vineri, mai 2, 2025
AcasăPrima PaginăNoi dezvăluiri din dosarul primarului. A vrut să scape de informații sau...

Noi dezvăluiri din dosarul primarului. A vrut să scape de informații sau nu? Filmul care îl dă de gol

Dosarul penal intentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pe numele primarului municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, scoate la iveală detalii surprinzătoare. Tribunalul Botoșani a motivat recent sentința prin care edilul a fost condamnat pentru divulgarea de informații nepublice – acuzație care arată că subiectele de concurs pentru un post în primărie au ajuns pe mâna unei candidate cu ajutorul direct al primarului.

Totul a pornit de la o percheziție informatică asupra telefoanelor mobile deținute de Cristina Geanina Hrițcu, candidata despre care anchetatorii spun că ar fi beneficiat de sprijinul edilului. În urma percheziției informatice realizată asupra telefoanelor deținute de Geanina Hrițcu, anchetatorii au găsit un fișier video, tip mp4”, care o arată pe aceasta în timp ce, aflată în locuința sa, citește de pe mai multe foi A4 evidențiate cu markere colorate. Documentele surprinse în acel videoclip conțineau tocmai subiectele pentru proba scrisă din 26 august 2021.

Aceleași subiecte, arată ancheta DNA, i-au fost oferite Geaninei Hrițcu chiar de primarul Cosmin Andrei, înaintea examenului. Filmarea a fost considerată de anchetatori un element-cheie – un mesaj indirect adresat celui care i-a furnizat subiectele – edilul orașului.

Schimbare de telefon înainte de percheziții. Coincidență sau încercare de a șterge urmele?

Pe 2 februarie 2024, au fost efectuate percheziții la domiciliul lui Cosmin Andrei și în biroul său din Primărie. Cu această ocazie, au fost ridicate două telefoane mobile – unul nou, marca Samsung S24, achiziționat pe 30 ianuarie, și altul vechi, marca Huawei, fără cartelă SIM și cu bateria descărcată. Primarul le-a predat de bunăvoie, susținând că îl înlocuise pe cel vechi chiar în ziua în care l-a cumpărat pe cel nou.

Procurorii au remarcat faptul că primele declarații de martori fuseseră luate deja începând cu 25 ianuarie 2024. Astfel, au tras concluzia că schimbarea telefonului ar fi avut ca scop ascunderea conversațiilor compromițătoare. Totuși, instanța nu a împărtășit această părere. În motivarea sentinței, se arată că noul telefon a fost activat pe 30 ianuarie, la ora 16:12, și că nu există dovezi directe că edilul ar fi încercat să distrugă probe.

Datele din telefonul primarului, conectate cu numărul Cristinei Hrițcu

Din raportul tehnic rezultat în urma analizării telefonului Samsung S24, reiese că în agenda lui Cosmin Andrei apărea numărul de telefon al Cristinei Hrițcu. În plus, erau înregistrate și mai multe profiluri de social media asociate acesteia.

Pe 30 ianuarie 2024, la ora 14:29, pe WhatsApp a fost creat un grup între primar și candidată. Deși nu s-au transmis mesaje în cadrul acelui grup, existența sa a fost considerată de procurori o dovadă că primarul fusese, probabil, avertizat – direct sau indirect – că DNA investighează angajarea Cristinei Hrițcu. Totuși, anchetatorii aveau deja suficiente probe înainte de aceste constatări.

Strategie – recunoașterea faptei, dar cu o condiție

La începutul audierilor, Cosmin Andrei a ales să tacă. Ulterior, prin avocat, a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, dar numai dacă urma să beneficieze de amânarea aplicării pedepsei. În cadrul procedurii inițiate la 25 martie 2024, Cosmin Andrei a oferit o declarație detaliată, însă ea nu poate fi folosită ca probă în instanță. Motivul? Ordonanța procurorului din 9 aprilie 2024 a respins cererea de acord de recunoaștere, iar legea nu permite folosirea unei astfel de declarații fără consimțământul inculpatului.

