Astfel, dintre cei 150 de angajaţi ai UPU-SMURD Botoşani, au semnat nu mai puţin de 122 de persoane. Dintre cei 28 care nu au semnat, 10 sunt în concedii medicale sau de odihnă. Astfel, dacă ar fi să meargă la capăt cu decizia luată, în UPU ar mai rămâne trei medici şi 15 asistenţi şi infirmieri.

„Având în vedere hotărârea Comitetului Director din data de 08.06.2023, prin care s-a hotărât micşorarea sporului de urgenţă acordat personalului secţiei UPU-SMURD cu încălcarea legislaţiei în vigoare, vă aducem la cunoştinţă faptul că întreg personalul secţiei a hotărât să demisioneze în masă!

Munca personalului din secţia UPU-SMURD se desfăşoară în condiţii dificile, având în vedere numărul mare de pacienţi care se prezintă zilnic în serviciul de urgenţă (în medie 170 de pacienţi pe zi), personalul este insuficient (din 26 de medici normaţi sunt doar 14 medici) şi asigurăm în fapt 2 servicii: spital şi prespital prin funcţionarea serviciului SMURD. Această măsură este nelegală, imorală, discriminatorie, deoarece finanţarea secţiei este de la bugetul de stat şi nu reflectă situaţia din secţiile Spitalului Judeţean”, se arată în actul semnat de aproape toţi angajaţii UPU-SMURD.

Aceştia au cerut demisia managerului spitalului, care a şi avut loc, însă cu toate acestea au continuat şi au depus demisia şi au înregistrat-o la secretariatul unităţii medicale. Asta pentru că ameninţarea pierderii a unor sume consistente de bani la salarii continua şi după demisia managerului. Acum, practic, CJ se confruntă cu una dintre cele mai mari probleme, atât de imagine, cât şi de personal, la cel mai mare angajator din judeţ, Spitalul Judeţean.

Tăieri sistate după negocieri pentru personalul de la Urgențe

În cursul zilei de azi, reprezentanţii CJ au ajuns la Spitalul Judeţean, unde au stat de vorbă cu cei care au protestat în cursul zilei de vineri. Ca o primă măsură, s-a decis suspendarea deciziei luate de Consiliul Director al SJU, de a se tăia sporul pentru condiţii periculoase. Asta însă nu neapărat pentru că s-au găsit fonduri pentru achitarea sporurilor integral, ci mai mult din punct de vedere juridic. După spusele celor de la Curtea de Conturi, se putea considera că măsura ar fi fost una abuzivă, prin reducerea sporurilor retroactiv, pe luna mai.

Reprezentanţii CJ au avertizat că măsura poate fi una temporară şi au transmis că susţin decizia luată de actuala conducere. Mai mult, aceştia au transmis că încearcă să îl convingă pe actualul manager demisionar să revină asupra deciziei.

„Vorbim de un manager care a adus investiţii de peste 25 de milioane de euro în acest spital, alături de conducerea CJ. Căutăm soluţii ca aceste salarii să nu fie reduse în spital. Se iau în calcul mai multe variante, se fac simulări pe noua grilă de salarizare şi sperăm să venim cu soluţii în câteva zile, când se vor modifica şi mai multe borne din legea salarizării. Prin acele modificări, este posibil ca veniturile să ajungă din nou la această valoare. Dar să nu uite nimeni că în primul rând respectăm legea”, au spus reprezentanţii CJ.

„Cei care au greşit să plece”

Legat de demisia personalului din UPU, cei de la CJ spun că nu există foarte mari emoţii, fiind convinşi că aceştia îşi vor retrage notificarea către unitatea sanitară.

„Vom vedea în zilele următoare care va fi situaţia. Deocamdată nu ne retragem demisia. Lucrurile sunt destul de simple şi transparente. Personalul din UPU munceşte la capacitate maximă zi de zi. Lucrăm cu zeci de pacienţi, nu cu 2-3 într-o tură. Luptăm pentru viaţa unui om, iar prin atitudinea de a ni se tăia aceşti bani, în condiţiile în care toate se scumpesc, toţi protestează pentru a li se mări salariul, mi se pare că suntem denigraţi pur şi simplu.

Nu înţelegem cum în secţii similare din judeţele vecine sporul este la maxim. La noi nici nu a fost vreodată la maxim, iar acum îi reduc la minim. Deci cei care au greşit şi au dus la această situaţie să plece”, a spus unul dintre angajaţii UPU-SMURD.

„Vom trata doar urgenţele majore”

De cealaltă parte, şi unii dintre semnatarii demisiei sunt convinşi că ea nu va fi acceptată. Neştiind însă că, aşa cum arată legea, „demisia reprezintă un act unilateral de voință a salariatului care comunică angajatorului, printr-o notificare scrisă, încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea preavizului”. Conform Codului Muncii, angajatorul își poate manifesta dezacordul cu privire la demisia angajatului, însă nu o poate împiedica. Demisia nu se aprobă, ci, pur și simplu, angajatorul ia act de existența ei, fiind un act unilateral. Cu alte cuvinte, spitalul nu poate decât să ia act de această decizie, fără ca ea să poată fi respinsă în vreun fel.

„Sunt convins că nu se va întâmpla nimic şi nu ne vor accepta demisiile. Pentru că fără noi s-ar închide UPU”, a spus unul dintre angajaţii UPU-SMURD.

Protestul va continua

Cadrele medicale sunt decise să continue protestul în tot mai multe forme.

„Vom vedea ce vom face. Vom trata doar urgenţele majore. Toate celelalte cazuri vor fi redirijate către medicii de familie, că şi aşa îi trimit pe toţi la noi, sau vor aştepta patru ore, cât înseamnă non-urgenţa. Noi ne facem treaba la fel, nu la 80%. Şi ei trebuie să ne plătească pentru munca noastră”, a spus un alt angajat UPU.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.9 ° C
19.9 °
19.9 °
39 %
5.2kmh
2 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...