Petru Anton, fostul secretar al comunei Frumușica, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant în 2021.
Decizia a fost emisă de Curtea de Apel Suceava, care a majorat pedeapsa de la doi ani, dar a menținut suspendarea executării acesteia, sub o serie de condiții stricte.
„Desființează, în parte, sentinţa penală apelată și, în fond, rejudecând: Înlătură aplicarea circumstanței atenuante prev. de art. 75 alin. 2 lit. b Cod penal în ceea ce îl privește pe inculpatul Anton Petru. În baza art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul Anton Petru, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal, la pedeapsa principală de de 3 (trei) ani închisoare (în loc de 2 ani închisoare). Majorează termenul de supraveghere stabilit potrivit art. 92 Cod penal, de la 2 ani, la 3 ani și 6 luni. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii.”, se menționează în decizia Curții de Apel Suceava.
Instanța a majorat și termenul de supraveghere, timp în care fostul funcționar va trebui să respecte reguli stricte. Astfel, el este obligat să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune Botoșani, să anunțe orice schimbare a domiciliului sau a locului de muncă și să urmeze un program de reintegrare socială. În plus, Anton va presta 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, desfășurând activități administrative la Muzeul Județean sau Muzeul de Etnografie din Botoșani.
Mita, descoperită într-un flagrant organizat de procurori
Condamnarea lui Petru Anton are la bază un flagrant organizat pe 1 februarie 2021, după ce un om de afaceri a depus un denunț împotriva lui. Banii ar fi fost pretinși pentru a verifica documentația necesară atribuirii în concesiune a unui teren al comunei, sub pretextul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu. Denunțătorul a colaborat cu autoritățile, iar în ziua flagrantului, bancnotele marcate au fost găsite în buzunarul lui Anton, în fața locuinței acestuia.
Petru Anton a negat acuzațiile și a susținut că nu ar fi știut de bani, declarând că a crezut că primește un document, nu o sumă de bani. Totuși, probele adunate de procurori au demonstrat că denunțătorul încercase de mai mult timp să obțină contractul de concesiune, fiind amânat repetat sub diverse pretexte.
Banii, înapoi la denunțător
Într-un gest rar întâlnit în asemenea cazuri, instanța a dispus restituirea sumei de 300 de euro către denunțător, întrucât aceasta fusese oferită sub controlul autorităților pentru a realiza flagrantul. „Dispune restituirea către martorul denunţător a sumei de 300 euro, constând în trei bancnote de 100 euro”, se menționează în hotărârea Tribunalului Botoșani.
Condiții stricte pentru menținerea libertății
Sentința prevede că fostul secretar va pierde dreptul de a ocupa funcții publice pentru următorii doi ani și va fi supus unui regim de supraveghere atentă. Dacă Anton va încalca aceste măsuri, va refuza să colaboreze cu Serviciul de Probațiune sau comite o altă infracțiune, el riscă să fie încarcerat pentru a executa pedeapsa cu închisoarea în regim de detenție.