joi, decembrie 5, 2024
HomePrima PaginăJudecătorii au făcut praf susținerile apărării în dosarul primarului Cosmin Andrei

Judecătorii au făcut praf susținerile apărării în dosarul primarului Cosmin Andrei

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a avut parte de un an destul de tumultuos, marcat de percheziții la domiciliu. În schimb, finalul anului i-ar putea aduce o citație în fața instanței. Asta pentru că judecătorii Curții de Apel Suceava au decis că procesul primarului Cosmin Andrei, acuzat că ar fi aranjat un concurs pentru a angaja o apropiată la Direcția de Impozite și Taxe, poate începe fără probleme de legalitate.

Magistrații au analizat contestația depusă de avocații primarului, dar au respins argumentele apărării, stabilind că probele din dosar sunt valabile și că nu există motive pentru anularea acestora.

Decizie finală – procesul poate începe

În ședința din 21 octombrie, Curtea de Apel Suceava a respins toate obiecțiile ridicate de apărătorii lui Cosmin Andrei, care susțineau că probele ar fi fost obținute ilegal sau că ancheta ar fi fost incompletă.

Motivarea deciziei a fost redactată și publicată, însă, cu o întârziere de trei săptămâni, mai exact pe 11 noiembrie a.c., confirmând că judecătorii nu au găsit nereguli în modul de administrare a probelor sau în prezentarea acuzațiilor.

Susținerile apărării, considerate „neîntemeiate”

Judecătorii au explicat că rechizitoriul întocmit de procurori prezintă clar acțiunile și faptele de care este acuzat edilul, cu detalii suficiente pentru a stabili limitele procesului.

Contestația apărării, care invoca lipsa unei descrieri complete a faptelor, a fost considerată nefondată de către magistrați. Aceștia au subliniat că în actele de la dosar sunt prezentate probele și mărturiile care susțin acuzațiile, fără omisiuni sau lipsuri care ar afecta validitatea anchetei.

Magistrații au evaluat și acuzațiile referitoare la modul de administrare a probelor. Conform instanței, probele din dosar au fost colectate legal, fără încălcarea drepturilor părților implicate. În plus, Curtea de Apel a arătat că, dacă ar fi existat vătămări esențiale ale drepturilor procesuale ale inculpatului, acestea ar fi condus la eliminarea probelor respective. Totuși, în acest caz, astfel de nereguli nu au fost identificate.

Întârzierea urmăririi penale in personam, fără efect asupra cauzei

Avocații au mai susținut că urmărirea penală in personam – demarată în mod formal împotriva primarului – ar fi fost întârziată în mod nejustificat, dar și acest argument a fost respins. Curtea a explicat că, potrivit Codului de Procedură Penală, urmărirea penală începe „in rem” (doar asupra faptei), iar ulterior, după strângerea probelor, poate continua „in personam” (împotriva unei persoane identificate). Magistrații au constatat că procurorii au respectat acest proces, iar momentul de trecere la urmărirea „in personam” a fost legal.

Contestația, respinsă și amenda de 500 de lei pentru cheltuieli judiciare

În urma analizei argumentelor din contestație, Curtea de Apel Suceava a hotărât să respingă solicitările de anulare a probelor și de retrimitere a dosarului la Parchet. De asemenea, primarul Cosmin Andrei a fost obligat să plătească suma de 500 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare pentru contestația respinsă.

Această decizie deschide calea procesului de fond, în care primarul va trebui să-și susțină nevinovăția și să conteste acuzațiile de aranjare a unui concurs pentru angajarea unei apropiate într-o instituție publică.

Acuzațiile – influențarea unui concurs și divulgarea de informații confidențiale

Cosmin Andrei a fost trimis în judecată pe 8 mai de către DNA Suceava, fiind acuzat de utilizarea ilegală a informațiilor și facilitarea accesului unor persoane neautorizate la date confidențiale.

Conform procurorilor, în vara anului 2021, la scurt timp după ce a devenit primar, Andrei ar fi folosit informații confidențiale pentru a favoriza o candidată într-un concurs organizat de Direcția de Impozite și Taxe. El i-ar fi oferit acesteia subiectele și soluțiile pentru proba scrisă, ceea ce a dus la angajarea acesteia.

Prezumție de nevinovăție

Scandalul a ieșit la iveală în februarie a.c., când DNA a organizat mai multe percheziții la locuința primarului, dar și în biroul din cadrul Primăriei, inclusiv în autoturismul personal. Audiat, Cosmin Andrei a fost pus sub urmărire penală și plasat sub control judiciar, iar ulterior a fost trimis în judecată.

În urma deciziei Curții de Apel Suceava din 21 octombrie a.c., procesul ar putea începe chiar până la finele acestui an. Însă, până la o decizie definitivă, primarul municipiului beneficiază de prezumția de nevinovăție. Dacă va fi achitat, își va continua mandatul fără probleme.

În schimb, o condamnare ar putea complica serios situația. Infracțiunile de care este acuzat sunt pedepsite cu închisoare de la 1 la 5 ani, dar fiind vorba de fapte asimilate corupției, instanța ar putea decide și alte măsuri, precum interdicția unor drepturi.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
96 %
1.5kmh
100 %
joi
2 °
vin
3 °
sâm
5 °
Dum
4 °
lun
5 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Când, după ani de zile, îți dai seama în seara alegerilor că ai găsit partidul potrivit.

EDITORIAL

Acum zece ani, când neamțul providențial a fost lansat în cursa pentru Cotroceni, adversarii politici s-au grăbit să-l facă albie de porci, etichetându-l în...

EPIGRAMA ZILEI

Când eram tânăr „ficior” Visam să devin maior Dar am făcut școala vieții Nu pe a ... „armeții”!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...