Procurorii au argumentat că fapta este gravă, comisă în calitate de primar, pentru a favoriza o persoană apropiată. Au invocat riscul transmiterii unui semnal negativ în societate și au considerat că nu se justifică nicio clemență, chiar dacă inculpatul se află sub control judiciar și nu are antecedente penale.

În fața instanței, primarul recunoaște. Subiectele au fost transmise „din neatenție”

După respingerea acordului de recunoaștere, pe 17 aprilie 2024, Cosmin Andrei a dat o nouă declarație. A confirmat că a cerut extrase din bibliografia de concurs unui membru al comisiei și că i le-a transmis candidatei Geanina Hrițcu în aceeași zi, pe 25 august 2021. A susținut că nu a citit cu atenție conținutul celor două foi A4 și că a crezut că sunt simple exemple de răspunsuri, nu subiectele reale. A afirmat că gestul a fost făcut la inițiativa sa, din prietenie. Aceeași explicație a oferit-o și în instanță, păstrând o linie de apărare consecventă.

Contrar DNA, instanța admite recunoașterea. Pedeapsă cu amânare

Surprinzător pentru unii, Tribunalul Botoșani a admis, prin hotărârea din 29 aprilie, exact cererea edilului în ceea ce privește recunoașterea faptei și a decis amânarea aplicării pedepsei (n.r. ceea ce ceruse în martie 2024 la DNA). Cu alte cuvinte, instanța a trecut peste punctul de vedere al procurorilor. Astfel, Cosmin Andrei a fost condamnat la un an de închisoare, însă nu va executa pedeapsa, ci va fi supravegheat timp de doi ani.

Judecătorii au reținut că inculpatul a avut o conduită sinceră, nu are antecedente penale, a colaborat cu anchetatorii, nu ar fi obținut beneficii materiale directe din fapta comisă.

„Fapta a fost comisă în favoarea unei persoane cu care avea o relație apropiată, dar inculpatul nu a avut un folos direct”, se arată în hotărârea instanței.

Geanina Hrițcu a promovat examenul, însă fără a obține un punctaj ridicat – suficient, însă, pentru a fi declarată admisă.

Ce presupune amânarea pedepsei

Pe durata celor doi ani de supraveghere, Cosmin Andrei are obligația să se prezinte la Serviciul de Probațiune, să anunțe schimbările de domiciliu și plecările mai lungi de 5 zile, să informeze despre schimbările locului de muncă și să comunice sursele de venit.

Instanța a atras atenția că nerespectarea acestor obligații sau comiterea unei noi infracțiuni va duce la executarea efectivă a pedepsei. Totodată, s-a revocat măsura controlului judiciar, în vigoare până la pronunțarea hotărârii.

DNA a contestat decizia. Cosmin Andrei rămâne, deocamdată, primar în funcție

Deși Tribunalul Botoșani a fost mai îngăduitor decât ar fi dorit DNA, cazul nu s-a încheiat. Procurorii au atacat sentința cu apel. Până la o decizie definitivă, Cosmin Andrei rămâne în funcția de primar al municipiului Botoșani.

Rămâne de văzut ce va decide instanța de apel și dacă, într-un final, edilul va răspunde penal în regim de detenție pentru fapta comisă. Până atunci, dosarul rămâne unul emblematic pentru maniera în care pot fi speculate breșele sistemului de concursuri în administrația publică.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
16.7 ° C
17.2 °
16.6 °
41 %
2.8kmh
68 %
vin
17 °
S
26 °
D
27 °
lun
19 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O piedică în calea uitării. Ca să nu mai zică cineva că nu-i iubim pe politicienii care ne reprezintă.

EDITORIAL

Când am început, în urmă cu aproape 5 ani, colaborarea cu „Monitorul de Botoșani”, m-am gândit că aceasta nu o să dureze mai mult...

EPIGRAMA ZILEI

Trebuie eliminați Urgent și pe orice cale Urșii din Munții Carpați Și șacalii din ... Bucale! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...